Testival Bike Republic

Hou je fiets van bij de start in topvorm!

Met een fiets die perfect bij je past, is in conditie blijven kinderspel. Maar het is ook belangrijk dat je fiets zelf in conditie blijft en op tijd wat liefde krijgt. Om jou en je fiets meteen een duwtje in de rug te geven zodat je goed vertrokken bent, krijg je bij ons een eerste nazicht gratis. Wat zo’n check-up precies inhoudt, ontdek je hier!

Een nieuwe fiets: heerlijk! Je kan ongestoord de kilometers aan elkaar rijgen met je haren in de wind en een glimlach op je gezicht. Maar het is toch belangrijk om kort na je aankoop nog eens bij ons langs te komen voor een kleine check-up. 

Waarom is dat eerste nazicht belangrijk?

Vooral voor je veiligheid! Boutjes of moertjes die in de fabriek werden aangedraaid, kunnen na die eerste kilometers losgetrild zijn. Er kan wat eerste rek op je versnellingskabels zitten waardoor je niet 100% zuiver meer schakelt. Of misschien hebben je banden al meteen wat extra lucht nodig. Dat zijn allemaal volstrekt normale dingen, geen nood! Maar we kijken dat bij zo’n eerste check-up van je fiets graag even na, omdat het je op langere termijn misschien wel wat herstelkosten kan besparen

Wanneer breng je je fiets binnen voor een eerste nazicht?

Simpel: wanneer je tussen de 400 en 600 kilometer hebt gefietst. Al plakken we er ook in tijd een maximumtermijn van 6 maanden op. Breng je je fiets dus pas binnen na pakweg 1000 kilometer of later dan 6 maanden na de aankoop van je fiets? Dan vervalt je recht op eerste nazicht en spreken we van een eerste onderhoud.  

Het eerste nazicht gebeurt trouwens in de Bike Republic-winkel waar je je fiets hebt gekocht. Trap dus eens langs een maak tijdig een afspraak voor je eerste nazicht. Dat mag ook telefonisch!  

Testival Bike Republic

Wat houdt zo’n eerste nazicht in?

Vergis je niet: een eerste nazicht is niet hetzelfde als een eerste onderhoud. Bij een onderhoudsbeurt gaan we een stuk uitgebreider te werk en controleren we bijvoorbeeld ook je aandrijving op slijtage, we vervangen onderdelen waar nodig, we smeren de lagers van je fiets, we reinigen je ketting... Dat gebeurt niet bij het eerste nazicht. Je bent immers nog maar net op pad met die fiets, dus veel slijtage kan er nog niet zijn. Een eerste onderhoud vindt doorgaans plaats wanneer je een jaar hebt gefietst.

Wat houdt het eerste nazicht niet in?

Moeten er bij het eerste nazicht al meteen onderdelen vervangen worden omwille van abnormaal gebruik en besteden onze technici extra tijd aan het monteren en demonteren van die onderdelen? Dan wordt dat wel aangerekend. Al zullen we jou vooraf op de hoogte brengen zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je fiets ophaalt.  

Testival Bike Republic

Duurt dat lang, zo’n eerste nazicht?

Een eerste nazicht duurt doorgaans drie kwartier. Al maak je er toch best even een afspraak voor, want afhankelijk van het seizoen kan het erg druk worden in onze ateliers. Let wel: moeten er toch onderdelen hersteld of vervangen worden? Dan zal het langer duren en wordt die kost in rekening gebracht.

Tijdlijn van jouw fiets

  • 0 maand: Proficiat, je kocht jouw droomfiets!
  • 0-6 maand:  Hoe bevielen de eerste kilometers? Gun je fiets even pauze en eerste gratis nazicht
  • 12 maand: Je fiets wordt nu één jaar. Tijd voor taart én z’n eerste onderhoud*
  • 22 maand: Om te voorkomen dat je fiets in z’n peuterpuberteit komt, breng je hem best binnen voor het tweede onderhoud*  

*Tussentijds onderhoud is sowieso nuttig als je je fiets intensief gebruikt. Voel of hoor je iets tijdens het fietsen? Wacht dan niet te lang om hem bij ons binnen te brengen. Zo vermijd je mogelijks hogere kosten. 

Testival Bike Republic
Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst