Snelle elektrische fietsen, beter bekend als speed pedelecs, staan in het verkeersreglement gecatalogeerd als ‘bromfiets’. Het is dan ook niet onbelangrijk om als bestuurder te weten hoe zich te gedragen in het verkeer en waarop te letten. 

De elektrische fiets is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig en wordt steeds vaker ingeschakeld voor woon-werkverkeer. Meer dan één op de twee fietsen die vandaag in ons land verkocht wordt, is al uitgerust met een elektrische hulpmotor. Maar er zijn naast de klassieke elektrische fietsen, die een snelheid tot 25 km per uur kunnen halen, ook de zogenaamde speedpedelecs. Die bieden ondersteuning tot 45 kilometer per uur en ze zijn een ideale manier om met de fiets te pendelen wanneer je meer dan 15 kilometer van het werk woont. 

Voor speedpedelecs gelden wel strengere regels dan voor een gewone e-bike. Ze staan in het verkeersreglement gecatalogeerd als ‘bromfiets’. Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving. Omdat de speed pedelec toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie in het leven geroepen, de ‘bromfiets klasse P’.

Het invoegen van deze wet ging ook met een pak vragen gepaard. Waarmee moet je rekening houden wanneer je een speedpedelec koopt, hoe moet je je gedragen in het verkeer, wat met de helmplicht...? Om één en ander duidelijk te maken, zetten we de regels rond het gebruik van speedpedelecs even op een rijtje.

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch (close-up)

Speedpedelecs zijn fietsen:

 • met een maximaal vermogen van 4 Kw (4000 W);
 • een ondersteuning tot maximaal 45 km/u;
 • en waarbij de motor enkel werkt als je zelf trapt

Wat zijn de verplichtingen?

1. Certificaat van Conformiteit (CVC)

Een gelijkvormigheidsattest verzekert dat je speedpedelec overeenstemt met de Europese technische voorschriften en bewijst de conformiteit en typeervan. Je krijgt dit certificaat van ons bij aankoop van je e-bike in één van onze winkels.

Bewaar dit document op een veilige plaats. Indien verplicht, moet je wel alle andere documenten (rijbewijs, verzekeringsbewijs en kentekenbewijs) kunnen voorleggen wanneer je rondrijdt op de speedpedelec. 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

2. Fietshelm

Het dragen van een fietshelm op een speed-pedelec is verplicht. De fietshelm moet goedgekeurd zijn conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Wanneer aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering). Dit type helmen zijn in onze winkels te verkrijgen. Vraag gerust advies aan onze collega's!

3. Rijbewijs

Om met een speedpedelec op de openbare weg te fietsen, heb je een rijbewijs AM (voor een bromfiets tot 45 km/uur), een rijbewijs A1, A2, A (voor een motor) of een rijbewijs B (voor een auto) nodig. Dat betekent ook dat je als bestuurder minimum 16 jaar moet zijn, wat niet geldt voor de gewone elektrische fiets. 

Heb je nog geen rijbewijs AM? Dan is het goed te weten dat je sinds 1 oktober 2023 het rijexamen kan afleggen met een speedpedelec. Voorheen kon dat - gek genoeg - enkel met een bromfiets, maar nu is dat niet meer het geval.

4. Nummerplaat

Het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. Je speedpedelec krijgt dan ook een SP-nummerplaat van ca. 10 op 12 cm

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

5. Kinderbeveiligingssystemen

Het is verboden om kinderen jonger dan 3 jaar te vervoeren op een speedpedelec. Tussen de 3 en 8 jaar kan het wel, al is het verplicht om een geschikt beveiligingssysteem te installeren. Belangrijk is dat de voeten van het kind steunen. Kinderzitjes zijn te verkrijgen in onze winkels.

Waar mag je met een speedpedelec rijden?

Wanneer je met een speedpedelec fietst, gelden in principe voor jou dezelfde regels als voor bromfietsers. Op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u mag je zelf kiezen om al dan niet het fietspad te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan zijn fietspaden verplicht. Ziet de plaatselijke verkeerssituatie er anders uit, dan wordt dat aangegeven via speciale verkeersborden (zie hieronder), telkens aangeduid met de letter P.

Wordt het fietspad gedeeld met voetgangers dan ben je als bestuurder van de speedpedelec verplicht om op de baan te rijden wanneer voetgangers en fietsers niet door een volle witte lijn van elkaar gescheiden zijn. Wanneer dat wel het geval is en de maximaal toegelaten snelheid is hoger dan 50 km/u, dan ben je verplicht van dat fietspad te gebruiken met je speedpedelec. Is de snelheid gelimiteerd tot 50 km/u, dan kan je zelf bepalen of je op de rijbaan of het fietspad fietst.

Ook jaagpaden mag je met de speedpedelec enkel gebruiken wanneer er een verkeersbord staat dat zegt dat het is toegelaten.

Fietsvergoeding en belasting voordeel van alle aard

Met de fiets naar het werk gaan, dat is financieel voordelig! Met de gunstmaatregelen van de overheid en de besparing aan brandstof verdien je in no-time je aankoop terug:

 • Als werknemer kan je een belastingvrije kilometervergoeding van max. 27 cent per kilometer van je werkgever krijgen. Daarover lees je meer op deze pagina.


Geen belasting op 'voordeel van alle aard'

 • Daarnaast kan je werkgever je een (elektrische) bedrijfsfiets ter beschikking stellen of kan je er een kopen in ruil voor een stuk van je brutoloon. Dit wordt dan niet beschouwd als een belastbaar voordeel, op voorwaarde dat je de bedrijfsfiets daadwerkelijk 'regelmatig' gebruikt voor je woon-werkverplaatsing.

Fiscale aftrek voor werkgevers

Naast de belastingvrijstelling voor de fietsvergoeding bij woon-werkverkeer, kunnen werkgevers die een speedpedelec ter beschikking stellen als bedrijfsfiets ook genieten van 100 procent aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting.

Wil je meer weten over de fiscale voordelen van bedrijfsfietsen voor jouw onderneming? 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

Heb ik een fietsverzekering nodig?

Een verzekering voor een speedpedelec is in ons land niet verplicht. Maar we raden je wel aan om er eentje af te sluiten. Een speedpedelec is immers een grote investering die je maar beter beschermt tegen diefstal of schade. Ook een familiale verzekering is handig. Die dekt de schade die je met je speedpedelec eventueel aanbrengt aan derden. 

Hoeveel een fietsverzekering voor een speedpedelec kost, hangt van verschillende factoren af: je verzekeraar, de aankoopprijs van je speedpedelec, de gewenste dekking en de leeftijd van je tweewieler. 

Hou er wel rekening mee dat verzekeraars ook specifieke regels opleggen om in geval van diefstal of schade recht te hebben op een compensatie. Zo is het vaak verplicht om je fiets - ook in je garage - vast te maken met één of meerdere ART-gekeurde fietssloten.

Hoe vraag je een nummerplaat aan?

Het aanvragen van een SP-nummerplaat bestaat uit een aantal vaste stappen:

 • Eerst vindt er een zogenaamde preregistratie plaats bij het DIV, daar zorgen wij voor, als verkoper van de speedpedelec.
 • Je krijgt nadien van ons enkele documenten mee: een COC (gelijkvormigheidsattest) en een aanvraag tot inschrijving (het roze formulier).
 • Ga met het roze formulier en een kopie van het COC naar een DIV-kantoor in je buurt of stuur de nodige documenten op. Als je je speedpedelec laat verzekeren, kan ook je verzekeraar de inschrijving voor jou in orde brengen. 
 • Ben je jouw COC of roze formulier verloren? Dan kunnen wij jou een duplicaat bezorgen.
 • Meer info voor het aanvragen van je nummerplaat vind je hier.
 • Schrijf je een tweedehands speedpedelec opnieuw in? Dan gebeurt dat via Bpost: ga met het roze formulier en een kopie van het COC naar je postkantoor. De mensen van Bpost doen dan het nodige om de herinschirjving via het DIV aan te vragen. 

Ben je nog op zoek naar een speedpedelec die perfect bij je past?

In al onze winkels hebben we een ruim aanbod speedpedelecs. Maar in 9 ervan kan je ze ook uitgebreid en in alle veiligheid komen testen. Wil je een gratis testrit maken met onze speedpedelecs? Dan doe je er goed aan om je testsessie even op voorhand te reserveren. Dat is niet verplicht, maar zo kunnen ook onze collega's zeker even tijd maken om jou een woordje uitleg te geven.

Zin in zo'n 'speeddate met een speedpedelec'? Trap eens langs!

Product toegevoegd aan verlanglijst