Heb je sinds kort de overstap naar de elektrische fiets gemaakt of ben je al langer vertrouwd met de voordelen van een fiets met trapondersteuning? Hoe zorg je er nu voor dat je alles kunt halen uit het gebruik en de levensduur van je geliefkoosde transportmiddel? Een e-bike is vaak een stevige investering.

Kies daarom voor een fietsenmaker die verstand heeft van e-bikes en lees hieronder wat je zelf kunt doen om zo lang mogelijk van je aankoop te kunnen genieten.

Fiets! e-bike expert

Wat je zelf kan doen

 • Wil je zo lang mogelijk van je investering kunnen genieten, dan spreekt het voor zich dat je er best zorg voor draagt. Hou het frame proper door modder, sneeuw of zand te verwijderen van het materiaal, maar kijk uit dat er geen natte plekken achterblijven. Wij raden het af om een hogedrukreiniger te gebruiken.
 • Ondervind je tijdens het fietsen meer weerstand dan gewoonlijk, controleer dan bij het thuiskomen even je banden op bandenspanning of lekkage. Een lagere rolweerstand komt overeen met een lagere actieradius.
 • Controleer ook regelmatig je lichten en de slijtage op je remblokjes. Dit voorkomt gevaarlijke verkeerssituaties of tochtjes in het donker na een avondje uit.
 • Smeer bewegende onderdelen regelmatig in met olie maar overdrijf hier niet in.

Hier stopt het basisonderhoud bij een gewone fiets. Echter, bij een elektrische fiets zijn er nog enkele kostbare onderdelen die extra aandacht vereisen; de accu en de motor. Zelf kun je deze in bepaalde mate behoeden voor een defect werken deze toch niet meer zoals behoren dan neem je best contact op met een kenner in het vak.

Het onderhoud van de motor

De motor van de e-bike is een onderdeel waar je best zelf niet aan sleutelt. Hoor je krakende of piepende geluiden, of voel je dat de motor weerstand geeft, dan zijn dit signalen om langs te gaan bij jouw fietsmaker.

Bij aankoop van de fiets worden de sensoren gekalibreerd, zodat deze correct is afgestemd op de trapondersteuning. Door vele kilometers te fietsen kan deze ijking echter beginnen afwijken van zijn begininstelling wat resulteert in verkeerde metingen (afstand/tijd). Via het display is het mogelijk om deze kalibratie te corrigeren zonder dat het nodig is om bij een fietsspecialist langs te gaan.

Batterij van elektrische fiets close-up

Het onderhoud van de accu

Op zich is er geen onderhoud nodig aan de accu van een elektrische fietsen om goed te blijven werken, al verhoogt goed onderhoud wel de levensduur van de batterij. Enkele tips om de batterij lang in leven te houden:

 • Laat de accu nooit voor een te lange periode volledig ontladen
 • Laad de batterij regelmatig op, ook tijdens momenten dat deze niet gebruikt wordt
 • Let op voor te koude temperaturen / bewaar je e-bike ’s winters binnen om de levensduur te verhogen

Wat je beter aan een specialist overlaat

Hoe handig je zelf ook bent, een fietsmaker is meer geschikt voor het onderhoud van jouw elektrische fiets. Zo kijkt deze specialist grondig je accu, de werking van het display en andere onderdelen na. Iedere fietsenmaker stelt een ander servicepakket samen aan een ander tarief. Meestal bevat het onderhoud volgende taken:

 • Professioneel kalibreren en volledig overlopen van elektrische systemen
 • Analyseren van de kwaliteit van de accu
 • Controleren/vervangen van de lichten, versnellingen, remmen ..
 • Corrigeren van de kettingspanning
 • Spaken en wielen controleren op afwijkingen
 • Een software update van de display

Ook bij Bike Republic staan vakmannen met e-bike expertise klaar om jou zo snel mogelijk op weg te helpen. Na een vriendelijk onthaal en een analyse, wordt een geschatte prijs en wachttijd opgesteld zodat je zonder zorgen en met het volste vertrouwen terug naar huis kan gaan. Kom langs bij Bike Republic-winkel in de buurt voor meer info. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst