"Bedrijfsfietsen maken deel uit van de oplossing voor gelukkige werknemers."

Beweging en buitenlucht zijn essentieel voor een gelukkig leven. Dat geldt niet enkel thuis, ook op ons werk. Nooit eerder reden zoveel mensen met een bedrijfsfiets rond. Hoe overtuig je jouw werkgever om te investeren in een fiscaalvriendelijke fiets? 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch (close-up)

Een interview met Carolien De Beule van Bike Republic

Carolien De Beule is binnen Bike Republic verantwoordelijk voor bedrijfsfietsen. Ze merkt dat almaar meer bedrijven een fietsplan opstarten. 

Carolien: "De cijfers spreken voor zich: werknemers die met de fiets naar het werk komen, ervaren minder stress. Ze zijn ook minder afwezig door ziekte, omdat ze in veel betere conditie zijn. Komt daar nog bij dat wie in een straal van 20 kilometer rond z'n job woont, vaak vlugger met de fiets op het werk is dan met de wagen. Argumenten genoeg dus. Zo maken bedrijfsfietsen deel uit van de oplossing voor gelukkige werknemers."

Hoe overtuig ik mijn werkgever er nu van dat mijn bedrijfsfiets ook financieel een win-win voor hem is? Want zo'n fiets kost toch ook geld?

Carolien: "Dat klopt, maar bij een fietsplan via een bedrijfsaankoop bijvoorbeeld kan de werkgever de investering die hij maakt volledig recupereren bij de werknemer via een bruto-loonruil of via een deel van je jaarlijkse bonus of eindejaarspremie waardoor je als werknemer een stuk minder voor je fiets betaalt dan bij een privéaankoop. Bovendien hoeft ook je baas er niet te diep voor in zijn portefeuille te tasten, want naast de kostenneutraliteit voor de werkgever geniet deze ook van de volledige fiscale aftrek. Een echte win-win voor alle partijen dus." 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

Gaat dat snel zo'n fietsplan opstarten? Of moet ik maanden op mijn fiets wachten?

Carolien: "Stel dat je baas zich deze winter informeert over de verschillende formules, dan kun je binnen een drietal maanden op je bedrijfsfiets zitten. Dat komt omdat Bike Republic gespecialiseerd is in complete fietsplannen. We helpen bedrijven ook met het fiscale aspect, leveren alle documenten aan, en informeren zelfs de werknemers. Je baas vindt alle essentiële info terug in onze whitepaper, die je hem meteen kunt bezorgen."

Hoe kies ik een bedrijfsfiets? Gebeurt dat in mijn vertrouwde Bike Republic-winkel?

Carolien: "Soms organiseren we een testevent op het bedrijf zelf. Tijdens zo'n Test@Work houden we een infosessie en brengen we testfietsen mee. Iedereen heeft dan de kans om verschillende modellen uit te proberen. Bovendien leggen we aan elke werknemer goed uit wat de impact is van het bedrijfsfietsplan op het loon. Een technicus licht de technische aspecten zoals het vermogen van een batterij en veel meer toe. Daarna kun je terecht in al onze winkels om je definitieve keuze te maken en accessoires te kiezen zoals een helm en een fietshesje." 

Voorwielmotor van een elektrische fiets

En hoe verloopt het onderhoud?

Carolien: "Elk van onze 27 winkels heeft een eigen atelier met verschillende techniekers. En met onze mobiele servicebus komen we naar je bedrijf om je bedrijfsfietsen te onderhouden en te repareren. Dit betekent dat je geen tijd verliest door naar een winkel te gaan, en je fiets is altijd in topconditie!"

Klaar voor een bedrijfsfiets?

Ga aan de mouw trekken van je baas!

Wens je nog wat meer info? Lees hier nog eens alle voordelen op een rijtje of bezoek één van onze Bike Republic-winkels in je buurt. Daar staan ze je graag bij met verdere informatie of bij het vinden van jouw ideale (elektrische) bedrijfsfiets. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst