Fietssloten: een onmisbaar accessoire bij elke fiets

Een dief die met je geliefde tweewieler aan de haal gaat: het is en blijft dé nachtmerrie bij uitstek voor elke fietser. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ investeer je dus maar beter in een degelijk fietsslot. Meer zelfs: wanneer je je fiets laat verzekeren is het verplicht om hem vast te maken met een fietsslot dat minstens ART-gekeurd is. We geven graag een woordje uitleg over wat dat precies is en welke sloten je bij ons kan vinden.

Bike Republic

Je wil een fietsverzekering afsluiten: welk type slot heb je nodig?

Wanneer je je fiets laat verzekeren is het belangrijk om meteen ook te investeren in een fietsslot dat ART-gekeurd is. Heb je dat niet, dan komt de verzekering niet tussen wanneer je fiets gestolen wordt.

Sloten met een keurmerk van de onafhankelijke ART-stichting voldoen aan enkele essentiële voorwaarden om diefstal te voorkomen. Zo worden ze o.a. gecheckt op treksterkte, er wordt nagegaan hoe goed ze diefstalpogingen met zwaar gereedschap kunnen weerstaan en ook of ze bestand zijn tegen vorst, regen, stoffige omstandigheden…


Er bestaan 5 niveaus van ART-goedkeuringen, gaande van ART-1 tot ART-5, waarbij ART-1 de minste bescherming biedt en ART-5 het meeste. Al zijn ART-4 en ART-5 doorgaans zware sloten voor scooters en motoren en hoef je daar als fietser dus geen rekening te houden.

  • Wat is een ART-1 fietsslot?

Een fietsslot met ART-1 keuring is geschikt om je fiets vast te leggen tijdens een korte stop onderweg, maar biedt in principe te weinig bescherming om je fiets ’s nachts bijvoorbeeld buiten te laten slapen. Een kettingslot, beugelslot of kabelslot met ART-1 keuring is een goeie extra beveiliging, maar gebruik je beter niet als enig slot op je fiets.

  •  Wat is een ART-2 fietsslot?

Veel verzekeraars eisen dat een fietsslot minstens een ART-2 niveau heeft. Idealiter doe je je fiets op slot met een ringslot in het achterwiel én een ART-2 gekeurd vouw-, beugel- of kabelslot. Kijk echter zeker je polis na wanneer je je fiets laat verzekeren: bij sommige verzekeringen ben je pas verzekerd met een ART-3 slot of wanneer je je fiets met minstens twee sloten op slot doet. De polisvoorwaarden kunnen ook variëren op basis van het type fiets en de kostprijs ervan.

  • Wat is een ART-3 fietsslot?

Met een ART-3 fietsslot kan je echt wel op beide oren slapen. Zo’n slot is een stuk zwaarder om mee te nemen, maar het biedt je de beste bescherming tegen diefstal. Een ART-3 fietsslot kan in principe ook bij een scooter gebruikt worden.  

Voor- en nadelen van verschillende soorten fietssloten

Fietssloten zijn er in alle maten, vormen en gewichten en hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij kiezen vooral voor de sloten van ABUS en AXA.

Kettingslot

Ook met een stevig kettingslot zit je goed: zo’n fietsslot is gebruiksvriendelijk, je neemt het makkelijk mee rond je stuur- of zadelpen en fietsdieven kunnen het nog steeds niet zomaar forceren. Het is wel een tikkeltje minder robuust dan een beugelslot.

Ringslot

Het ringslot is een slot dat op de meeste stadsfietsen en e-bikes aan het frame van de fiets is bevestigd en waarmee je je achterwiel kan blokkeren. Fietsdieven kunnen dus niet zomaar met je fiets wegrijden. Handig wanneer je een snelle boodschap moet doen of tijdens een korte stop aan een gezellig terrasje. Laat je je fiets voor langere tijd ergens staan, dan doe je er wel goed aan om hem toch nog met een ander slot vast te maken aan een vast element.

Vouwslot

Een vouwslot is een fietsslot dat je net als een vouwmeter supercompact kan dichtplooien en meenemen. Je maakt je fiets met zo’n slot even makkelijk vast als met een ketting- of kabelslot, maar het is wel nog een stuk robuuster en minder makkelijk te forceren.

Beugelslot

Een U-vormig beugelslot biedt simpelweg de beste bescherming. Dieven kunnen zo’n fietsslot heel moeilijk forceren en al zeker niet doorknippen. Het nadeel is wel dat een beugelslot vrij zwaar is om mee te nemen en het soms een gedoe kan zijn om je fiets ermee vast te maken. Je steekt zo’n beugel niet zomaar overal tussen, maar eens je gewoon bent om je fiets ermee vast te maken wordt het kinderspel.

Kabelslot

Kabelsloten zijn handig en licht, maar tegelijk ook niet zo moeilijk om te forceren. Enkel en alleen een kabelslot gebruiken om je fiets ergens vast te maken, raden we dan ook af. Zo’n kabelslot is wel een goeie extra beveiliging naast bijvoorbeeld een beugel-, vouw- of kettingslot. Zo kan je bijvoorbeeld je voorwiel met een kabelslot vastmaken aan je frame.

Enkele tips om fietsdieven te ontmoedigen

  • Gebruik altijd een tweede slot

Als je fiets met twee aparte sloten is vastgemaakt, zullen de meeste dieven zich al de moeite ontzien om hem te proberen stelen. Probeer met die sloten ook telkens het frame en één van de wielen afzonderlijk vast te maken.

  •  Veranker je fiets aan een vast object

Elke stadsfiets of e-bike heeft tegenwoordig wel een ringslot. Maar wanneer je je fiets voor langere tijd buiten stalt, is het slim om hem ook vast te maken aan een vast object zoals een fietsenrek, een lantaarnpaal of een verkeersbord. Zo voorkom je dat fietsdieven hem simpelweg opheffen en er al lopend mee aan de haal gaan.

  •  Doe je fiets ook binnen op slot

Zet je jouw fiets binnen in de gang of de garage? Doe hem ook dan altijd op slot en maak hem bij voorkeur vast aan een verankering in de muur. Het biedt extra veiligheid – je deur of poort staat soms weleens open – en ook voor de verzekering is het verplicht.

  •  Wielas uit je voorwiel halen

Een trucje van de foor is om de steekas of de snelspanner uit je voorwiel te draaien wanneer je je fiets ergens achterlaat. Je voorwiel zit dan niet meer vast in het frame van je fiets, waardoor een dief er ook niet zomaar mee weg kan rijden.

  •  Monteer een GPS-tracker

Een gps-tracker is geen proactief afschrikmiddel, maar wanneer een dief met je fiets aan de haal is gegaan, weet je waar hij zich bevindt en kan je de hulp van de politie inroepen om hem terug te krijgen. Bij heel wat duurdere e-bikes en speedpedelecs zit zo’n tracker al standaard in het frame ingebouwd, maar wij verkopen ook trackers van Tracefy die we in je fietsframe kunnen installeren en die dus niet meteen zichtbaar zijn.

Op zoek naar een passend fietsslot?

Trap gerust eens langs één van onze winkels. We geven je graag een woordje uitleg over welke sloten het best passen op jouw fiets of met welk slot je eventueel in orde bent voor de fietsverzekering.

Product toegevoegd aan verlanglijst