Gravelbikes
Gravelfietsen, ook wel bekend als adventure bikes of all-road bikes, zijn fietsen die ontworpen zijn om op onverharde wegen of grindwegen te rijden. Maar ook op ander gemengd terrein zoals aardewegen, bospaden, kasseien en asfalt voelt zo’n gravelbike zich in zijn sas. Een gravelbike is een soort hybridefiets, die elementen van een koersfiets en een mountainbike combineert.
Gravelbikes hebben meestal een lichtgewicht frame van aluminium of carbon, typisch bredere banden met meer grip en een relaxtere geometrie dan een traditionele racefiets.
Gravelfietsen zijn uitermate geschikt voor toeren, bikepacking, woon-werkverkeer of zelfs wedstrijen, omdat ze een veelzijdige en comfortabele rit bieden op verschillende ondergronden.
Bulls Daily Grinder 2
Bulls Grinder 3
Bulls Trail Grinder
Waarom een gravelbike kopen?
Er zijn verschillende redenen waarom een gravelbike niet in je garage mag ontbreken:
Enorme veelzijdigheid
Er zijn weinig fietsen waarmee je meer kan doen dan met een gravelbike. In Vlaanderen kan je er op zowat elk terrein mee uit de voeten: onverharde wegen zijn hier zelden of nooit echt technisch, alleen de modder kan soms roet in het eten gooien. Maar ook dat stelt de meeste moderne gravelbikes niet voor problemen, want ze hebben een grote maximale bandbreedte waardoor je ook heel brede banden met veel profiel kan monteren. Anderzijds is een gravelbike een stuk sneller op asfalt dan een mountainbike. Je rijdt aan een hogere bandenspanning, het koersstuur zorgt voor een meer aerodynamische houding en ook de geometrie is meer gericht op het vasthouden van je snelheid dan bij een mountainbike het geval is.
Maximaal comfort onderweg
In vergelijking met racefietsen hebben gravelbikes een stuk bredere banden en een meer comfortabele geometrie. Het is dus zeer comfortabel fietsen aan boord van zo’n gravelbike. Knal er maar eens mee over een kasseistrook: je vliegt bijna over de kinderkopjes. De brede banden zorgen weliswaar voor meer rolweerstand, maar ze vangen een pak vibraties vanaf het wegdek op. Ook de minder sportieve, agressieve zithouding op de meeste gravelbikes maakt dat je ook tijdens lange ritten niet te gauw last zal krijgen van pijn je rug, nek of schouderbladen.
Altijd voldoende remkracht
Gravelbikes hebben haast altijd hydraulische schijfremmen: die bieden meer remkracht dan velgremmen, vooral in natte of modderige omstandigheden. Ze zijn ook een stuk beter te doseren, waardoor je met extra veel zekerheid door de bochten kan knallen. Over het algemeen geldt: hoe groter de remschijf, hoe beter de hitte vanaf de remblokken wordt afgevoerd, dus hoe beter de remkracht. Vaak zie je op zwaardere fietsen of gravelbikes met grotere maten dan ook grotere remschijven. Die remmen moeten meer gewicht tot stilstand brengen en dan zijn remschijven met een grotere diameter geen overbodige luxe.
Avontuurlijke fietsen
Er komt een stukje marketing bij kijken, maar er is zeker wat van aan: gravelbikes zijn heel populaire fietsen bij bikepackers, fietsreizigers en avonturiers die van de platgetreden paden willen afwijken. Het is niet altijd te doen om met een wegfiets een aardeweg of grindpad in te slaan. Met een gravelbike ben je daarentegen veel minder gelimiteerd door de ondergrond. Zo’n fiets maakt het dus makkelijker om je ook aan wat ruwer terrein te wagen. De frames van gravelbikes zijn meestal ook voorzien op de montage van spatborden, verlichting en vooral ook fietstassen. Hoewel dat bij echte ‘gravelracers’ weer wat minder het geval is. Dat zijn fietsen die ontworpen zijn om – net als met een koersfiets – vooral te knallen, ook offroad.