Fietshelmen: Zet ‘m op, altijd en overal!

Laten we eerlijk zijn: fietsen zonder fietshelm, da’s als autorijden zonder je gordel vast te klikken. Het lijkt geen kwaad te kunnen, maar in feite is het levensgevaarlijk. Wanneer je een helm correct gebruikt, vermindert die de kans op hoofdblessures of een hersenletsel bij een val aanzienlijk. Gelukkig zijn we stilaan allemaal de klik aan het maken: de fietshelm is verplicht wanneer je met een speedpedelec rijdt, racefietsen of mountainbiken zonder helm is tegenwoordig ondenkbaar en ook e-bikers en fietsers in de stad zien alsmaar vaker het belang van een fietshelm in. 

Bij Bike Republic zetten we dan ook ons beste beentje voor om jou een uitgebreid gamma fietshelmen voor te schotelen in onze winkels. 

Bike Republic

We verkopen helmen van onder andere: 

Abus
BBB
Bontrager 
Lazer

Nutcase
Scott (enkel in winkels waar we ook Scott-fietsen verkopen) 

Kom eens langs in de Bike Republic-winkel in je buurt en ontdek onze volledige collectie fietshelmen. 

Extra veiligheid via nieuwe technologieën

Je mag er zeker van zijn dat iedere fietshelm die we verkopen bij Bike Republic voldoet aan de geldende Europese normen. Al onze helmen, ook die voor kindjes, zijn 100% veilig. Maar steeds meer fabrikanten zetten wel in op extra veiligheid, door een beroep te doen op andere productietechnieken nieuwe technologieën. We zetten er enkele op een rijtje: 

In-mold constructie

De constructie van een fietshelm kan op verschillende manieren gebeuren. Het dempende materiaal – meestal EPS-schuim – is de basis van zowat iedere fietshelm. Die wordt meestal verlijmd met een harde buitenschaal. Al kom je tegenwoordig ook steeds vaker ‘in-mold’ helmen tegen, waarbij het  dempende schuim rechtstreeks in de buitenschaal gespoten wordt, waardoor die één geheel gaan vormen. Dat heeft als voordeel vooral dat zo’n helmen een stukje lichter zijn. 

Wavecel-technologie

Tegenwoordig zie je dat heel wat merken ook uitpakken met extra bescherming in hun helmen. Een typisch voorbeeld zijn de Wavecel-helmen, die specifiek door Bontrager werden ontwikkeld. In plaats van EPS-schuim te gebruiken, zit er een celstructuur aan binnenkant van de Wavecel-helmen die bij een impact samengedrukt kan worden en zo een soort kreukelzone vormt. Het zou daarmee effectiever beschermen tegen een hoofdletsel dan een ‘gewone’ EPS-helm. Zeker wanneer de botsing onder een schuine hoek gebeurt of je hoofd verdraait tijdens een val. 

MIPS - Multi-directional Impact Protection System

Om ook met een EPS-helm een klap onder een schuine hoek efficiënter op te vangen, werd het MIPS-systeem ontwikkeld. MIPS is een extra binnenschaal die bij een val een stukje los van de helm kan bewegen. De druk en energie die bij een val vrijkomt op de plaats van de impact, wordt op die manier beter verdeeld. De extra MIPS-binnenschaal maakt helmen een paar grammen zwaarder, maar daarvan voel je niks. Je herkent helmen met MIPS aan het gele logo dat op de fietshelm staat en de vaak gele binnenschaal.

Bike Republic

Hoe kies je een fietshelm?

De keuze voor de juiste fietshelm is belangrijk en tegelijk ook heel persoonlijk. Je wil immers niet enkel een helm die er goed uitziet, maar één die ook past bij wat je ermee wil doen én die uiteraard ook goed de vorm van je hoofd aanneemt.  

We weten dat het wat ouderwets klinkt, maar er is slechts één manier om een fietshelm te kopen: in de winkel, nadat je er een paar hebt gepast. We raden je dus echt wel aan om eens langs te gaan in de Bike Republic in je buurt en daar naar hartenlust helmen uit te proberen. 

Sowieso heb je specifieke helmen voor ieder type van gebruik. Fiets je met een speed-pedelec, dan heb je een andere helm nodig dan wanneer je met een gewone e-bike op pad gaat. “Waarvoor ga ik mijn fietshelm gebruiken?” is dan ook de eerste vraag die je jezelf moet stellen. 

Fietshelmen voor sportief gebruik

Bike Republic

Helmen voor op een racefiets of mountainbike hebben meestal: 

Licht gewicht 
Goeie ventilatie 
Aerodynamische vorm 
Prima draagcomfort 

Wie als sportfietser een helm koopt, zal die waarschijnlijk vrij intensief gaan gebruiken. Daarom zijn deze helmen vooral gericht op comfort en ook snelheid. Door hun licht gewicht en aerodynamische vormgeving, trotseer je net dat tikkeltje beter de zwaartekracht bergop en de luchtweerstand op het vlakke. Al zijn dit natuurlijk ‘marginal gains’ die pas een rol gaan spelen wanneer je echt hard fietst. 

Belangrijker is echter de goeie ventilatie van dit soort helmen en het draag- en onderhoudscomfort. Om ervoor te zorgen dat je hoofd niet gaat oververhitten bij het leveren van een inspanning, zijn de luchtgaten in een sportieve helm zo gepositioneerd dat er een optimale luchtstroom langs je hoofd kan passeren. En anderzijds zijn dit type helmen vaak ook heel nauwkeurig af te stellen met een draaiknop op het achterhoofd. Extra handig wordt het wanneer de voering uitneembaar en afwasbaar is. 

Ben je van plan om er gewoon rustig op uit te trekken met je e-bike? Ook dan misstaat een sportieve helm zeker niet en zal je de voordelen van dit type fietshelm zeker kunnen appreciëren.  

Urban fietshelmen

Bike Republic

Fiets je voornamelijk in de stad en ben je minder te vinden voor de looks van een race- of mountainbikehelm? Dan is een ‘urban fietshelm’ vast meer je ding. Vaak hebben die naast een eigentijds design ook enkele toeters en bellen om jou extra veiligheid te bieden in het drukke stadsverkeer, zoals: 

Reflecterende details 
Geïntegreerde verlichting (of alleszins de mogelijkheid om een achterlicht vast te klikken) 
Magnetische sluiting om de helm makkelijk en snel op en af te zetten 

Dit type fietshelm is minder geschikt wanneer je sportief gaat fietsen, maar ook op een e-bike of elektrische bakfiets komen ‘urban’ exemplaren prima tot hun recht.

Fietshelmen voor speedpedelecs

Bike Republic

Heb je een pedelec die snelheden tot 45 kilometer per uur haalt? Dan ben je verplicht om een fietshelm te dragen. En niet zomaar eentje: een helm voor speedpedelecs moet conform de EN1078 veiligheidsnorm zijn. Dat betekent dat dit type helmen je extra beschermt aan je slapen en je achterhoofd. Vaak hebben ze ook een vizier, dat rijwind en regen uit je ogen houdt.  

Zie een speedpedelec-helm dus gerust als iets tussen een fiets- en een motorhelm. Ben je niet helemaal zeker of de helm die jij op het oog hebt toegestaan is voor gebruik op een speedpedelec? Vraag dan gerust een woordje uitleg aan onze collega’s in de Bike Republic-winkels.  

Fietshelmen voor kinderen

Bike Republic

Uiteraard hebben we bij Bike Republic ook helmen voor de kleinste fietsers onder ons. De gewoonte om een helm te dragen op de fiets, breng je hen best van kleins af aan bij. Maar met een leuke print erop, moet dat zeker en vast lukken.  

Ook bij een kinderhelm let je erop dat hij de juiste maat heeft en instelbaar is qua pasvorm. Fiets je ook vaak ’s winters met je kindje achterop of in de bakfiets. Let er dan ook zeker op dat er nog een mutsje past onder de helm. Wanneer je kindjes niet in beweging zijn bij jou op de fiets, kunnen ze snel kou krijgen. 

Welke maat van fietshelm heb je nodig?

Bike Republic

Check bij een helm ook zeker of de riempjes goed rond je oren en onder je kin zitten.  

Het kan geen kwaad om de helm iets langer op te houden terwijl je bij ons in de winkel bent. Zo ontdek je of je na verloop van tijd geen irritante drukpunten krijgt.  

Wanneer je een helm past, schud dan eens goed met je hoofd. Blijft de helm netjes staan? Dan is dat sowieso al een indicatie voor de juiste maat.  

Draag je meestal een bril? Hou die zeker aan wanneer je je fietshelm past. Zo weet je meteen of de combinatie van de twee niet voor problemen zorgt. 

Enkele tips bij het passen:

Je meet je hoofdomtrek het best op één à twee centimeter boven je wenkbrauwen. Tot daar komt ongeveer de onderste rand van je helm. Het aantal centimeter dat je meet, komt overeen met de helmmaat die je nodig hebt.  

De maat van de meeste fietshelmen wordt aangeduid met S – M – L – XL. De collega’s in onze winkels weten precies welke maat voor jouw hoofdomtrek geschikt is. Je doet er ook goed aan om een maat te kiezen waarbij jouw omtrek ongeveer in het centrum van de aangegeven maten zit. Heb je bijvoorbeeld een hoofdomtrek van 56 centimeter en is een helm te koop in maat 52-56 (S) of 55-58 (M), dan kies je dus best voor de 55-58. 

TIP: vervang je fietshelm altijd naar een botsing, een val of een zware klap

Nog een allerlaatste tip: ben je op je helm gevallen, frontaal gebotst, heb je jouw helm eens op de grond laten vallen…? Vervang hem dan zo snel mogelijk, ook al zie je niet meteen schade. Bij een val kunnen zich interne deuken of barsten voordoen in de zachte binnenkant. Maar dat zie je niet altijd aan de buitenkant. Het is dus sowieso veiliger om na een impact – op eender welke manier – je helm te vervangen. Dat is trouwens ook de reden waarom je best altijd een nieuwe helm koopt en niet tweedehands. Alleen zo ben je zeker dat hij ongevalvrij is. 

Op zoek naar een nieuwe fietshelm?

Kom zeker eens bij ons langs. We hebben vast een exemplaar dat jou zal kunnen bekoren! 

Bike Republic
Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst