Fietskledij: Sportief of vrije tijd, onze fietskledij geeft je méér fietsplezier.

Je overtuigen dat fietskledij heel goed zit, hoeven we niet meer te doen. Of toch wel? De pasvorm is bij een fietsbroek, een regenjas of een wielertruitje gewoon superbelangrijk voor je comfort. Zeker wanneer je geregeld fietst. Het is ondertussen al goed ingebakken dat fietskledij ademend en tegelijk lekker warm moet zijn bij koud weer. Al wordt het natuurlijk snel technisch wanneer het over waterafstotende of winddichte membranen in een stof gaat. Maar geen nood: bij Bike Republic staan we voor je klaar met tips en advies over materialen, types kledij, pasvormen enz. Kom gerust eens langs, we helpen je graag kiezen! 

Bij Bike Republic verkopen we fietskledij van onder andere: 

- BBB 
- Northwave 
- RH+ 
- Vaude 
- Assos 
- Gobik 

Hoogwaardige materialen voor elke uitdaging

Bij Bike Republic vind je een ruim assortiment kwaliteitskledij. We kiezen onze merken op basis van twee criteria: biedt kledij voldoende bescherming tegen de elementen? En vooral ook: zijn ze duurzaam en kwalitatief? Bescherming is tweeledig: het draait om isolatie en verluchting. We zijn veeleisend naar onze leveranciers toe en net daarom kunnen we jou kwaliteit aanbieden. Iedereen verdient het om met comfortabele en veilige kledij te kunnen fietsen, toch? Ook dat zorgt immers voor puur fietsplezier. En daar staan we voor! 

Bescherming tegen regen en koude
Fietsen doen we het hele jaar door en dat betekent dat je je best voorbereidt op de kou. De winter vraagt net wat meer aandacht wanneer je fietskledij kiest. Bij Bike Republic vind je daarom thermische onderkledij, gevoerde wielershirts, soft-shell jasjes en beschermende regenjassen. 

Regen kan best demotiverend werken. Maar wanneer je goed uitgerust bent, geeft fietsen in de regen je een gevoel van onoverwinnelijkheid. Snel schuilen? Neen hoor, met de juiste kledij kan je verder fietsen zonder doorweekt op je bestemming aan te komen. Kies je voor een jas met Gore-Tex® membraan, dan ben je het best beschermd tegen regen en wind. De technologie in dit membraan maakt je jas of broek niet alleen winddicht en waterafstotend, maar laat ook je zweet ontsnappen. Ook alternatieven als Ceplex, die je terugvindt in de kledij van Vaude, zorgen voor een aangename fietsrit bij regenweer. De in-house technologie van Vaude is trouwens 100% ontwikkeld uit gerecycleerde materialen of materialen op biologische basis (geen milieubelastende PFK). 

Fietsen in de regen?
Met deze tips wordt dan een stukje doenbaarder: 

Duurzaamheid en ontwikkeling  
We willen dat je jouw fietskledij zo lang mogelijk kan dragen. Daarom kiezen we voor merken die de duurzaamheid hoog in acht nemen. Merken als BBB, Northwave, RH+, Gobik, Vaude en Assos nemen duurzaamheid als één van hun prioriteiten.

Veiligheid en zichtbaarheid
De tijd dat je met een fluorhesje opgemerkt, maar liever niet gezien werd, is voorbij. Fluo en stijl gaan vandaag hand in hand. Kijk maar naar de fluohesjes van GoFluo, die je ook bij Bike Republic vindt. ‘Bodyglowers’ heten ze bij GoFluo en ze zien er heel erg leuk en trendy uit. Er zijn fluojasjes voor kinderen én volwassenen, want groot of klein: iedereen moet opvallen in het verkeer! Ook accessoires met een fluokleurtje, zoals bijvoorbeeld fluogele handschoenen over overschoenen, maken je zichtbaar. 

Zichtbaarheid, dat is gezien worden maar ook zelf goed zien. Bekijk daarom zeker ook ons assortiment fietsverlichting.

Vergeet de accessoires niet.

Van kop tot teen bieden we je wat je nodig hebt om beschermd te zijn bij warm weer, koud weer en regenweer.

Windstopper 
Onmisbaar in de kleerkast van elke sportieve fietser, is een windstopper. Zo’n flinterdun jasje prop je makkelijk tot een bolletje en stop je weg in één van de achterzakjes van je koerstrui. Je gebruikt een windstopper vooral wanneer het net te fris is om enkel in je fietsshirt rond te fietsen of je haalt het onderweg uit wanneer je na een koffiestop weer vertrekt of na een klim aan de afdaling begint. Het voorpand van een windstopper is winddicht en zorgt er dus voor dat de rijwind je niet gaat afkoelen wanneer je al wat hebt gezweet onderweg. Het rugpand is dan weer meestal ademend, zodat overtollige lichaamswarmte langs die kant kan ontsnappen. Windstoppers heb je in modellen met en zonder mouwen. 

Compacte fietsregenjas 
Ook handig: een compact, waterdicht regenjasje dat je – net als een windstopper – onderweg makkelijk aan- en uit kan trekken en wegstoppen. Regenjasjes die helemaal waterdicht zijn, hebben vaak weinig ademend vermogen. Je gaat er dus al snel in zweten en draagt ze beter enkel wanneer je ze echt nodig hebt: tijdens plensbuien. Als de regen is verdwenen, trek je je fietsregenjasje weer uit en berg je het op in je achterzak of fietstas. 

Fietshandschoenen 
Naast kwalitatieve fietskledij mogen ook fietshandschoenen niet in je kleerkast ontbreken. Ze zijn essentieel voor jouw fietsplezier en stemt ze best af op de fietsdoelen die je voor ogen hebt. Fiets je ook in het putje van de winter, bij temperaturen rond of onder het vriespunt? Dan heb je vanzelfsprekend beter isolerende handschoenen nodig dan wanneer je je fiets enkel vanaf het voorjaar van stal haalt. Idem wanneer je ook in de nattigheid fietst: let er dan zeker op je fietshandschoenen waterafstotend zijn. Wat je vooral niet wil is dat je handschoenen – letterlijk – te dik zijn, want dat stuurt niet prettig. Om fietshandschoenen toch vrij dun te maken, wordt vaak met een winddicht membraan gewerkt. Het is immers de rijwind die je handen omtovert in ijsklompen en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Want remmen en schakelen gaat dan een stuk moeilijker. Fietshandschoenen moeten, net zoals je kledij, goed aansluiten maar mogen niet knellen. Wanneer ze te strak zitten geef je je vingers de ruimte niet om warmte te maken en te behouden. 

Handschoenen koop je trouwens niet alleen om de koude te trotseren, maar ook voor extra grip aan je stuur. Daarom hebben we ook dunne zomerhandschoenen met korte vingers voor de zomer. Ze geven je extra grip en zorgen ervoor dat je als mountainbiker of racefietser trillingen kunt opvangen.  

Tip: beweeg je vingers, maak een vuist en zorg ervoor dat je handen genoeg ruimte krijgen voor comfortabele bewegingen. 

Overschoenen 
Ook waterdichte overschoenen bij regenweer zijn erg handig. De nattigheid stroomt anders van je fietsbroek zo je schoenen in. Om nog maar te zwijgen van het water dat opspat van je banden. Waterdichte overschoenen houden bovendien je (fiets)schoenen ook proper. Daardoor gaan ze langer mee. 

Fietssjaaltje of ‘Buff’ 
Met een nekwarmer of sjaaltje, al dan niet met voering, voelt op de fiets gewoon heel aangenaam aan. Zelfs bij milde temperaturen zorgt een ‘Buff’ ervoor dat de rijwind niet via je hals of nek in je truitje blaast.  

Een muts of koerspetje voor onder je helm 
Last but not least: een muts of koerspetje voor onder je helm. Je zou ervan versteld staan hoeveel warmte je lichaam verliest via je hoofd. Wil je het lekker warm hebben op de fiets? Pak dan vooral je hoofd goed in. Let er wel op dat je muts of hoofdband niet te dik is, zodat die goed onder je helm past. Een koerspetje duikt vooral in de zomer vaak op. Zo’n petje neemt immers het zweet op.    

Waarop moet je letten wanneer je een fietsbroek koopt?

Eerst en vooral: comfort is essentieel. Daarom kom je best een keertje langs in één van de meer dan 20 Bike Republic-fietsenwinkels. Onze collega’s staan te popelen om je op weg te helpen. 

Een fietsbroek met zeemvel zorgt ervoor dat je met een plezierig gevoel op de fiets zit. Ze worden vaak uitgerust met bretels. Die zorgen ervoor dat je broek zijn goede pasvorm behoudt en het zeemvel op de juiste plaats blijft, ook tijdens het fietsen. Een zeemvel is zeker belangrijk wanneer je sportief fietst. Langere afstanden fietsen zonder zeemvel op een sportief zadel zorgt voor een pijnlijk achterwerk. 

Een gevoerde lange fietsbroek (bibtight) draag je bij temperaturen onder 10-12 graden. Bij hogere temperaturen kan je een korte fietsbroek combineren met beenstukken. Superhandig! Vanaf 20 graden draag je een korte fietsbroek. 

Kies ik een broek met of zonder zeem? 
Op de racefiets of gravelbike is een fietsbroek met zeem noodzakelijk. Hoe langer je op de fiets zit, hoe belangrijker het wordt om bewust te zijn van de voordelen van een broek met zeem. Die zeem voert transpiratievocht snel af. De frictie die ontstaat tussen billen, dijbenen en je kruis wordt op die manier tot het minimum beperkt. 

Ook mountainbikers overwegen vaker een fietsbroek mét zeem. De graad van irritatie zonder zeem hangt af van de duur van je rit. In België heb je vaak langere stukken waar je niet altijd rechtsstaat op je pedalen. Wanneer je zit is er meer frictie tussen billen, dijbenen en je kruis. Mountainbikers kiezen daarom vaak voor een fietsbroek met zeem die goed aansluit met daarbovenop een MTB-broek. 

Tip: onder een fietsbroek met zeem, draag je geen boxershort of onderbroek. Die zorgen voor meer frictie. 

Als recreatieve fietser kan je opteren voor een fietsbroek zonder zeem. Ga dan wel op zoek naar het geschikte zadel, rekening houdend met de gemiddelde afstand die je aflegt per rit. 

Koop ik een fietsbroek met of zonder bretels? 
Hier rijst de vraag: fiets je korte ritten of zit je vaak een uur of langer op de fiets? Een fietsbroek zonder bretels wordt gekozen omdat het eenvoudiger is om deze uit en aan te trekken. Bovendien trek je ook eerst je shirt uit alvorens je je fietsbroek met bretels uittrekt. Wanneer je langer op de fiets zit, dan kies je best een exemplaar mét bretels. Het voordeel van een fietsbroek met bretels is dat deze langer op zijn plaats blijft zitten. 

De juiste maat: waarop moet ik letten? 
Het is niet zo dat een duurdere fietsbroek of fietsshirt sowieso voor jou de beste is. Je moet ‘m passen, er goed in kunnen bewegen en vooral testen op een fiets. Je moet je er goed in voelen en zo min mogelijk wrijvingen waarnemen. De broek moet goed aansluiten, maar mag niet knellen. Wanneer die te ruim zit, gaat ook de zeem meebewegen. Pas je fietsbroek en fietsshirt in één van de 20 Bike Republic fietsenwinkels en test ‘m op je eigen fiets. De keuze vaan een fietsbroek of -shirt is heel persoonlijk. De combinatie van een passende broek gaat gepaard met het type zadel. 

Dames- of herenbroek: wat is het verschil? 
Het verschil zit ‘m voornamelijk in de zeem. Ze worden specifiek ontworpen naar de anatomie van de vrouw en de man. Daarnaast zien we ook verschillen in de pasvorm en de lengte van de broekspijpen. Naast die pasvorm worden ook bretels anders geplaatst bij een damesbroek.  

Wat is een bibtight? 
Een bibtight is een lange aansluitende fietsbroek met zeemvel. Met een bibtight die perfect aan jouw postuur aansluit, kan je lange ritten gedurende de winter aan. Sommige bibtights zijn gevoerd voor extra warmte. Deze zijn pas nodig wanneer je fietst in temperaturen onder de 10-12 graden. Bij hogere temperaturen ben je beter af met bijvoorbeeld een korte bibshort in combinatie met beenstukken. Een bibtight is meestal waterafstotend en winddicht. 

Waarop moet je letten wanneer je een fietsshirt koopt?

Een onderhemdje is essentieel 
Het kernwoord dat we bij Bike Republic willen meegeven is ‘ventilatie’. Wanneer je een fietsshirt rechtstreeks op je huid draagt en je begint te zweten, dan krijg je het al snel koud. Je moet er dus voor zorgen dat je zweet kan verdampen, zonder dat jij afkoelt. Dé oplossing hiervoor is een tussenlaagje in de vorm van een ondershirt. Zo’n ‘baselayer’ zorgt ervoor dat jouw transpiratievocht niet op je huid blijft, maar naar de buitenste laag van het ondershirt wordt getransporteerd. 

Een onderhemdje wordt in een fietsgarderobe vaak over het hoofd gezien. Of men kiest voor iets goedkoop omdat het toch niet zichtbaar is. Maar vergis je niet: een kwalitatieve baselayer is essentieel. Je draagt het zowel op warme als koude dagen, want het functioneert als extra isolatie wanneer het koud is en tijdens warme ritten houdt het je lichaam koel. Enkel op heel warme dagen wordt een onderhemdje overbodig. 

Strakke pasvorm 
Het fietsshirt zelf verschilt van een typisch sportshirt. Een fietstruitje wordt meestal gemaakt van heel elastisch, synthetisch materiaal. Het heeft een strakke pasvorm rond je lichaam en armen zodat je truitje niet gaat wapperen in de rijwind. Dat zorgt immers voor extra luchtweerstand én het kan je – bij frisse temperaturen – snel doen afkoelen. Bij erg sportieve koerstruitjes is de snit ook aangepast aan je positie op de fiets. Het rugpand is wat langer dan het voorpand, omdat je toch dieper voorovergebogen zit op je racefiets, gravel- of mountainbike. Uiteraard worden fietsshirts ook voorzien van achterzakjes voor je sportvoeding, smartphone en wat geld.  

TIP: Een reservebinnenband, pompje en multitool stop je beter niet in je achterzakken, maar in een zadeltasje. Dat is een stuk comfortabeler én het zal ervoor zorgen dat je truitjes wat langer meegaan. Overvolle achterzakjes zijn immers een beproeving voor de stiknaden.  

 

Waarop moet je letten wanneer je een fietsjas koopt?

Een fietsjas koop je wanneer je te maken krijgt met kou en regenweer. Bij Bike Republic willen we dat je met plezier op de fiets stapt - wat Frank Deboosere ook voorspelt. Wanneer het afkoelt, doet je lichaam dat ook. Dan is het belangrijk om je lichaamswarmte zo lang mogelijk bij te houden. Met aangepaste kledij hou je de warmte bij die je anders zou verliezen. 

Een soft-shell jas is bijzonder handig wanneer je weet dat de zon voor weinig warmte zorgt. Kies je daarbovenop een waterdichte regenjas, dan ben je al goed voorzien. Bij extra koud weer geeft een thermisch shirt (met lange mouwen) je extra zekerheid. 

Zorg bovenal dat de jas past. Hij mag niet te strak of te lossen zitten. TIP: vraag aan onze Bike Republic medewerkers om je jas te passen terwijl je op een fiets zit. Zo weet je perfect of de jas niet tegenwerkt in de houding die je aanneemt op de fiets, maar wel mooi je hele bovenlichaam beschermt. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst