Je kind voor de eerste keer op de openbare weg laten fietsen, is best een spannend moment. Maar waar kan je als ouder precies op letten om er zowel voor jou als voor je kind toch een fijn moment van te maken? We verzamelden een paar praktische tips, zodat je veilig kan fietsen met je kroost!

Maak de fietsen en jezelf klaar

Eerst en vooral is het belangrijk dat jullie fietsen in orde zijn. Gebruik wat olie om de ketting te smeren, nadat je ze eerst even hebt ontvet, zorg ervoor dat zadel en stuur op de juiste hoogte staan en controleer of de remmen goed werken. Ook een fietsbel is een must! Last but not least, check de verlichting. Zeker tijdens de donkere dagen kunnen we niet goed genoeg benadrukken hoe belangrijk zichtbaarheid is. 

Niet alleen je fiets moet in orde zijn, ook je eigen uitrusting is van groot belang. Maak je vooral zichtbaar met fluorescerende kledij en draag altijd een fietshelm.  

Kids dragen fluorescerende kledij GoFluo

Staat de fiets klaar? Helm op? Fluohesje aan? Dan zijn we nu klaar om te vertrekken! 

9 tips over hoe je veilig met kinderen de baan op kan:

  • Twijfel je of je kind al goed genoeg kan fietsen om zich in het verkeer te begeven? Laat het eerst nog wat oefenen in een rustige omgeving zoals een doodlopende straat, de oprit, een woonwijk of een parking. Pas wanneer jullie er beide vertrouwen in hebben, ga je pas de openbare weg op. 

  • Het is belangrijk om te weten dat kinderen leren door je na te bootsen. Probeer daarom zelf goed op de regels te letten. Respecteer het verkeersreglement, neem een veilige houding aan en wees hoffelijk.

  • Vertel tijdens het fietsen wat er komt. Je kind krijgt tijdens het fietsen veel prikkels die het moet verwerken. Laat bijvoorbeeld tijdig weten wanneer ze moeten afremmen omdat je vijftig meter verder op een kruispunt stoot. Jouw aanwijzingen komen het best aan wanneer je ze rustig vertelt. 

  • Rij als ouder links van je kind. Op die manier rijden ze aan de veiligste kant van de straat. In sommige situaties kan je ook achter je kind rijden. Het voordeel hiervan is dat je een duidelijk overzicht hebt en dat je kind zelf het tempo kan bepalen.
Jongetje doet helm aan om veilig te fietsen
  • Let erop dat je kind steeds vooruit kijkt. Ze durven al snel afgeleid te zijn door de omgeving. Het is belangrijk  dat ze het stuur met beide handen stevig vast houden en rechtdoor kijken.

  • Probeer je kind al meteen bewust te maken van de betekenis van verkeersborden en wegmarkeringen

  • Vertel zoon- of dochterlief wat de mogelijke gevaren kunnen zijn onderweg. Je hoeft je kind niet bang te maken, maar leer het bijvoorbeeld wat een dode hoek is, dat het moeten opletten van openslaande deuren en van wagens die een garage of parking uitrijden.

  • Is er een traject dat je kind zal afleggen in de toekomst? De weg naar oma en opa of naar school? Fiets dan het traject enkele keren samen en duid ze aan wat de mogelijke gevaren kunnen zijn waar ze extra aandacht aan moeten besteden. 

  • Bij gevaarlijke oversteekplaatsen of drukke passages, laat je je kind beter afstappen van zijn of haar fiets. Soms is het veiliger om met de fiets in de hand een gevaarlijk punt te overbruggen.


Merk wel op: om veilig met je kind de reguliere baan te trotseren, gaan we er wel van uit dat jouw zoon- of dochtertje het fietsen al goed onder de knie heeft. Is dat nog niet helemaal het geval? Lees dan onze tips & tricks om jouw kind te leren fietsen.

Meisje met Nutcase kinderhelm

Tot slot geven we graag mee dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Start met een kinderzitje op jouw fiets. Zo krijgen ze onbewust inzicht in het verkeer. Geleidelijk aan kan je ze leren sturen en balanceren met een loopfietsje. Schakel vervolgens over naar een kinderfiets met trappers. 

Je kind zal van jongs af aan ervaring ontwikkelen waardoor fietsveiligheid in een mum van tijd een gewoonte wordt. Hier kunnen ze de rest van hun leven nog van genieten!

Ben je nog op zoek naar een nieuwe fiets voor je kind? Hier vind je alvast ons aanbod.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst