De 45 kilometer lange Bike Republic-route 3 in Noord-Limburg begint met een pareltje. De iconische fietsbrug ‘Fietsen door de bomen’ kreeg goud op de Design Awards in Los Angeles. Maar in de buurt is nog zoveel meer te zien, van een woestijnlandschap tot een glazen toren die je kunt beklimmen.

Fietsen door de bomen in Bosland Limburg

© Bosland

In Limburg verwennen ze fietsers graag met oogstrelende projecten. Qua opener kan het tellen. Ter hoogte van knooppunt 272 in het Pijnven (Bosland) zweef je letterlijk naar hogere sferen op het buitengewone Fietsen tussen de bomen. Je moet naar boven trappen om het te geloven: een stalen fietsbrug in een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, die geleidelijk stijgt tot 10 meter hoogte.

Uiteindelijk beland je op twee wielen helemaal tussen de boomtoppen, ruik je de natuur en geniet je van een ongeëvenaard uitzicht op de boomkruinen. Machtig! Hoe vroeger op de dag hoe beter, want dan hangt er nevel tussen de takken en is er bijna niemand in de buurt.

Sahara Woestijn in Bosland Limburg

© Bosland

Denk niet dat je het hiermee al gehad hebt! Bosland is de verzamelnaam voor een gebied met meer dan 5.000 hectare bos, grasland en heide, begrensd door de gemeentes Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer. Daarmee vormt het het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

De fietsroute voert recht door de bossen, tussendoor kun je halt houden in een speelbos met wilgenkunst, of je laten verleiden door prachtige wandellussen. Er is ook een resem activiteiten voor kinderen zoals een schattenzoektocht of het Bosleerpad in Hechtel-Eksel.

Uitkijktoren in Bosland Limburg

© Bosland

Klopt het echt dat Limburg een Sahara heeft? Er is maar één manier om dat te weten komen: in Lommel even het fietsroutenetwerk verlaten, en midden tot in het natuurfenomeen rijden. Plots bots je in een groot naaldbos zomaar op een dor, woestijnachtig landschap met wit zand, het restant van de vroegere zinkproductie. Ook het water is geen luchtspiegeling, want er zijn behoorlijk wat plassen en vijvers in de buurt.

Aan de centrale vijver vind je een uitkijktoren van dertig meter hoog. Klim naar boven, en vanop drie platformen heb je een ongelimiteerd uitzicht op het ongewone landschap. 

Het glazen huis in Lommel, Limburg

© Het Glazen Huis

Het Glazen Huis, een kanjer van een glazen gebouw in het centrum van Lommel, is een eerbetoon aan de glaskunst. Die komt tot stand met het zand dat in de plaatselijke groeves wordt gewonnen. De trendy kegeltoren is 30 meter hoog. Je kunt ‘m beklimmen, en ‘s avonds wordt hij mooi verlicht.

Maar stap vooral eens binnen in het gebouw, want in het atelier zijn vaak glasblazers aan het werk. In de Glasshop vind je originele cadeautjes gemaakt door lokale en internationale kunstenaars. Of een hip glazen hebbeding voor jezelf, natuurlijk.

TIP VOOR DEZE ZOMER: 

Op 26 juli en 22 augustus vinden in Bosland twee geleide wandelingen plaats.

Deelname is gratis.

In ‘De geheimen van de Bokkenrijders’ vertelt een historische gids je over de speciale plekjes, tijdens de ‘Schemerwandeling op de heide’ neemt een natuurgids je mee voor een avondlijke tocht.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst