Welke groepset wil jij op je racefiets?

Shimano, Sram of Campagnolo? Elektronisch of mechanisch geschakeld? Een compact, dubbel of single crankstel in combinatie met een 10-, 11- of 12-speed cassette? Wanneer je een groepset kiest kan je jezelf heel wat vragen stellen. Gaat het jouw petje - of helmpje - te boven? Geen probleem: de experts in onze winkels helpen je met heel veel plezier verder. Al geven we je hier meteen een woordje uitleg over mechanisch en elektronisch geschakelde onderdelen voor je racefiets. 

Type schakelgroep: mechanisch of elektronisch?

Elektronische groepsets zijn de laatste jaren meer en meer gangbaar geworden op racefietsen. Fabrikanten als Shimano en Sram ontwikkelden de technologie eerst voor hun toponderdelen en gaandeweg sijpelde het elektronisch schakelen ook door naar de groepsets die voor doorsnee fietsers betaalbaar zijn.

Bij een elektronische schakelgroep worden de schakelhendels aan het stuur vervangen door knoppen die de derailleurs aansturen. Dat gebeurt al dan niet draadloos. Er lopen dus geen roestvrijstalen kabels meer op of door je fietsframe die je shifters verbinden met je derailleurs. 

Het spreekt voor zich dat elektronische groepsets duurder zijn dan mechanische. Ook wanneer er iets hersteld of vervangen moet worden, is de rekening hoger wanneer je elektronisch schakelt. Hou er ook rekening mee dat elektronische onderdelen batterijen hebben die regelmatig opgeladen moeten worden. Dat wordt weleens vergeten, met als gevolg dat je dan onderweg verder moet met een (voor)derailleur die niet meer op- of afschakelt.

Anderzijds schakelen elektronische groepsets over het algemeen heel snel en precies en is er minder afstelling van de derailleurs nodig. Er is immers geen derailleurkabel meer waarvan de spanning kan verminderen. Eens de versnellingen zijn afgesteld, hoef je er dus niet meer naar om te zien.

Zowel mechanische als elektronische schakelgroepen kregen de laatste jaren ook steeds meer versnellingen. Tegenwoordig is 12-speed de norm bij de hoogwaardige racegroepsets van Shimano, Sram en Campagnolo. 12-speed betekent dat je cassette 12 tandwielen heeft. In combinatie met een dubbel voorblad heb je dus 24 versnellingen. Bij goedkopere afmontages kom je eerder 11- of 10-speed tegen. Die cassettes hebben dan respectievelijk 11 of 10 versnellingen. 

Shimano Di2

De elektronische schakeltechnologie van Shimano heet Di2. De technologie werd eerst geïntroduceerd op Dura-Ace niveau: dat is de lichtste, meest hoogwaardige - en duurste - onderdelengroep van Shimano waarmee ook de profrenners fietsen. Later kreeg ook de Ultegra-groepset een Di2-variant, naast de mechanische onderdelen. Ultegra was jarenlang zowat de geprefereerde groepset voor doorgewinterde wielertoeristen: goedkoper dan Dura-Ace, iets zwaarder, maar zeker niet minder performant.

Bij de laatste update die Shimano z'n groepsets gaf, verdween de mechanische Ultegra en schiet dus nu enkel nog Ultegra Di2 over. Daarnaast kreeg ook de groepset onder Ultegra - Shimano 105 - een elektronische versie. Daarvan is de mechanische optie evenwel blijven bestaan. Shimano Tiagra is de groepset onder 105 en die bestaat uitsluitend als mechanische onderdelengroep. 

Sram eTap AXS

Een soortgelijke evolutie in onderdelen zag je de afgelopen jaren bij Sram. Het grootste verschil met Shimano is dat het eTap AXS-systeem van Sram volledig draadloos is. 

De technologie is beschikbaar op de meest hoogwaardige onderdelengroep, Sram Red. Maar ook Sram Force- én Sram Rival-onderdelen komen in elektronische afmontages, naast mechanische varianten. Sram Force is de 'tegenhanger' van Shimano Ultegra, Sram Rival wordt dan weer op hetzelfde niveau als Shimano 105 geplaatst. Ook qua prijs zijn de groepsets van Sram en Shimano vergelijkbaar. 

Ontdek onze fietsen per type schakelgroep

Of...

Tips nodig bij aankoop?

De juiste maat is zeer belangrijk!

Om optimaal te kunnen genieten van jouw nieuwe fiets, is het belangrijk dat jouw fiets de juiste maat en op jou is afgesteld. Frame, zadelhoogte,.... Bij jouw Bike Republic wordt je opgemeten en ben je zeker dat je met de juiste fiets buiten gaat.

Betrouwbare ondersteuning na verkoop!

Goed onderhoud is belangrijk voor levensduurte fiets. Kan je steeds voor terecht bij jouw Bike RepublicJe krijgt ook nog eens een gratis nazicht na 6 maanden.

Heb je een probleem met je fiets of moet ie nagekeken worden? Onze vakmannen helpen je zeker verder!

Hier vind je alle info mbt herstellingen en onderhoud

FAQ

Heb je nog vragen over andere onderwerpen?

Check dan zeker onze lijst met veelgestelde vragen!

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst