Deze fietsroute in West-Vlaanderen telt 48 kilometer en geeft je de kans om een échte fietsstad te ontdekken. Met zeven nieuwe bruggen over de Leie is Kortrijk een waar paradijs voor fietsers en wandelaars, en ook in de omgeving is er al trappend veel moois te zien. 

Broeltorens

© Westtoer

Een fietstocht beginnen met een mini-citytrip? Het kan in Kortrijk, dat flink wat historische bezienswaardigheden heeft en een sterke band heeft met het water van de Leie. De iconische Broeltorens dateren uit 1385 en dienden om het verkeer op de rivier te controleren. Het mooiste uitzicht heb je vanop het terras aan de verlaagde Leieboorden, goed voor een echt postkaartplaatje. 

De Leie was ook bepalend voor de nijverheid die de West-Vlaamse stad op de wereldkaart zette: die van de productie van vlas en linnen. Het museum Texture vertelt op een eigentijdse manier het boeiende verhaal van de vlasbewerking en het kwaliteitsproduct 'Coutrai flax'.

De adel was vroeger al gek op luxeproducten als kant en damast, en in de Schatkamer bewonder je de mooiste en fijnste weefsels. Nog zo'n ontdekking is het vredevolle 13de-eeuwse Begijnhof. In dit Unesco Werelderfgoed flaneer je langs de authentieke huisjes van de begijntjes, het belevingscentrum in de Sint-Annazaal tovert je met de nodige high-tech terug naar het verleden. 

Electrische Brompton opgevouwen op het werk

© Westtoer

Nee, je zegt de Leie nog geen goodbye. De rustgevende rivier begeleidt je ook terwijl je over het jaagpad langs de oevers van Kortrijk richting Harelbeke peddelt. Een snelweg om ú tegen te zeggen! Vandaar gaat het verder naar het heerlijke groendomein De Gavers.

Het Gavermeer ontstond door grondwinning, en is helemaal omringd met bos. Stap dus even van je tweewieler en strek je benen op een van de wandellussen zoals het Meersenpad of het Oeverpad.

Er is hier trouwens nog veel meer te beleven. Een zwempartijtje in het meer, je adrenaline de hoogte injagen op het hoogtetouwparcours of gewoon op een terrasje genieten van de zon. Of misschien eerst kajakken voor je verder fietst richting het landelijke Bellegem? Keuze genoeg! 

Gezin fiets met de elektrische Dolly bakfiets

© Provincie West-Vlaanderen

TIP VOOR DEZE ZOMER: van 9 juli tot 26 oktober loopt in 13 gemeentes in de Leiestreek Contrei Live. Tijdens dat kunstenparcours belichten artiesten en architecten met een reeks originele interventies het belang van water in het landschap. 

Op markante plaatsen in de Leiestreek vind je hun kunstwerken en installaties, en speciaal uitgestippelde routes voeren je per fiets langs de openluchtexpo.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst