Fietsendragers: ontdek nieuwe streken met de fiets

De fiets laat je plaatsen ontdekken waar je anders nooit zou komen. Bij jou in de buurt, maar ook wat verder weg van huis. Al is het dan wel handig dat je die fiets kan meenemen met de auto. Een goeie fietsendrager is dus onmisbaar voor elke dagtripper, levensgenieter of e-bike avonturier die er al eens graag op uit trekt. Maar waarop moet je letten wanneer je een fietsendrager koopt? Wij zetten een paar dingen voor jou op een rij.

Met een fietsendrager neem je je fiets(en) altijd en overal makkelijk met je mee wanneer je met de auto ergens naartoe trekt. Een daguitstapje of vakantie? Het is een stuk fijner en goedkoper om je eigen fiets mee te nemen dan om er ergens eentje te moeten huren.

Alleen: waarmee moet je rekening houden als je een fietsendrager wil kopen?

 Stel jezelf eerst een paar vragen:

 • Kan ik een fietsendrager monteren op de trekhaak van de auto?
 • Hoeveel fietsen wil ik maximaal kunnen meenemen?
 • Vervoer ik vooral e-bikes of eerder lichtere, sportieve fietsen?
 • Moet ik fietsen met verschillende framevormen meenemen?


We lijsten even op welk types fietsendragers er zoal bestaan voor auto’s en wat de kenmerken zijn.

Natuurlijk kan je ook bij Bike Republic terecht voor een passende fietsendrager. Je hebt bij ons de keuze uit fietsendragers van Thule en Yakima

Welke types fietsendragers voor auto’s zijn er?

Fietsendrager op de trekhaak

De eerste vraag die je jezelf best 

Wil je je e-bikes meenemen op vakantie of daguitstap? Dan is de keuze snel gemaakt: kies voor een fietsendrager op de trekhaak van je auto. Zo’n fietsendrager kan meer gewicht aan dan de andere courante systemen. Doorgaans kan je fietsendragers voor trekhaken kopen voor 1 tot en met 4 fietsen, terwijl dat bij fietsendragers op het dak of de kofferbak doorgaans gelimiteerd is tot twee à drie fietsen.


Heeft een fietsendrager op je trekhaak nog voordelen? Zeker!

 • Je hoeft je fietsen niet in de hoogte te tillen.
 • Dankzij accessoires zoals een oprijgoot hoef je zelfs helemaal niet te heffen.
 • Een fietsendrager op je trekhaak is makkelijk te monteren en te demonteren.
 • Je fietsen of e-bikes staan achter de auto: dat is aerodynamischer, waardoor je extra verbruik van brandstof tot een minimum beperkt.
 • Vaak is zo’n fietsendrager kantelbaar, waardoor je toch nog makkelijk bij je koffer kan.
 • Je neemt makkelijk fietsen met verschillende framevormen (hoge en lage instap) mee.

 

De meeste fietsendragers die wij in voorraad hebben, zijn fietsendragers voor op de trekhaak. Zo is de Thule Easyfold XT een topper bij ons. De fietsendrager is beschikbaar voor twee of drie fietsen en je kan hem handig dichtplooien zodat hij in de garage amper plaats inneemt. Uiteraard is deze fietsendrager kantelbaar zodat je ook met fietsen erop je kofferdeur nog kan openen. Daarnaast heeft hij een paar slimme functies: de fietsarmen zijn afneembaar, terwijl de draaiknoppen vergrendelbaar zijn én een koppelbegrenzer hebben die de optimale grip aangeven.

 


Naast de Thule-fietsendrager is ook de Yakima JustClick een model dat veel van onze klanten kan bekoren. Die kan je supermakkelijk op de trekhaak klikken en hij heeft uitschuifbare wielgoten zodat je je ebike nooit meer op de drager moet tillen.

Wil je een van deze eens in het echt bekijken en testen, of specifiek advies krijgen? Ga dan snel even langs in een van onze winkels

Fietsendrager op het dak

Heb je geen trekhaak en wil je toch makkelijk fietsen meenemen? Dan is een fietsendrager op het dak van je auto misschien wel een goed alternatief. Let wel: dit soort fietsendragers is enkel geschikt voor lichtere fietsen zoals een mountainbike, gravelbike of koersfiets. Je moet ze immers op het dak van je auto getild krijgen.

 Waarom zou je kiezen voor een fietsendrager op het dak?

 • Het is een minimalistisch systeem dat weinig opbergruimte in je garage inneemt.
 • Je kan fietsen van verschillende groottes plaatsen.
 • Je behoudt altijd en overal makkelijk toegang tot je koffer.
 • Vooral op breaks of SUV’s passen dit soort fietsendragers perfect.

 
Een niet-onbelangrijke tip: vergeet niet dat je fietsen op je dak hebt wanneer je een gebouw of parkeergarage inrijdt ?

Fietsendrager op de kofferbak

Nog een interessant systeem voor wie geen trekhaak op de auto heeft, is een fietsendrager op de kofferbak. Al geldt ook hier dat die eerder voor lichtere fietsen geschikt is, want het laadvermogen is eerder beperkt.


Doorgaans biedt een fietsendrager op de kofferbak ruimte voor 2 à 3 fietsen. Nadeel van het systeem is wel dat je je koffer niet meer kan openen wanneer er fietsen aan gemonteerd zijn. En ook dat je voor fietsen met een lage instap een frame-adapter nodig hebt om ze over de stangen van de fietsendrager te hangen. Al brengt Thule ook fietsendragers voor de achterklep uit met een platform waarop je je fietsen kan plaatsen zoals je dat op een fietsendrager met trekhaak doet. In dat geval is een frame-adapter niet nodig.

Product toegevoegd aan verlanglijst