Fietsschoenen: wanneer je jouw ritten naar een hoger niveau wil tillen

Hoever of hoe vaak je ook fietst: de juiste fietsschoenen maken je ritten een stuk aangenamer, comfortabeler én sneller. Want wanneer je je schoenen vastklikt aan je pedalen, gebeurt de krachtoverbrenging van je benen naar je fiets een stuk efficiënter en verlies je een pak minder energie onderweg. Het is natuurlijk even wennen, maar neem het van ons aan: een paar goeie fietsschoenen zijn een must voor elke fietser.

Fietsschoenen en klikpedalen zijn voor heel wat beginnende fietsers soms een beetje griezelig en frustrerend. Want wat als je plots voet aan de grond moet zetten voor een rood licht of voor een obstakel op de weg en je geraakt meteen niet uit je pedalen? Maak je echter niet al teveel zorgen: alle klikpedalen zijn instelbaar zodat je met de minste voetbeweging al meteen los bent. Ideaal voor wie nog niet overloopt van vertrouwen op een fiets met klikpedalen. 

Bike Republic

Fietsschoenen voor racefietsen versus fietsschoenen voor mountainbikes

Laten we beginnen met het begin: de fietsschoenen zelf! Je hebt ze in alle vormen, maten, kleuren en van een heleboel merken. Ze kunnen je rit maken of kraken en dus is de keuze voor het juiste paar belangrijk. Eerst en vooral moet je bepalen of je schoenen voor een wegfiets wil of eerder schoenen voor een mountainbike of gravelbike.

Het verschil tussen fietsschoenen voor de racefiets en fietsschoenen voor de mountainbike zit hem vooral in:

  • Het type schoenplaatjes dat je kan monteren

Schoenplaatjes zijn bij schoenen voor een racefiets anders dan bij offroad schoeisel. De meest voorkomende systemen op racefietsen, zijn die van Look en Shimano SPD-SL. Daarnaast heb je ook nog Time en Speedplay. Elk van die kliksystemen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en ook zijn eigen schoenplaatjes. Je kan dus bijvoorbeeld geen Shimano-schoenplaatjes gebruiken in combinatie met Look-pedalen.

Kijk je eerder richting schoenen voor je mountain- of gravelbike, dan kan je stellen dat het SPD-systeem van Shimano de standaard is. Nu en dan kom je ook wegschoenen tegen waar je SPD-schoenplaatjes op kan monteren. De reden is voornamelijk omdat dit type pedalen je toelaat om iets makkelijker in en uit te klikken. Zeker voor beginnende fietsers is het SPD-systeem van Shimano een tikkeltje toegankelijker en dus kom je deze mountainbikepedalen ook weleens op de weg tegen.

 
Let wel: schoenplaatjes zijn nooit inbegrepen wanneer je fietsschoenen koopt. Je koopt de passende plaatjes altijd afzonderlijk en schroeft ze nadien zelf op de schoenzolen. Maar als je dat wil, kunnen we jou in onze winkels daar uiteraard een handje bij helpen.

 

  • Het profiel en de stijfheid van de schoenzolen

Bij mountainbike- of gravelbikeschoenen hebben de zolen een rubberen noppenprofiel en zijn de plaatjes verzonken in dat profiel. Dat heeft als gevolg dat je op dit soort schoenen veel makkelijker kan lopen. Dat is offroad ook nodig, want je komt weleens in situaties terecht waarin je moet afstappen en een eindje moet wandelen. De noppen bieden je dan grip in de modder of op rotsen en stenen. Maar tegelijk maken ze de schoenen ook een stuk draagbaarder wanneer je toch regelmatig van je fiets stapt tijdens je ritten.

Schoenen voor een racefiets hebben dan weer een heel stijve, vlakke zool waar je schoenplaatjes opgeschroefd zitten. Dat type fietsschoenen is dus helemaal niet zo handig om mee te stappen, integendeel. Look- of Shimano SPD-SL-schoenplaatjes zijn gemaakt van plastic en zullen snel verslijten als je er vaak op rondloopt. Anderzijds is de krachtoverbrenging van dit type fietsschoenen wel optimaal: de schoenplaatjes zijn – in vergelijking met het offroad SPD-systeem – een stuk groter, waardoor er ook een groter contactoppervlak met je pedalen is. De zool van duurdere raceschoenen is bovendien deels of volledig gemaakt van carbon, waardoor ze extra stijf wordt en er dus geen krachten verloren gaan in het doorbuigen van de schoenzolen. De focus van ‘koersschoenen’ ligt dus vooral op snelheid op de fiets, eerder dan draagbaarheid ernaast.

 

  • De robuustheid van de bovenschoen

Mountainbikeschoenen en gravelbikeschoenen moeten tegen een stootje kunnen en je voeten beschermen tijdens het ruigere werk. Daarom zijn dat soort fietsschoenen een stuk robuuster, met bijvoorbeeld extra verstevigingen rond de hiel en de tenen. Ook wordt de bovenschoen veelal gemaakt van steviger materiaal waardoor mountainbikeschoenen beter bestand zijn tegen krassen en scheuren. Het nadeel is wel dat offroad fietsschoenen door dat extra materiaal wat zwaarder zijn dan fietsschoenen voor op de weg.

De zool van een racefietsschoen - Met een vlakke en stijve zool, gemaakt voor maximale krachtoverbrenging

De zool van een mountainbikeschoen - Met een profielzool voor maximale grip

Niet onbelangrijk: de sluiting van fietsschoenen

Het lijkt misschien een detail, maar de manier waarop fietsschoenen sluiten, is enorm belangrijk voor zowel de performantie als het draagcomfort. Bij goedkopere fietsschoenen kom je vaak velcrosluitingen tegen. Die kan je tijdens het rijden makkelijk wat lossen of net harder doen spannen.

Bij de duurdere modellen zijn vooral draaisluitingen ingeburgerd. We noemen dat ook weleens een BOA-sluiting. Zo’n draaisluiting heeft als voordeel dat je ze heel precies kan afstellen, zeker wanneer een schoen twee BOA’s heeft. Daarnaast is een draaisluiting ook comfortabel: de draad die aangespannen wordt door de draaiknop volgt de vorm van je wreef en op die manier krijg je geen last van irritante drukpunten. Je kan tijdens het fietsen de draaiknoppen ook makkelijk aandraaien of net losser zetten. Fietsschoenen moeten immers goed strak zitten, maar tijdens langere ritten kunnen je voeten een beetje opzwellen en is het fijn dat je je schoenen tijdens het rijden losser kan zetten.

Een racefietsschoen met Boa-sluiting

Velcrosluiting bij een mountainbikeschoen

Wat met de pasvorm van fietsschoenen?

Geen twee paar voeten zijn dezelfde en dus is ook de keuze van fietsschoenen heel persoonlijk. Iemand met brede voeten zal andere schoenen prefereren dan iemand met smalle voeten. Ook de vorm van je wreef en die van je voetzolen speelt een rol. Let er wel op dat je tenen sowieso voldoende ruimte hebben. Zoals hierboven gezegd kunnen je voeten tijdens langere ritten een tikkeltje opzwellen en wanneer je schoenen te strak zitten, wordt het al snel onaangenaam. Reken op 5 à 10 mm extra ruimte in de schoen. Ruimer dan dat ga je beter niet, want dan kan je voet gaan schuren in de schoen, met irritaties en een mindere krachtoverbrenging als gevolg.

Wil je graag zeker zijn van de maat van je fietsschoenen? Kom dan eens langs in één van onze winkels. We geven je graag een woordje uitleg en helpen je de juiste schoenen te vinden, zowel voor je racefiets als voor je mountainbike. Verschillende fabrikanten hanteren immers verschillende maattabellen en dus is het zeker geen overbodige luxe om enkele modellen te passen en zelf de verschillen te voelen.

 

Bij ons vind je fietsschoenen van o.a. Shimano, Northwave en Bontrager. 

Product toegevoegd aan verlanglijst