Fietslichten: je kan er nooit genoeg hebben

Als fietser ben je kwetsbaar en dus hou je er best rekening mee dat automobilisten je in het drukke stadsverkeer niet altijd opmerken. Voldoende fietsverlichting monteren op je fiets is al een enorme stap richting extra veiligheid onderweg. Fietslichten heb je eigenlijk nooit genoeg. Zelfs al komt je fiets standaard met een geïntegreerd voorlicht en achterlicht, dan nog loont het de moeite om een extra setje afneembare fietslampen mee te nemen wanneer je eropuit trekt. 

Bike Republic

Bij Bike Republic krijg je de keuze uit een groot assortiment handige fietsverlichting van merken zoals:

- BBB

- Bontrager

- Bookman

- AXA

Steek je licht eens op in de Bike Republic-winkel in je buurt en ontdek al onze fietsvoorlichten, fietsachterlichten en fietsverlichtingssets.

Waarop moet je letten als je fietsverlichting kiest?

Fietsverlichting heb je in werkelijk alle maten, vormen en lichtsterktes. Van de kleinste knipperlichtjes tot enorme lichtbundels die je ook in staat stellen om ’s avonds te mountainbiken op pikdonkere paden. Waar kan je zoal op letten wanneer je je keuze maakt?

Batterijduur

Niet onbelangrijk: hoelang gaat de batterij van je fietsverlichting mee? Zowel voorlichten als achterlichten hebben quasi altijd verschillende standen waarbij je de lichtsterkte kan aanpassen of het licht bijvoorbeeld kan doen knipperen. Dat heeft een effect op je zichtbaarheid, maar dus ook op de batterijduur. Kies altijd voor een fietslamp met wat meer batterijduur dan je nodig acht. Het is immers heel erg handig wanneer je niet na iedere rit je fietslichten moet opladen. 

Oplaadbaar via USB?

Alle fietslichten die we bij Bike Republic verkopen, zijn oplaadbaar. Dat zorgt immers voor minder afval en is dus stukken beter voor het milieu. Tegenwoordig gebeurt het opladen van een fietslichtje quasi altijd via een usb-verbinding. Sommige duurdere voorlichten hebben trouwens ook een usb-output. Die kan je dus als powerbank gebruiken om eventueel onderweg je smartphone op te laden. 

Waterdichtheid

Zeker voor een achterlicht op je fiets is het belangrijk om even aandacht te besteden aan de mate van waterdichtheid. Wanneer je een achterlicht op je racefiets, mountainbike of gravelbike monteert en je hebt geen spatbord, dan hangt dat lampje gegarandeerd in het spatwater van je achterband. De mate van waterdichtheid van een fietslicht, wordt aangegeven met een IP-code. Die IP wordt dan gevolgd door één of twee cijfers. Het eerste nummer verwijst naar de mate van bescherming tegen het indringen van objecten en loopt van 0 tot 6. Het tweede cijfer slaat op de bescherming tegen vocht en loopt van 0 tot 8. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. 

In de praktijk vervalt bij fietsverlichting vaak het eerste nummer en krijg je een code zoals IPX6: dat betekent dat de lamp waterbestendig is en dus wel een fikse plensbui kan hebben. 

Bike Republic

Lichtsterkte: Lumen vs Lux

Wil je zien of gewoon gezien worden? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen wanneer je fietslichten met een bepaalde lichtsterkte kiest. Die is op fietsverlichting uitgedrukt in ‘lumen’. Lumen is de eenheid van lichtstroom en slaat op de totale hoeveelheid licht dat een fietslicht produceert, ongeacht in welke richting. Soms kom je ook de aanduiding van het aantal ‘lux’ tegen op de verpakking van een fietslamp. Lux geeft aan hoeveel licht op een bepaalde oppervlakte aankomt. De formule is als volgt: 1 lux bedraagt 1 lumen per vierkante meter.

Hoeveel lumen je kiest voor je fietsverlichting, is vooral afhankelijk van de omgeving waarin je vaak fietst. Ben je ’s avonds of ’s ochtends veelal in de stad op pad – in de vrij verlichte omgeving dus – dan volstaat verlichting van 100 tot 500 lumen om goed gezien te kunnen worden op de weg. 

Fiets je geregeld op donkere fietspaden buiten de bebouwde kom of bijvoorbeeld op duistere plattelandswegen? Dan kies je best voor fietsverlichting met een lichtsterkte die je zelf ook echt een beter zicht geeft. Voorlichten vanaf 500 lumen zijn dan handig én ook geschikt voor racefietsers die aan hogere snelheid fietsen en dus ook zelf ver genoeg vooruit moeten kunnen kijken.

Wil je echt helemaal ‘all the way’ gaan en ook in het donker mountain- of gravelbiken? Dan heb je fietsverlichting nodig van meer dan 1000 lumen en met een brede lichtbundel (dus een groter aantal lux). Het is dan immers heel belangrijk dat je een perfect zicht krijgt op elke oneffenheid en hindernis op je weg. Let echter wel op wanneer je met zo’n fel licht de straat opgaat, want je kan tegenliggers makkelijk verblinden en een onveilige situatie creëren.

Ben je op zoek naar de juiste fietsverlichting?

Spring dan zeker eens binnen in de Bike Republic-winkel in je buurt.
Onze experten kunnen je een woordje extra uitleg geven en jou het perfecte fietslicht aanraden.

Bike Republic
Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst