Hoe pak je je woon-werkverkeer slim en duurzaam aan?

Word jij ook gek van al de tijd die je verliest in de file? Dan is dit hét moment bij uitstek om slimmer en duurzamer naar het werk te pendelen. De fiets is natuurlijk een interessant alternatief voor Koning Auto. Maar je hoeft het roer niet meteen helemaal om te slaan. We geven een paar haalbare tips om anders naar het werk te gaan.

Heb jij jezelf ook al eens de vraag gesteld: “Hoe kan ik slimmer van en naar het werk geraken?” En als het even kan, op een duurzame manier? Het antwoord ligt voor de hand: met de fiets! Het is gezond, het is goed voor het milieu, je wordt er goedgezind van, het verlaagt de parkeerdruk rond je werkplek, de fietsvergoeding is mooi meegenomen…

Fietsen naar het werk heeft een pak voordelen, maar we weten ook dat het soms makkelijker gezegd is dan gedaan. Het vergt misschien wat extra organisatie, een beetje opzoekwerk of een nieuwe fiets.

Daarom zetten we een paar tips op een rijtje die het haalbaarder maken om met de fiets
naar het werk te gaan.  

Met de fiets naar het werk: via welke route?

Met de fiets naar het werk pendelen is de meest duurzame vorm van woon-werkverkeer. Bovendien weet je altijd perfect wanneer je aankomt en moet je geen rekening houden met vertragingen onderweg. Maar de grootste drempels om ook effectief met de fiets te pendelen, zijn vaak de afstand en de mogelijke route tot je werk.

Toegegeven: kilometers langs een drukke steenweg of op een verbrokkeld fietspad fietsen, daar wordt niemand gelukkig van. Vooraleer je beslist om al dan niet naar het werk te fietsen, check je dus best eerst even Google Maps. Daar heb je een fietsoptie die je kan aanvinken, zodat je meteen de meest fietsvriendelijke route te zien krijgt. De kans dat ze een stuk korter (en mooier) is dan het traject dat je met de auto doet, is groot. Misschien kan je zelfs een stukje jaagpad of fietsostrade meepikken? 

Bike Republic

Haalbaarder met een ander type fiets?

Woon je een eindje van het werk vandaan en zie je de afstand niet echt zitten? Overweeg dan een elektrische fiets of zelfs een speed-pedelec. Met die laatste kan je snelheden tot 45 km/u halen en ben je dus in een mum van tijd op het werk.

Breng jij op weg naar het werk de kindjes naar school en is pendelen met de fiets daarom geen optie? Misschien biedt een elektrische bakfiets voor jou de oplossing. Zo’n bakfiets is een ideaal alternatief voor een tweede wagen, zeker als je in of rond de stad woont. Je vervoert met gemak boodschappen, zware spullen en je kinderen. Een elektrische bakfiets is weliswaar verre van licht, maar door de elektrische ondersteuning voel je daar niets van.  

Ben je niet zeker of de fiets die je nu hebt ideaal is om naar het werk te fietsen?

Kom gerust eens langs in één van onze winkels voor een woordje uitleg. We tonen je – als je dat wil – ook met plezier een paar fietsen die in jouw specifieke situatie zeker van pas kunnen komen om te pendelen.  

Hier vind je meer info over de verschillende types fietsen voor je woon-werkverkeer.

Combineer de fiets met ander vervoer

Fietsen naar het werk? Niemand zegt dat je het hele traject met de fiets moet doen. Er zijn genoeg combinatiemogelijkheden. Je kan een stuk de auto nemen en fietsen vanaf een punt waar het te druk wordt op de baan. Of je combineert de trein, de tram of de metro met de fiets? In elk van die gevallen is een plooifiets of een elektrische plooifiets superhandig. Je klapt die in een mum van tijd open en dicht en legt hem in de koffer van je auto. Of je neemt zo’n plooifiets makkelijk mee op het openbaar vervoer. 

Je kan de combinatie ook anders maken en bijvoorbeeld één of enkele dagen per week fietsen naar het werk, om op de andere dagen toch nog voor de auto of het openbaar vervoer te kiezen.

Elke kilometer maakt een verschil, kies dus vooral voor een manier van pendelen waar je jezelf comfortabel bij voelt.  

Bike Republic

Hoor eens rond bij collega’s

Ongetwijfeld zijn er in je bedrijf nog collega’s die regelmatig met de fiets naar het werk komen. Ga bij die mensen eens luisteren: hoe pakken zij het aan? Waarom doen zij hun woon-werkrit met de fiets? Hebben ze tips om ook in de winter te blijven fietsen? Misschien is het een idee om ergens onderweg af te spreken en samen een stukje van het traject te fietsen. Een beetje ‘peer pressure’ kan de drempel om met de fiets te pendelen een flink stuk naar beneden halen en je dat duwtje geven dat je nodig hebt. 

Zorg voor de juiste kledij en accessoires in je kast

Na een fikse plensbui doorweekt aankomen op kantoor of je te pletter zweten onderweg naar het werk: dat zal je fietsplezier al gauw een stevige deuk geven. Beslis je om regelmatig naar het werk te fietsen, dan investeer je best in wat kwalitatieve fietskledij.

Een tip: kies zeker niet altijd voor de goedkoopste producten. De meerprijs die je voor beter ademende of waterafstotende materialen betaalt, verdient zich al snel terug.

Ook wanneer je een fietshelm koopt, kijk je best niet op een euro meer of minder. Al onze fietshelmen zijn weliswaar gekeurd en veilig bevonden door de bevoegde instanties, maar het prijsverschil zit hem vaak in draagcomfort en looks.  

Bike Republic

Biedt jouw werkgever bedrijfsfietsen aan?

Altijd interessant om even te checken bij de personeelsdienst: biedt jouw werkgever je de mogelijkheid om een bedrijfsfiets te leasen of te bestellen? Indien niet, dan zijn dit een paar goeie redenen waarmee je jouw baas kan overtuigen om toch bedrijfsfietsen aan te bieden.

Een bedrijfsfiets is niet alleen voordelig voor jou, maar ook 100% fiscaal aftrekbaar voor je bedrijf. Dat geldt trouwens ook voor de fietsvergoeding die je van je werkgever kan krijgen als je met de fiets naar het werk komt. Wist je trouwens dat zelfs de bouw van voorzieningen voor fietsers heel interessant is voor bedrijven? De aanleg van een fietsenstalling, douches, kleedkamers, lockers… is tot 120 procent fiscaal aftrekbaar! 

Dit vind je vast ook interessant

Product toegevoegd aan verlanglijst