“Kijk mama, ik kan fietsen!” 

Het ene kind roept dit al uit na enkele tientallen minuten, terwijl het andere kind na weken oefenen pas zonder zijwieltjes de baan op kan. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen alleen kunnen fietsen ligt rond de 5 jaar maar dit is zeker geen exacte wetenschap. Veel hangt af van het kind zelf, de motorische vaardigheden zijn van belang maar ook het karakter is van belang, want alleen fietsen is voor een groot stuk dúrven fietsen. Hoe dan ook, leren fietsen is een belangrijke stap naar zelfstandigheid. We geven je daarom graag wat tips en tricks mee om jou en je kind op weg te helpen. 

1. Wacht tot jullie er beiden klaar voor zijn.

Hoe weet je dit? Als je kind…

  • Er zin in heeft! Als je kind (nog) niet gemotiveerd is, zal het leren fietsen langer duren en met veel frustraties gepaard gaan. Wacht dan beter nog even af. Eenmaal het kind ziet dat vriendjes, neefjes of nichtjes kunnen fietsen, zal het snel geneigd zijn om het ook te doen. 

  • Voldoende zelfvertrouwen heeft. Zoals eerder aangehaald speelt het karakter hier ook een grote rol. Een sportief aangelegde durfal zal het eerder leren dan een kind dat wat angstig is maar met de nodige aanmoediging en het toepassen van de juiste ‘truckjes’ zal het ook bij een angstiger kind lukken! Later meer hierover.

Als de ouders…

  • Tijd en geduld hebben. Mopperen en vloeken wanneer het na de zoveelste keer nog steeds niet lukt heeft enkel een averechts effect. Je kind wordt zenuwachtiger zal de fun in fietsen niet meer zien.

  • Goed in vorm zijn! Door mee te lopen naast de fiets zal het kind zich veiliger voelen. Door je kind goed te begeleiden kan je een aantal valpartijen voorkomen. 
3 kindjes fietsen met zijwielen

2. Kies niet voor een fiets ‘op de groei’.

Het kind moet makkelijk aan de grond kunnen, zo kan hij in een noodsituatie onmiddellijk stilstaan zonder af te stappen. De fiets mag dus niet te groot zijn. Anderzijds kan je met een te kleine fiets moeilijker snelheid maken. Ook de pedalen moeten juist afgesteld worden. Als je kind op het zadel zit met in het midden van de voet de trapper dan moet het been op de onderste trapper bijna gestrekt zijn. Zorg er ook voor dat het stuur op de juiste hoogte staat want de knieën mogen niet tegen het stuur aankomen. 

Door een uitgebreid gamma van Alpina, BikeFun en Cube kinderfietsen aan te bieden kunnen wij elk kind naar huis laten gaan met dé geschikte fiets waar hij of zij zijn eerste kilometers mee zal afleggen. Vraag zeker advies in één van onze winkels voor een kinderfiets op maat.

3. Vermijd grote drukte

Ook de aanwezigheid van de gepaste omgeving mag niet onderschat worden. Een zachte ondergrond zoals gras lijkt veiliger zodat je kind zachter zou vallen maar gras is voor je kind moeilijker om snelheid te maken en dat is essentieel om de fiets overeind te houden. Op een voetpad of verharde weg kan je vlotter fietsen. Eens vallen met de fiets hoort er bij, dat valt vaak niet te voorkomen. Uiteraard kies je best een rustige straat of een pad in een park of bos. Leren fietsen in (druk) verkeer, dat komt later eens jouw kind een zelfverzekerde fietser is. 

Leren fietsen met vader

4. Maak gebruik van volgende trucjes

  • In het begin is het van belang dat je je kind wat ondersteuning biedt. Iedere volwassene die wel eens een kleuter op een kleuterfietsje heeft begeleid weet wat dat inhoudt: een pijnlijke rug van het kromlopen. Vasthouden kan aan het jasje, maar een sjaal die je om de middel van je kind knoopt en de uiteinden vast in de hand is ook heel handig. Die ondersteuning voelt voor je kind veilig en stevig aan, zeker als hij dreigt te gaan vallen.

  • Wil je al spelenderwijs je kind zijn of haar motoriek en evenwichtsgevoel oefenen? Koop dan een loopfiets! Hierdoor zie je steeds vaker peuters van drie die na een loopfiets probleemloos overstappen op een fietsje zonder zijwieltjes.

    Stel de steunwieltjes stap voor stap iets hoger af. Je kind leert zo (ongemerkt) zijn evenwicht te bewaren. 

  • Vaak hebben kinderen nog te veel angst en willen ze niet zonder de ondersteuning van mama of papa verder rijden. Wanneer je merkt dat je kind best al zonder ondersteuning kan fietsen, maar nog te weinig zelfvertrouwen heeft om alleen te fietsen, kan je stiekem af en toe je kind loslaten. Doe dit door aan de achterkant van de fiets te lopen, zo kan je kind niet zien wat je precies doet. Houd de bagagedrager vast bij het wegrijden, loop mee en blijf zeggen dat je de fiets vasthoudt. Maar laat af en toe de fiets gewoon los en steeds langer. Lukt dit, laat je kind dan van je weg fietsen en zelf ontdekken dat hij het kan zonder mama of papa!

Is dit hulpmiddeltje niets voor jou? Dan kan je steeds in één van onze winkels terecht voor een tandem adapter van FollowMe. Hierdoor krijgt jouw kind vertrouwen in het fietsen maar worden ze toch nog steeds begeleid. 

Fietsen door de regen

5. Last but not least... Doe je kind een helm aan!

Hoe goed je je kind ook begeleidt, je kan niet voorkomen dat hij of zij eens valt. Ook later, als je kind al goed kan fietsen, zijn valpartijen niet uit te sluiten. Voorkom ernstige letsels en laat je kind een helm dragen. Door dit al van jongs af aan te doen, maak je er een goede gewoonte van! Een helm hoeft tegenwoordig niet meer saai of lelijk te zijn. Nutcase, verkrijgbaar in onze winkels, maakt coole helmen met toffe kleuren en hippe motieven. 

Wat nu? Fietsen maar! 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst