Elektrisch fietsen

Een antwoord op (bijna) al uw vragen

Een bedrijfsfiets aanschaffen, of zelfs een hele vloot, dat komt meestal met wat vragen. De meest gestelde vindt u hieronder. En vindt u de uwe toch niet terug, neem dan gerust even contact op.

Welke fietsen komen in aanmerking als bedrijfsfiets?

Simpel: alle fietsen die we bij Bike Republic verkopen — behalve de kinderfietsen.

De lijst is lang, maar we sommen de opties graag nog even voor u op. In de aanbieding: stadsfietsen, elektrische fietsen, speed pedelecs, racefietsen, mountainbikes, plooifietsen, bakfietsen, …

Op de webshop vindt u ze allemaal. U weze gewaarschuwd: kiezen is het moeilijkste.

Vraag gerust ook een richtprijs op in één van onze winkelpunten of via de contactpagina.

Kan ik voor alle fietsinvesteringen en fietskosten van 100% fiscaal voordeel genieten?

Goed nieuws, want bijna alle kosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar (fiets, accessoires, onderhoud, herstellingen, …). 

De fiets zelf dient lineair afgeschreven te worden over een periode van minimaal 3 jaar. Maar er is meer, want de kosten zijn in hun totaliteit aftrekbaar. Er is dus geen onderscheid tussen gebruik voor woon-werk-, privé- of beroepsverplaatsingen. 

Er is nog meer om uw boekhouder blij te maken, want alle accessoires voor een woon-werkverplaatsing zijn voordelig: helm, fietsslot, fluohesje, fietspomp, fietslicht, reflectoren, gereedschapskist, fietstas, accu, … noem maar op. 

En ook als u een fietsenstalling of sanitaire voorzieningen wil plaatsen, is dat 100% aftrekbaar. 

Waar de verhoogde aftrek dan weer niet geldt, is bij fietskledij, of die nu sportief of beschermend is. Een mens kan niet alles hebben.

Moeten werknemers elke dag met de fiets naar het werk komen?

Nee hoor, de fiscus accepteert dat werknemers een verklaring op eer ondertekenen met de belofte om een deel van hun woon-werkverplaatsingen met de fiets te doen. 

Enneuh, mocht u toch een bindende garantie willen dat uw medewerkers met de fiets naar het werk komen, dan kan u die verplaatsingen altijd meten met een track-and-trace-systeem.

Wat gebeurt er met de fiets als een werknemer vertrekt?

Twee opties. Ofwel kreeg die werknemer zijn C4 van u, ofwel nam hij zelf ontslag. De gevolgen van elk scenario heeft u natuurlijk met de experten van Bike Republic helder verwoord in uw fietsbeleid, kwestie van onnodige discussies te vermijden.

Ik krijg als werkgever toch niet bij elke platte band telefoon?

Geen paniek. Ook voor fietsen bestaat er zoiets als een omniumverzekering, zodat uw werknemer gewoon gebruikmaakt van onze pechverhelping. Voor alle andere herstellingen en onderhoudswerken maakt uw medewerker zelf een afspraak met een Bike Republic-winkel. Makkelijk, toch?

Wat als een fiets gestolen wordt, of beschadigd?

Daar hebben we aan gedacht. Al onze bedrijfsfietsen zijn voorzien van ultra-waterdichte verzekeringen. Elke bolide in uw stal is dus verzekerd tegen diefstal en schade, plus 24/7 fietsbijstand in heel Europa.

Moet ik als werkgever RSZ-bijdragen betalen voor fietsen die ik ter beschikking stel van werknemers?

U stopt een werknemer een fiets in handen en hij gebruikt die effectief voor (een deel van) zijn woon-werkverplaatsingen? Dan telt die fiets niet langer als loonvoordeel. Lees: u betaalt er geen socialezekerheidsbijdragen meer op, ook niet voor het gedeelte zuiver privégebruik. Die vrijstelling geldt ongeacht het type fiets, dus zowel voor stadsfietsen als mountainbikes, racefietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs. Hadden we niet gezegd dat zo’n fietsplan alleen maar positief nieuws is?

Moet mijn werknemer een personenbelasting betalen voor zijn bedrijfsfiets?

Neen, op voorwaarde dat hij zijn fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. De fiscus beoordeelt dat op basis van een verklaring op eer — een formaliteit dus.

Wat met de fietsvergoeding?

Die is cumuleerbaar met de vergoeding voor een bedrijfsfiets, en is vrijgesteld tot maximaal 24 cent per kilometer. Begin die kuiten al maar in te vetten.

Gelden de fiscale voordelen voor gelijk welke fiets?

Jawel! De fiscale voordelen gelden voor alle fietsen, of het nu om een gewone stadsfiets, e-bike, racefiets, mountainbike of speed pedelec gaat. De enige voorwaarde die geldt is dat de fiets deels voor woon-werkverkeer gebruikt wordt. Logisch, toch?

Wat op het einde van de leaseperiode?

Op het einde van het leasecontract heeft uw werknemer de optie om zijn fiets te kopen voor de rest van de verkoopwaarde. Liever niet? Dan keert de fiets terug naar de leasemaatschappij.

Ik wil als werkgever graag fietsen ter beschikking stellen voor mijn personeel, maar niet als dat de loonkost doet stijgen.

Maak u geen zorgen. Via een cafetariaplan of een flexibel verloningssysteem kan u werknemers bepaalde looncomponenten laten inruilen voor een fiets. Dat kan onder verschillende vormen; van vakantiedagen, een bedrijfswagen of de eindejaarspremie tot het brutoloon. Uw sociaal secretariaat en HR-dienst kunnen dat probleemloos uitrekenen, al steken ook wij graag een handje toe.

U hebt de frequent gestelde vragen gelezen en hebt toch nog vragen?

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst