Onze tips om te fietsen in de regen!

Wie dagelijks naar het werk fietst, weet dat het vroeg of laat zal gebeuren: je moet weleens door een regenbui, tegen de wind opboksen of de bijtende kou trotseren. Door weer en wind fietsen zal altijd een uitdaging blijven, maar met de juiste kledij en accessoires wordt het een stuk doenbaarder. We hebben een paar tips voor jou opgelijst om naar het werk te fietsen in de regen en het gure weer. 

  • Laat wat lucht uit je banden (ongeveer 1 bar minder dan normaal) 
  • Monteer spatborden 
  • Steek je lichtjes aan 
  • Zorg voor de juiste regenkledij 
  • Maak je fiets en aandrijving regelmatig schoon 
  • Extra paar schoenen op je werk (+ gazettenpapier) 
  • Probeer je fiets droog te houden als je ‘m parkeert 

1. Laat wat lucht uit je banden voor meer grip

We beginnen met een makkelijke tip: laat een beetje lucht uit je banden. Met ongeveer 1 bar minder bandendruk heb je een stuk meer grip op wegen die er nat, glad of vettig bijliggen. Tegelijk creëer je zo ook niet teveel extra weerstand. Dat beetje minder luchtdruk in je banden voel je dus amper, zeker als je ook een elektrisch duwtje in de rug krijgt. Voor dit klusje is een degelijke fietspomp trouwens echt wel handig. De meeste voetpompen hebben een manometer waardoor je je bandendruk heel precies kan instellen.  

Bike Republic

2. Monteer spatborden

Fietsen in de regen, dat betekent dat je niet alleen nat kan worden, maar ook vuil door opspattend water. Zeker wanneer je op je fiets geen spatborden hebt, zullen je broek, schoenen, rug… al snel vol smurrie hangen. Je doet er dus goed aan om, wanneer je nu en dan de racefiets of mountainbike naar het werk neemt, spatborden te monteren. Zo wordt fietsen in slecht weer al meteen een stukje aangenamer. Heeft jouw fietsframe geen bevestigingspunten? Dan kan je ook kiezen voor afneembare spatborden die je niet met behulp van vijsjes, maar wel spanriempjes monteert op je fiets. 

3. Steek je lichten aan, ook overdag

Net zoals ook automobilisten wordt aangeraden om bij regenweer de autolichten overdag aan te steken, doe je er als fietser goed aan om ook je verlichting te doen branden. Zichtbaarheid in het verkeer is essentieel, zeker voor zwakke weggebruikers. We moeten er geen tekening bij maken dat je tijdens plensbuien of miezel een stuk minder opvalt in het verkeer. Zorg dus voor extra visibiliteit, ook overdag, met een goed voorlicht en achterlicht én regenkledij met reflecterende details of een fluohesje.  

Bike Republic

4. Zorg voor de juiste regenkledij

Wat draag je het best tijdens een regenrit? Op die vraag bestaat er geen pasklaar antwoord. Want je hebt regenjassen en –broeken in allerlei vormen, prijsklassen en materialen. Stoffen die volledig wind- en waterdicht zijn, hebben vaak weinig ademend vermogen. Tenzij het bitterkoud is, ga je er dus al snel in zweten. Onder zo’n jas draag je best enkel een t-shirt, zelfs als de temperatuur aan de lage kant is. 

Kies je voor een regenjas die wel een ademend membraan heeft, dan is die waarschijnlijk wel waterafstotend, maar niet geheel waterdicht. Je blijft tijdens een bui dus wel droog op je fiets, maar een hevige regenvlaag of een lange rit in de regen zal een stel natte kleren opleveren. Anderzijds kan je je met zo’n type jas wel meer in laagjes kleden. De beste – en ook prijzigste – regenjas voor fietsers is er dus één die voldoende ademt, maar je tegelijk ook beschermt tegen de kou én voldoende water afstoot zodat je het zolang mogelijk droog kan houden tijdens plensbuien.  

Hetzelfde principe geldt trouwens voor regenbroeken. Ook hier moet je een afweging maken tussen goedkoper, niet-ademend materiaal en stoffen van betere kwaliteit. Ons advies: wil je jouw dagelijkse woon-werkritten comfortabel afwerken, kies dan niet meteen voor de goedkoopste fietsjas of regenbroek, maar investeer in degelijke spullen.  

Kom gerust eens langs in één van onze winkels om al onze fietskledij eens van dichtbij te zien, te voelen en te passen. Onze collega’s geven je trouwens met plezier een woordje uitleg over de verschillende keuzeopties.  

Bike Republic

5. Maak je fiets en aandrijving regelmatig schoon

Naast een aanslag op je moraal is fietsen in de regen ook een aanslag op je materiaal. Je fiets krijgt het in de herfst en de winter regelmatig zwaar te verduren. Regen, opspattend water, modder, smurrie, strooizout… maken het extra lastig voor je aandrijving én remmen. Het is dan ook heel belangrijk dat je je fiets op tijd z’n onderhoud gunt én dat je hem regelmatig eens schoonmaakt. Let daarbij vooral op de aandrijving:  

  • Spuit biologisch afbreekbare ontvetter op je ketting en tandwielen 
  • Spoel ze af met water  
  • Wrijf ze droog met een oude vod 
  • Breng nieuwe kettingolie aan (zeker niet teveel) 

TIP: Heb je een fiets met riemaandrijving? Dan hoef je die niet te ontvetten. Da’s één van de voordelen van zo’n fiets, maar er zijn er nog meer. Alle voordelen (én nadelen) van riemaandrijving hebben we in dit artikel voor je opgelijst.  

Kan je fiets wat liefde gebruiken in barre tijden? Kom dan gerust eens bij ons langs. We krijgen hem weer in topvorm met een herstellings- of onderhoudsbeurt. Maar we hebben ook een pak producten in ons assortiment om je fiets schoon te maken, te ontvetten, te smeren…  

Bike Republic

6. Zet een extra paar schoenen op het werk

Nog een extra ‘lifesaver’ die we jou als ervaringsdeskundigen op het vlak van #biketowork kunnen meegeven: zet een extra paar schoenen op het werk. Tenzij je waterdichte overschoenen aantrekt, krijg je onvermijdelijk natte voeten wanneer je in de gutsende regen fietst. Regenwater loopt van je (regen)broek los je schoenen in en ook het opspattend water maakt het moeilijk om je voeten droog te houden. Zorg dus voor schoenen die je op het werk laat staan, zodat je ondertussen je doorweekte paar kan drogen. Ook niet te vergeten: krantenpapier! Dat prop je in je schoenen zodat het vocht ook van binnenuit opgeslorpt wordt. Een tip op grootmoeders wijze, maar het werkt weldegelijk prima! 

7. Stal je fiets op een droge plaats

Last but not least: probeer je fiets bij regenweer droog te houden wanneer je er niet mee fietst. Stal hem in de gang, de garage of een overdekte fietsenstalling. Zowel thuis als op het werk. Er zijn maar weinig dingen slechter voor je fiets dan hem dag in, dag uit buiten te laten slapen. Heb je thuis of op het werk geen plaats om je fiets droog binnen te zetten? Dan kan je misschien opteren voor een fietshoes of –overtrek. Zo wordt je tweewieler alsnog van het ergste gespaard. 

Dit is misschien ook interessant voor jou:

Hoe pak je woon-werkverkeer slim en duurzaam aan?

Steeds gezien worden op de fiets

Product toegevoegd aan verlanglijst