Zorgfietsen en fietsoplossingen

Iedereen kan puur fietsplezier beleven. Daar zijn we bij Bike Republic heilig van overtuigd. Met onze fietsoplossingen op maat steken we dan ook graag een paar tandjes bij voor andersvaliden of mensen met een beperking. Van heel specifieke rolstoelfietsen, tandems en driewielfietsen tot elektrische bakfietsen of duofietsen: je kan bij ons terecht voor een fiets die perfect aan jouw noden beantwoordt. Wat die ook mogen zijn! Ook maatwerk of aanpassingen aan de mechaniek van je fiets zijn perfect mogelijk.  

Onze collega’s bij Bike Republic Diest zijn gespecialiseerd in het maken, zoeken en zelfs creëren van fietsoplossingen. Je vindt er deze specifieke merken van driewielfietsen, rolstoelfietsen en tandems: 

- Hase 
- Van Raam 
- Huka
- Bambuk
- Pedalpower 
- Urban Fahrradbau 

Concrete productinfo over deze fietsen nodig?

Jarenlange ervaring in zorgfietsen dankzij speciaalzaak Wieleke

Je vraagt je misschien af waar we de expertise in die unieke fietsen vandaan hebben gehaald? Het antwoord is simpel: begin 2022 namen we Wieleke over, een fietsenzaak met vestigingen in Laakdal en Diest. Wieleke was al jaren gekend in België en Nederland als dé specialist in fietsoplossingen. En dat is zo gebleven, ook al vaart Wieleke nu onder Bike Republic-vlag. Het volledige team van experten en mechaniekers is op post gebleven, waardoor er geen spatje vakkennis verloren is gegaan.

Hier vind je trouwens meer info over de overname van Wieleke. 

Test jouw fiets in alle rust in ons indoor testcenter in Diest

Een fiets kopen zonder hem eerst eens uit te proberen, da’s gekkenwerk. Daarom heten we jou van harte welkom in ons ‘E-bike testcenter’ in Diest.  

Je kan er in alle rust e-bikes, rolstoelfietsen, tandems, driewielers, handbikes, ligfietsen, bakfietsen… testen op een indoor parcours. Onze experten staan voor je klaar met persoonlijk advies. Heb je interesse in een fiets, maar wil je er graag nog een nachtje over slapen? Geen probleem: je hoeft niet meteen te beslissen. Een telefoontje volstaat voor ons om de fiets te bestellen. Daarvoor hoef je niet terug naar Diest te komen.  

Wanneer de fiets geleverd wordt, is het handig om nog een keer naar ons testcenter af te zakken. Zo kunnen we de hem volledig op jouw maat afstellen. Is die verplaatsing voor jou te ver of kan je de fiets moeilijk transporteren? Dan kunnen we hem ook leveren in een Bike Republic-winkel die wat dichter bij jou in de buurt is. We hebben immers in totaal al meer dan 20 winkels, verspreid over het land. We kunnen hem daar trouwens ook onderhouden en herstellen. 

Ben je op zoek naar concrete info over bepaalde modellen?  

Steek je licht even op in de kijkshop op de Wieleke-website! 

Heb je liever meteen rechtstreeks contact met een expert van Bike Republic Diest?  

Steek je licht even op in de kijkshop op de Wieleke-website! 

Terugbetaling van een andersvalidefiets: hoe zit dat eigenlijk?

Wanneer je een fysieke of mentale beperking hebt en een aangepaste fiets bij ons koopt, dan kan je een aanvraag indienen voor een gehele of gedeeltelijke terugbetaling van die fiets. Maar toegegeven: wanneer je niet thuis bent in de regelgeving, kan het een heuse zoektocht zijn om na te gaan of jij in aanmerking komt voor een tussenkomst. Daarom gaan we bij Bike Republic niet enkel met jou op zoek naar de perfecte fiets voor jouw fietsplezier, maar geven we jou ook waar mogelijk de nodige administratieve ondersteuning.  

Wij zijn op de hoogte van de terugbetalingswetgeving omtrent mobiliteitshulpmiddelen en kunnen je helpen om een aanvraag in te dienen bij de juiste bevoegde instantie. De tegemoetkoming voor een fiets kan immers gebeuren via de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) of door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dit is afhankelijk van welk type fiets je aankoopt. Tandems vallen bijvoorbeeld onder het VAPH, driewielfietsen dan weer onder de VSB. 

Vlaamse Sociale Bescherming
In België kan je bij ziekte rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziektekosten. Als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. Daarvoor kan je een beroep doen op de Vlaamse Sociale Bescherming. Heb je gedurende lange periode een driewielfiets nodig? Dan kan je een tussenkomst voor die fiets aanvragen door een RAR (een Rolstoel Advies Rapport) in te dienen. Bij Bike Republic Diest zijn we hiervan op de hoogte. We geven je dan ook een stappenplan mee. Hierop staat duidelijk uitgelegd wat wij voor je kunnen doen en wat je zelf nog moet regelen. 

Info over de bedragen of algemene info kan je vinden op de website Vlaamse Sociale Bescherming.

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 
Om een tegemoetkoming te krijgen van het VAPH moet je voor je 65e verjaardag erkend zijn als persoon met een handicap. Je mobiliteitsbeperkingen moeten een rechtstreeks gevolg zijn van je erkende handicap. Tandems, rolstoelfietsen, duofietsen en fietsaanpassingen vallen onder de bevoegdheid van het VAPH. Bij Bike Republic Diest zijn we hiervan op de hoogte. We motiveren in een offerte telkens waarom een bepaalde fiets beter aansluit dan een andere. Dat doen we trouwens ook bij specifieke accessoires die in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming bij het VAPH. Dit doen we - indien gewenst - na overleg met therapeuten, zorgverleners en artsen. Deze multidisciplinaire aanpak, gekoppeld aan onze fietstechnische kennis maakt dat je een onderbouwd dossier kan aanleveren bij het VAPH.

Info over de bedragen of algemene info kan je vinden op de website van het VAPH.

Ben je op zoek naar een tandem?

Bike Republic
Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst