De elektrische motor van een e-bike is het kloppend hart van de fiets. Gevoed door een accu en door de kracht die je er zelf insteekt word je moeiteloos vooruit geholpen. Of je nu kiest voor een sportieve rijervaring waar je zelf nog veel van de inspanning levert, of je motor het zwaarste werk laat doen: de aandrijving is een cruciaal onderdeel van je fiets.

We lichten kort enkele aspecten toe:

Type aandrijving

Er bestaan drie soorten e-bikemotoren: de voorwielmotor, de achterwielmotor en de middenmotor. De aandrijving op de wielen (voor- en achterwiel) zorgt ervoor dat de fiets zeer discreet is en de aandrijving niet erg zichtbaar. Nadeel is wel dat bij een lekke band het uitnemen van het wiel iets meer moeite kost. 

Met een voorwielmotor krijg je het gevoel dat je vooruit getrokken wordt. Deze aandrijving is het goedkoopste systeem van de drie, maar kom niet erg vaak meer tegen, tenzij op goedkope modellen of elektrische plooifietsen.  

Voorwielmotor van een elektrische fiets

Achterwielmotoren zijn stiller en duurzamer. Je komt ze vaak tegen op hoogwaardige speedpedelecs. Achterwielaandrijving geeft je het gevoel dat je steeds een duwtje in de rug krijgt, wat een aangenamer rijgevoel geeft dan bij de voorwielmotor.  

Bij Bike Republic adviseren we doorgaans middenmotoren. Naast de optimale gewichtsverdeling en stabiliteit levert deze ook de meest natuurlijke rijervaring op. Doordat de trapinspanning zeer efficiënt overgebracht wordt (de aandrijving zit namelijk op het trapstel) wordt de accu maximaal gespaard. Bij elektrische fietsen met een centrale motor is de bedrading minder zichtbaar, kan het voorwiel makkelijker opgetild worden (bv. om een stoeprand op te geraken) en zijn binnenbanden even snel vervangbaar als bij de klassieke fiets. 

Vermogen van de motor

De trekkracht of het vermogen van de motor geeft aan hoeveel ondersteuning de motor aan de e-bike kan leveren. Bestaat jouw traject vaak uit oneffen terreinen dan is het handig om, afhankelijk van de fysieke inspanning die je zelf nog wilt leveren, voor een motor met een groter vermogen te kiezen.  Ook met een minder krachtige motor zal je steeds aankomen. Het gemak waarmee kan echter wel verschillen. Als je vaak je e-bike meeneemt op verlof naar waar het berg-of heuvelachtig is het ook zeer nuttig te kiezen voor een model van fiets met een meer krachtige motor.

De kracht van een motor wordt aangegeven in Newton-meter. Een krachtige motor (hoge Nm-waarde) zorgt wel voor een grotere belasting van de accu. De algemene regel geldt als volgt; hoe sterker de motor, hoe korter de accutijd en hoe minder lang de e-bike dus ondersteuning kan voorzien. 

Gazelle e-bike met Bosch middenmotor

In onze Bike Republic-winkels lopen heel wat e-bike specialisten die je graag verderhelpen met een woordje uitleg zodat jij je ideale e-bike vindt. Trap gerust eens langs!

Product toegevoegd aan verlanglijst