Iedereen op de fiets: elke werknemer heeft recht op een fietsvergoeding

Goed nieuws voor iedereen die met de fiets naar het werk gaat en daarvoor nog niet wordt gecompenseerd door z’n werkgever. Of voor wie nog een laatste zetje nodig heeft om met de fiets naar het werk te gaan. Vanaf 1 januari heeft elke werknemer in de privésector recht op een maximale fietsvergoeding van 0,35 euro per kilometer. 

Met de fiets naar het werk, dat scheelt niet alleen een hoop uitstoot van CO2, maar ook in de portemonnee! We maken toch nog even het optelsommetje, mocht jij er voor jezelf nog niet echt bij stilgestaan hebben: de brandstof die je verrijdt, de verzekering en belasting die je voor je auto moet betalen, de hoge jaarlijkse onderhoudskosten, de aankoopprijs van een wagen… Elke dag met je eigen auto van en naar het werk pendelen kost een fortuin. 

Met de fiets of e-bike ligt dat helemaal anders. Toegegeven: ook de onderdelen van je fiets verslijten als je er dag in, dag uit mee rondrijdt. En de elektriciteit waarmee je de batterij van je e-bike oplaadt is niet gratis. Maar het is en blijft een pak voordeliger om op twee wielen én op eigen kracht naar het werk te rijden. En al zeker vanaf 1 januari 2024. Want vanaf dan hebben werknemers in België recht op een fietsvergoeding tot 0,35 euro per kilometer. 

Mooi extraatje

De stijgende fietsvergoeding kan je een mooi extraatje opleveren. Stel dat je op 15 kilometer van je werk woont. Je fietst dan heen en terug 30 kilometer aan 0,35 euro per kilometer en verdient dus 10,50 euro extra voor elke dag dat je naar het werk komt. Let wel, hoeveel je exact krijgt, hangt af van de sector en het bedrijf waarin je werkt. Vraag dit eens na bij je personeelsverantwoordelijke.

Gelimiteerd tot 2.500 euro per jaar

De fietsvergoeding is vrijgesteld van belasting en socialezekerheidsbijdrage. Het is een nettobedrag dat erbij komt op je loonbriefje en dus interessant voor zowel werknemer als werkgever. Je moet er evenwel rekening mee houden dat het de vergoeding maximaal 2.500 euro per jaar mag bedragen. Al is een werkgever natuurlijk vrij om een hogere vergoeding te betalen of toch je volledige traject te compenseren. Maar dan wordt die bijkomende fietsvergoeding wél bij je maandloon geteld en telt ze dus mee voor de bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdrage.

Nog meer voordeel doen? Met een bedrijfsfiets natuurlijk!

Een bedrijfsfiets maakt het nog interessanter om naar het werk te fietsen. Want wanneer je werkgever je een fiets ter beschikking stelt om te pendelen, dan mag je die ook privé gebruiken zonder dat dit door de fiscus als een ‘voordeel van alle aard’ wordt gezien en zonder dat je er dus op belast wordt. Dat is het grote voordeel van een bedrijfsfiets t.o.v. een bedrijfswagen. Voor werkgevers is zo’n fiets en de kosten die eraan verbonden zijn dan weer 100% aftrekbaar

Ben je op zoek naar nog meer redenen om je baas te overtuigen van de voordelen van een bedrijfsfiets? We zetten er in dit artikel een paar op een rij:

Over de voordelen van een bedrijfsfiets kunnen onze B2B-collega’s je trouwens nog veel meer vertellen. Is het bijvoorbeeld beter om zo’n fietsen te leasen of als bedrijf aan te kopen? Neem gerust contact met hen op wanneer je als werkgever of HR-manager je werknemers mobieler wil maken met een fietsplan op maat.

Product toegevoegd aan verlanglijst