De batterij en de motor zijn twee cruciale onderdelen op je e-bke. Beide bepalen hoe vlot en krachtig de ondersteuning werkt en hoe ver je actieradius reikt. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij de keuze van een bepaalde batterij, is wat je met de fiets vooral wil doen. Je hebt misschien niet meteen een batterij nodig met het meeste Watt-uur, want de kwaliteit en het vermogen van de batterij bepalen voor een groot deel de prijs van je fiets. 

Soort batterij

Tegenwoordig zijn haast alle batterijen van e-bikes Lithium-ion (Li-Ion) batterijen. Dit type accu is het meest gebruiksvriendelijk en modern. Ze is licht, compact, heeft geen last van geheugeneffect en is zo goed als ongevoelig voor natuurlijke ontlading. Daarnaast heeft dit soort accu veel minder last van temperatuurschommelingen. Het nadeel van deze batterij is de kostprijs, ze zijn vaak duurder dan andere types. 

De kwaliteit van batterijen hangt vooral af van de grondstoffen en basismaterialen die gebruikt worden. Dit is de reden voor de grote prijsverschillen tussen dezelfde types en capaciteit. Je laat je best niet zomaar verleiden tot een goedkope aanschaf. Kwaliteit heeft zijn prijs, maar voorkomt veel ontgoochelingen en komt op middellange termijn voordeliger uit. 

Batterij van elektrische fiets close-up

Actieradius of autonomie van de batterij

Hoelang kan een batterij ondersteuning bieden? Dat is een vraag die we in onze winkels heel vaak krijgen. De energie van e-bike batterijen varieert tegenwoordig veelal tussen de 400 en de 750 Wh. Al zijn er ook speedpedelecs met accu's van meer dan 1000 Wh. Logisch, want de motor van een speedpedelec vraagt een stuk meer energie om de hogere snelheden te kunnen leveren.

Daarmee geven we meteen ook al aan wat de belangrijkste factor is die de actieradius van een batterij bepaalt: het type motor waarmee een accu wordt gecombineerd. In principe geldt: hoe krachtiger de motor, hoe 'zwaarder' ook de batterij moet zijn. Daarom zien we vandaag dat batterijen van 400 of 500 Wh meestal gecombineerd worden met een wat lichtere motor, terwijl je batterijen van 625 of 750 Wh vooral terugvindt op elektrische fietsen met krachtiger motoren.

Naast het type motor zijn er ook nog een pak externe factoren die een effect hebben op de actieradius van je batterij: 

Welke factoren hebben invloed op de actieradius?

  • Het parcours: met een vlak wegdek is de actieradius groter dan met een hobbelig, zanderig of heuvelachtig parcours. 

  • Bandenspanning: harde banden zorgen ervoor dat je minder weerstand ondervindt met als resultaat een grotere radius. 

  • Tegenwind: hoe meer tegenwind er is, hoe lager de actieradius.

  • Gewicht van de bestuurder: een zwaardere fietser heeft een kleinere actieradius dan een lichtgewicht. 

  • Frequentie: veel starten en stoppen verbruikt meer batterij.

  • Staat van de batterij: een nieuwe batterij levert betere prestaties en dus een grotere actieradius dan een oudere batterij. 

Ingebouwde batterij van elektrische fiets

Levensduur en onderhoud van de batterij

De levensduur van een accu hangt af van verschillende factoren. Wil je de batterij zo lang mogelijk in optimale toestand houden, lees dan volgende onderhoudstips.

1. Maak de batterij fietsklaar

Li-Ion batterijen hebben na aankoop minimaal vijf ladingen / ontladingen nodig om op hun maximale kracht te komen. In de eerste fase worden de cellen van de accu gevormd. Het is dus belangrijk om dit na aankoop effectief te doen. Hoe?

Als je de fiets krijgt, laad je hem thuis dan helemaal op. Daarna ga je ermee fietsen en rij je de batterij volledig leeg. Dit proces herhaal je een 5-tal keer, uiteraard mag dit verspreid gaan over langere periode. Indien je twee batterijen op je fiets hebt, geef ze dan best een nummer om vergissingen te voorkomen. 

2. Houd je batterij fietsklaar

Gebruik je jouw elektrische fiets in de herfst of winter niet? Dan laad je de accu best éénmaal per maand op. Dit verhoogt de levensduur en de capaciteit van de batterij, wat gelijk staat aan langer fietsplezier.

3. Vermijd vriestemperaturen

Als je de batterij kan verwijderen, bewaar ze dan best binnen. Doe dit zeker wanneer de buitentemperaturen onder het vriespunt dalen. Ook dit komt de levensduur en de actieradius ten goede. Wist je dat de actieradius met 30-50% kan verminderen als de batterij te koud is geworden? 

4. Laad de batterij snel genoeg op

Na die allereerste laadbeurten - waarbij je de Li-Ionbatterij van je e-bike helemaal leegrijdt - doe je er goed aan om je accu NIET meer volledig te ontladen. Het continu leegrijden van een batterij beperkt de levensduur enorm. Om die levensduur zo lang mogelijk te bewaren, herlaad je je accu best al wanneer nog 25% tot 50% van de lading van de accu overblijft.

Heb je nog meer vragen over de keuze of het onderhoud van de batterij? Onze experten helpen je graag verder in één van de Bike Republic-winkels

Product toegevoegd aan verlanglijst