Fietstassen: volgeladen, op weg naar het werk of om boodschappen.

Fietstassen geven je vrijheid en verruimen de functionaliteit van je fiets. Je kan meenemen wat je wil en je hoeft je rug niet te belasten met een rugzak. Bijzonder handig, zeker wanneer je met de fiets ook boodschappen doet of geregeld woon-werkritten maakt. 

Vooraleer je fietstassen koopt, geven we je graag advies en tips. Bij Bike Republic hebben we een ruim assortiment fietstassen in allerlei formaten en materialen. Onze collega’s zijn experten ter zake en nemen je graag mee in de wereld van ‘fietstassen’! 

Bij Bike Republic verkopen we fietstassen van: 

- Basil 
- Thule 
- Vaude 

Een geladen fietser is één of twee waard.

De eerste vraag die je jezelf best stelt: waarvoor zal je de fietstassen voornamelijk gebruiken? Hieruit kan je concluderen of je een enkele of dubbele fietstas nodig hebt. Het voordeel van een enkele fietstas is dat je die eenvoudig kan meenemen. Hou er dan wel rekening mee dat je een exemplaar kiest dat voorzien is van een kliksysteem of tenminste snel te monteren is. 

Wil je je spullen liever niet achterlaten, dan kan je één fietstas eenvoudig meenemen. Te voet verder met twee fietstassen is moeilijker. Sommige fietstassen hebben bovendien een handvat, rugriemen of schouderriem waardoor het nog makkelijker wordt. 

Het voordeel van dubbele fietstassen is extra ruimte. Die worden vaak gekozen door fietsers voor boodschappen, jongeren die zowel een boekentas als een sportzak meenemen naar school en woon-werk fietsers die de ruimte kunnen gebruiken voor laptop, boeken en documenten. Verdeel je bovendien het gewicht over twee fietstassen, dan fiets je ook veiliger. Het gewicht wordt verdeeld en ook je fiets krijgt het minder hard te verduren. 

Een enkele fietstas heeft een inhoud van 10 tot 25 liter. Kies je een dubbele fietstas, dan vul die gemiddeld tot 45 liter waarbij sommige zelfs 65 liter bijhouden. Dat zijn specificaties die je misschien niet zo veel zeggen. Kom dus gerust eens langs om die fietstassen te bewonderen. Fietstassen worden het meest gebruikt voor boodschappen en woon-werkverkeer. Denk na over wat je er allemaal zal in vervoeren en gebruik ze voor zoveel meer. 

Click-and-go of vast gemonteerd? De keuze is aan jou

Fietstassen bevestigen is in principe heel eenvoudig en categoriseren we in twee types. Heel wat fietstassen bevestig je met riempjes of haken (dit zijn vaak de goedkopere modellen). Sommige worden gemonteerd met velcro, andere met riempjes die je kan aanspannen. Het voordeel is dat ze heel eenvoudig te monteren zijn en je geen extra bevestigingssysteem hoeft aan te kopen. Het nadeel van dit systeem is dat je de fietstassen niet snel kan afnemen. Ze zijn dan ook niet veilig voor diefstal. 

Kies je een fietstas met een merk-specifiek bevestigingssysteem, dan zitten ze heel stevig vast én kan je ze er met een klik afnemen. Het QMR (Quick Mount Release) 2.0 systeem van Vaude bijvoorbeeld is een hoogwaardig uitgekiend systeem voor fietsers die elke dag de fietstassen los en vastmaken. Bovendien kan dit systeem gekoppeld worden aan een slot - zodat ze wel diefstalveiliger zijn. Ook Racktime en MIK zijn zo’n specifiek bevestigingssystemen. 

Tip: Bij e-bikes met een accu op de bagagedrager is het even testen of het bevestigingssysteem erop past. Kom daarom langs in één van de Bike Republic fietsenwinkels. 

Mounting is Key - Click-and-go!

MIK staat voor Mounting Is Key (ontwikkeld door Basil). Het systeem wordt toegepast op verschillende fietstassen, bagageaccessoires en dus verschillende merken. Het MIK-systeem is hét bevestigingssysteem dat ervoor zorgt dat je met één klik je fietstas, mand of ander accessoire kan monteren en demonteren. Geniaal is dat het MIK-systeem past op elk type bagagedrager. 

Hoe werkt het? 
De adapterplaat monteer je op je bagagedrager en maak je vast aan de hand van het klemsysteem. Daarbovenop komt de MIK-systeemdrager om de connectie met je fietsaccessoire te maken. Op deze systeemdrager klikt je fietstas of mand vast. Bovendien zit dit systeem veilig vast en kan je het enkel losmaken met de MIK-sleutel die je handig aan je sleutelbos hangt. 

Waterafstotend of waterdicht?

Twee factoren maken een fietstas waterdicht of waterafstotend: het materiaal en de naden + sluiting. Vooraleer je fietstassen koopt, stel je jezelf even de vraag wanneer je de tassen gebruikt. Ga je er ook mee op stap wanneer het regent? Dan kan je best waterdichte fietstassen gebruiken - zeker wanneer je boodschappen, boeken, laptop of ander gevoelig materiaal opbergt. 

Wil je een waterdichte fietstas, hou dan rekening met de naden en de sluiting. Een gespsluiting zorgt ervoor dat opspattend water alsnog binnen kan geraken. Kies je voor een rolltop-sluiting, dan rits je de tas eerst dicht, rol je ‘m op en klik je vast. Dit is één van de beste systemen om regen geen kans te geven. 

Fietstassen met een specifiek gebruik

Grote of kleine fietstassen hebben vaak het doel om zo ruim mogelijk en zo veel mogelijk te transporteren. De fietsmarkt zou de fietsmarkt niet zijn mocht voor elk doel geen oplossing bestaan. Sommige fietstassen worden voorzien van riemen en handvaten en kunnen dus ook als rugzak of handtas worden gebruikt. 

Heb je specifieke vereisten - zoals een laptop-vak of nood aan meerdere vakken in je fietstas, kom langs in één van de Bike Republic winkels voor een oplossing op maat. 

Koopgids: Waarop moet ik letten wanneer ik een fietstas koop?

Fietstassen zijn er in allerlei soorten en maten. Voor elke activiteit is een exemplaar dus ook voor jouw dagelijkse of weekend-activiteiten is er een fietstas in ons assortiment. 

Waarvoor ga je de fietstassen gebruiken? Wanneer je deze vraag beantwoord hebt, dan kan je kiezen voor een dubbele of enkele fietstas. In een dubbele fietstas kan je meer vervoeren - maar die zijn samen moeilijker te dragen wanneer je ze los klikt. Anderzijds geven dubbele fietstassen je meer evenwicht tijdens het fietsen wanneer ze gelijk geladen zijn. Denk ook na over hoe groot je fietstassen moeten zijn. Ga je de fietstassen ook gebruiken voor je picnic en zelfs op reis? Kies dan gerust 45 liter fietszakken. Hoef je enkel je laptop kwijt? Dan heb je genoeg aan een 15 liter. 

Gebruik je ze ook wanneer het regent? Kies dan fietstassen met rolltop-sluiting die ook opspattend water geen kans geven om binnen te dringen. Hou ook rekening dat het materiaal van de fietstassen waterdicht is en dat de naden dichtgemaakt zijn. 

Wil je je fietstassen vaak loskoppelen of worden ze een standaard accessoire op je fiets? Het is best handig om je fietstassen los te koppelen van je fiets. Denk maar aan je boodschappen die je in huis wil uitladen. Ook je laptop en documenten kan je dan in hun geheel meenemen naar je kantoor enz. Zowel Basil als andere merken hebben specifieke systemen die je het gemakkelijk maken. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw de riempjes los te maken. 

Zijn er ook multifunctionele oplossingen?

Sommige fietstassen kunnen enkel gebruikt worden als typisch fietsaccessoire. Wanneer je een fietstas kiest met een kliksysteem, dan ga je die ook gebruiken voor andere doeleinden. Bovendien bestaan er ook fietstassen die je kan omtoveren tot een rugzak of schoudertas. 

Zijn alle fietstassen veilig in gebruik?

Elke fietstas bij Bike Republic is ontwikkeld om veilig te fietsen doorheen de stad, het platteland en op reis. Wil je je zichtbaarheid vergroten? Kies dan een fietstas die voorzien is van reflecterend materiaal. Zorg ook bij het monteren van fietstassen dat geen loshangende straps tussen de wielen kunnen draaien. Kies je voor twee fietstassen, verdeel het gewicht dan gelijk. Dat fietst aangenamer en is ook beter voor je fiets. 

Kan ik met mijn fiets langskomen om fietstassen te testen?

Heel graag! Onze medewerkers geven je advies, helpen je met het monteren en geven graag hun persoonlijke ervaring mee. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst