Fietsen naar het werk? Dit zijn de ideale bedrijfsfietsen!

Wil je met de fiets naar het werk, maar heb je geen idee welke fiets jou het best van pas kan komen? We zetten de voor- en nadelen van enkele specifieke types fietsen en e-bikes voor jou op een rijtje. 

Speed-pedelec

+ Tot 45 km/u: ideaal voor wie een eind van het werk woont
+ Vaak met riemaandrijving en naafversnelling: onderhoudsvriendelijk
+ Hoogwaardige onderdelen (krachtige motor en batterij)
+ Razendsnel pendelen op rustige, fietsvriendelijke wegen 

- Duurder dan gewone elektrische fiets
- Verzekering en rijbewijs verplicht
- Specifiek type helm nodig
- Kleinere actieradius dan een gewone e-bike

Een speed-pedelec is een elektrische fiets die snelheden haalt tot 45 kilometer per uur. Net daarom zijn speed-pedelecs een heel interessante optie voor wie iets verder weg woont van het werk. Pendel je per enkele rit 15 à 20 kilometer of meer? Dan is zo’n snelle e-bike een aanrader. Je verliest amper tijd in vergelijking met de wagen en komt niet uitgeput of bezweet aan.  

Een speed-pedelec komt het best tot zijn recht in minder stedelijke gebieden. Daar kan je optimaal gebruik maken van de snelheid. Wanneer je veel kruispunten, rode lichten of ronde punten moet nemen in druk verkeer, dan is dat logischerwijs minder vanzelfsprekend. Al moet je er sowieso rekening mee houden dat je in de praktijk vaak niet sneller zal fietsen dan 35 à 40 kilometer per uur. Wil je echt 45 halen, dan zal je in de hoogste stand moet rondfietsen en zal de batterij al snel aan het einde van haar Latijn zijn. Al zijn speed-pedelecs wel standaard uitgerust met batterijen van minstens 500 Wh en kan je vaak een tweede batterij koppelen om de actieradius te verdubbelen.   

Ontdek hier onze speed-pedelecs van o.a. Trek, Flyer, Koga en Gazelle 

E-bike

+ Heel veel keuze qua modellen en onderdelen
+ Motoren en batterijen worden 
+ Geen verplichte verzekering of rijbewijs nodig 

- Zwaarder dan een gewone fiets: fietsen zonder ondersteuning is lastig
Ondersteuning tot 25 km/u: wat te traag op sommige trajecten

Hoef je niet zo’n grote afstand te overbruggen naar je werk of moet je vooral de stad doorkruisen? Dan is de ‘gewone’ elektrische fiets misschien wel dé uitgelezen tweewieler voor jou. De batterijen worden bovendien alsmaar krachtiger en ook beter in het frame geïntegreerd, waardoor elektrische fietsen er ook steeds stijlvoller en onopvallender uitzien.  

Je hebt uiteraard e-bikes in de meest uiteenlopende vormen en met allerlei verschillen qua onderdelen, maar er is één constante: met een e-bike krijg je een duwtje in de rug tot 25 kilometer per uur. Wil je sneller fietsen? Dat kan, maar dan zal het volledig vanuit je eigen spierkracht moeten komen. De meeste elektrische fietsen hebben een middenmotor, maar ook voorwiel- of achterwielaandrijving behoort tot de mogelijkheden. Het verschil in prijs zit hem vaak op het vlak van de batterij: hoe meer Wh, hoe hoger de prijs en hoe groter de actieradius van de fiets.  

Wil jij een elektrische fiets?
Ontdek hier een greep uit ons ruim aanbod e-bikes.
Of volg onze Bike Finder richting de juiste fiets voor jou! 

Elektrische bakfiets

+ Veelzijdig karakter
+ Hoogwaardige onderdelen (krachtige motor en batterij)
+ Perfect in en rond de stad 

- Moeilijker te stallen, zeker in de stad
- Vrij zwaar
- Niet goedkoop

Jij zet op weg naar het werk je kindjes af op school? Of je gaat graag nog even boodschappen doen op de terugweg naar huis? Laat dat vooral geen excuus zijn om niet met de fiets naar het werk te gaan. Want met een elektrische bakfiets heb je een veelzijdige alleskunner die al jouw praktische verplaatsingen een stuk makkelijker maakt. Zo’n elektrische bakfiets is zelfs een geknipt alternatief voor een (tweede) auto. 

De elektrische bakfiets ondersteunt je tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Toegegeven: zo’n bakfiets is een stuk zwaarder dan een gewone fiets en het is even wennen aan het stuurgedrag. Maar eens je ermee vertrokken bent, is het heerlijk fietsen. De krachtige motor zorgt ervoor dat je van het extra gewicht niks meer merkt en in de houten of kunststof kist vervoer je veilig je kinderen, je boodschappen, zware spullen… Bovendien is een elektrische bakfiets vaak ook voorzien op meerdere berijders binnen je gezin: je kan de positie van het stuur en het zadel in een handomdraai aanpassen. 

Dit zijn onze elektrische bakfietsen van o.a. Kettler, Dolly en Cube

Plooifiets

+ Handig mee te nemen
+ Wendbaar door kleine wielen en laag zwaartepunt
+ Snel open- en dichtklappen 

- Elektrische plooifietsen zijn vrij zwaar om op te heffen
- Iets duurder dan een gewone fiets of e-bike 

Of hij nu elektrisch wordt ondersteund of niet: een plooifiets is altijd een handig hebbeding. Zeker wanneer je jouw pendel naar het werk wil combineren met andere vervoersmiddelen. Neem je voor een stuk van je traject het openbaar vervoer of de auto? Dan klap je jouw plooifiets makkelijk dicht en pak je hem gewoon mee. Superhandig! 

De vouwfietsen van Brompton zijn echte aanraders. Ze zijn weliswaar niet de goedkoopste, maar wel de meest compacte. Een dichtgeklapte Brompton kan je perfect meenemen in een treincoupé en tussen de zetels zetten. Bovendien hebben Bromptons naafversnellingen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je derailleur ergens onderweg of bij het dichtklappen een duw krijgt waardoor het schakelen achteraf minder vlot verloopt.  

Heb je eerder de voorkeur voor een elektrische plooifiets? Hou er rekening mee dat die wat zwaarder zal zijn en dus ook minder handig om zomaar overal mee naartoe te nemen. Het trappen gaat dan weer wel een stuk vlotter. 

Hier vind je onze Brompton-plooifietsen en elektrische plooifietsen

Racefiets

+ Lichte fietsen met efficiënte krachtoverbrenging
+ Zonder ondersteuning: nog beter voor je conditie 

- Minder opties om spullen mee te nemen
- Standaard zonder spatborden: onhandig bij regenweer

Ben je sportief en zouden wat extra woon-werkkilometers een mooie extra training zijn voor jou? Dan is een racefiets misschien de ideale tweewieler om van en naar het werk te fietsen. Zeker op het vlakke ga je al gauw harder dan 25 kilometer per uur en ben je dus sneller met de koersfiets dan met een gewone e-bike.  

Het vraagt wat meer fysieke inspanning om met de racefiets te pendelen, maar je zal het snel voelen aan je conditie. Hou er wel rekening mee dat je wat extra tijd verliest met douchen en omkleden op het werk. En dat je je spullen in een rugzakje zal moeten meenemen, want fietstassen kan je moeilijk bevestigen aan een racefiets. Tenzij je specifieke bikepacking-tassen gebruikt, die je met velcro aan je stuur, frame en zadelpen kan vastmaken. Bovendien kan fietsen in de regen ook een extra uitdaging vormen, want een racefiets is standaard niet uitgerust met spatborden. 

Met de racefiets naar het werk: iets voor jou? Ontdek hier al onze koersfietsen. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst