Mijn kind leren fietsen: 5 handige tips & tricks

“Kijk mama, ik kan fietsen!” 

Het ene kind roept dit al uit na enkele tientallen minuten, terwijl het andere kind na weken oefenen pas zonder zijwieltjes de baan op kan. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen alleen kunnen fietsen ligt rond de 5 jaar maar dit is zeker geen exacte wetenschap. Veel hangt af van het kind zelf: de motorische vaardigheden zijn van belang, maar ook het karakter. Want alleen fietsen is voor een groot stuk durven fietsen.

Hoe dan ook, leren fietsen is een belangrijke stap naar zelfstandigheid. We geven je daarom graag wat tips en tricks mee om jou en je kind op weg te helpen.  

1. Wacht tot jullie er beiden klaar voor zijn.

Hoe weet je dit? Als je kind…

  • …Er zin in heeft! Als je kind (nog) niet gemotiveerd is, zal het leren fietsen langer duren en met veel frustraties gepaard gaan. Wacht dan beter nog even af. Eenmaal je kind ziet dat vriendjes, neefjes of nichtjes kunnen fietsen, zal het snel geneigd zijn om het ook te doen.  

  • Voldoende zelfvertrouwen heeft. Zoals eerder aangehaald speelt het karakter hier ook een grote rol. Een sportief aangelegde durfal zal het eerder leren dan een kindje dat wat angstiger is. Maar geen nood: met de nodige aanmoediging en het toepassen van de juiste trucjes zal het bij ieder kind lukken! Later meer hierover. 

Als de ouders…

  • Tijd en geduld hebben. Mopperen en vloeken wanneer het na de zoveelste keer nog steeds niet lukt, heeft enkel een averechts effect. Je kind wordt zenuwachtiger en zal de fun in fietsen niet meer zien. 

  • Goed in vorm zijn! Door mee te lopen naast de fiets zal je kind zich veiliger voelen. Door je kind goed te begeleiden kan je een aantal valpartijen voorkomen.  
3 kindjes fietsen met zijwielen

2. Kies niet voor een fiets ‘op de groei’.

Zoon- of dochterlief moet makkelijk aan de grond kunnen, zo kan hij of zij in een noodsituatie onmiddellijk stilstaan zonder af te stappen. De fiets mag dus niet te groot zijn. Anderzijds kan je met een te kleine fiets moeilijker snelheid maken. Ook de zadelhoogte moet juist afgesteld worden. Als je kind op het zadel zit met de voeten op de trappers, dan moet het been op de onderste trapper bijna gestrekt zijn. Zorg er ook voor dat het stuur op de juiste hoogte staat: de knieën mogen niet tegen het stuur botsen.  

Met ons uitgebreid gamma Frogbikes, Bike Fun, Alpina en Scott-kinderfietsen kunnen wij elk kind naar huis laten gaan met dé geschikte fiets waar hij of zij de eerste kilometers mee kan afleggen. Vraag zeker advies in één van onze winkels  voor een kinderfiets op maat. 

3. Vermijd grote drukte

Je moet ook een goed plekje vinden om je kindje te leren fietsen. Een zachte ondergrond zoals gras lijkt veiliger zodat je kind zachter zou vallen, maar op gras maak je veel moeilijker snelheid en dat is net essentieel om de fiets overeind te houden. Op een voetpad of verharde weg kan je vlotter fietsen. Eens vallen met de fiets hoort erbij, dat valt vaak niet te voorkomen. Uiteraard kies je best een rustige, doodlopende straat of een pad in een park of bos. Leren fietsen in (druk) verkeer, dat komt later wanneer jouw kind een zelfverzekerde fietser is.  

Leren fietsen met vader

4. Begin met een loopfietsje

Wil je al spelenderwijs je kind zijn of haar motoriek oefenen? Koop dan een loopfiets wanneer het nog een peuter is. Met een loopfietsje leert je kindje al meteen z’n evenwicht houden en dat is met een driewieler bijvoorbeeld niet het geval. Door hen met een loopfiets te laten starten, zie je steeds vaker kindjes van ongeveer drie jaar oud die al meteen probleemloos overstappen op een fietsje zonder zijwieltjes. 

5. Maak gebruik van volgende trucjes

In het begin is het van belang dat je je kind wat ondersteuning biedt. Iedere volwassene die weleens een kleuter op een kleuterfietsje heeft begeleid weet wat dat inhoudt: een pijnlijke rug van het krom lopen. Vasthouden kan echter ook aan de kap van het jasje, of een sjaal die je om de middel van je kind knoopt en waarvan je de uiteinden vast in de hand neemt. Die ondersteuning voelt voor je kind veilig en stevig aan, zeker als hij dreigt te gaan vallen. 

Stel de steunwieltjes stap voor stap iets hoger af. Je kind leert zo (ongemerkt) zijn evenwicht te bewaren.  

Vaak hebben kinderen nog te veel angst en willen ze niet zonder de ondersteuning van mama of papa verder rijden. Wanneer je merkt dat je kind best al zonder ondersteuning kan fietsen, maar nog te weinig zelfvertrouwen heeft om alleen te fietsen, kan je stiekem af en toe je kind loslaten. Doe dit door aan de achterkant van de fiets te lopen, zo kan je kind niet zien wat je precies doet. Houd de bagagedrager vast bij het wegrijden, loop mee en blijf zeggen dat je de fiets vasthoudt. Maar laat af en toe de fiets gewoon los en steeds langer. Lukt dit, laat je kind dan van je weg fietsen en zelf ontdekken dat hij het kan zonder mama of papa!

Werken deze hulpmiddeltjes niet meteen voor jou? Dan kan je steeds in één van onze winkels terecht voor een tandem adapter van FollowMe. Hierdoor krijgt jouw kind vertrouwen in het fietsen maar wordt het toch nog steeds begeleid. 

Fietsen door de regen

Last but not least... Doe je kind een helm aan!

Hoe goed je je kind ook begeleidt, je kan niet voorkomen dat hij of zij eens valt. Ook later, als zoon- of dochterlief al goed kan fietsen, zijn valpartijen niet uit te sluiten. Voorkom ernstige letsels en laat je kind altijd een helm dragen. Door dit al van jongs af aan te doen, maak je er een goede gewoonte van! Een helm hoeft tegenwoordig niet meer saai of lelijk te zijn. Nutcase, verkrijgbaar in onze winkels, maakt bijvoorbeeld coole helmen met toffe kleuren en hippe motieven.  

Wat nu? Fietsen maar! 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst