Framemateriaal: kies je voor carbon of aluminium?

Een belangrijke keuze die je moet maken wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe racefiets, is welk framemateriaal je verkiest. Vroeger werden fietsframes gemaakt van staal en ook vandaag zijn er nog enkele fabrikanten die hoogwaardige stalen racefieten produceren. Ook titanium is een materiaal dat je nu en dan tegenkomt, maar over het algemeen zijn aluminium en carbon frames tegenwoordig het meest courant bij koersfietsen.

Carbon en aluminium hebben verschillende eigenschappen, maar vooral ook verschillende prijskaartjes. In realiteit zal de keuze voor een carbon of aluminium fiets waarschijnlijk afhankelijk zijn van het budget dat je wil spenderen aan je racefiets.

Aluminium racefietsen

Heb je niet meteen duizenden euro's over voor je racefiets, dan zal je automatisch uitkomen bij aluminium modellen. Die zijn namelijk een stuk goedkoper dan carbon exemplaren.

Zijn aluminium fietsen daarom minder kwalitatief? Zeker niet! Aluminium is over het algemeen zwaarder dan carbon en iets minder comfortabel. Het materiaal absorbeert schokken en trillingen vanaf het wegdek minder goed. Anderzijds zijn aluminium koersframes vaak heel stijf, waardoor zo'n fietsen - ondanks het wat hogere gewicht - wel vlotjes accelereren en een heel levendig stuurgedrag bieden.

Vaak ben je met een gemiddeld budget beter af met een hoogwaardige aluminium racefiets dan met een 'instap' carbon model. Je krijgt dan gewoonweg meer fiets voor je geld, want het alu frame wordt dan meestal afgewerkt met snellere wielen of lichtere onderdelen. Het verschil in gewicht met een goedkopere carbon koersfiets wordt dan haast verwaarloosbaar.  

Carbon racefietsen

Hoogwaardige racefietsen zijn tegenwoordig allemaal gemaakt van carbon. Dat is een composiet waarbij verschillende carbonvellen met hars op elkaar worden gelijmd en in mallen tot een fietsframe worden geperst. De carbontechnologie nam de laatste jaren een enorm hoge vlucht en de ene innovatie volgt de andere op, ook vandaag nog.

Bekijk een carbon frame als een soort lappendekentje: daar waar veel stijfheid nodig is - bijvoorbeeld rond de trapas en aan het balhoofd van een fiets - worden extra lagen carbonvezels op elkaar gelegd. Waar het frame dan weer beter de schokken moet absorberen, is het carbon dunner. Carbonvezels kunnen ook een stuk makkelijker in allerlei aerodynamische vormen gebogen worden. Dat gaat met aluminium een stuk moeilijker. 

Een carbon frame bouwen is een stuk arbeidsintensiever dan een aluminium frame en dus is carbon duurder in aankoop. Hou er echter ook rekening mee dat het ene type carbon het andere niet is. De samenstelling in een fiets van pakweg 5000 euro is helemaal anders dan in een koersbolide van 10.000 euro of meer. Qua gewicht, stijfheid en repsonsiviteit van een fiets voel je weldegelijk een groot verschil. Vergelijk je echter met een aluminium fiets, dan kan je over het algemeen wel stellen dat carbon racefietsen lichter en comfortabeler zijn.

Naast het prijskaartje is ook de kwetsbaarheid van carbon een nadeel. Een carbon frame kan bij een valpartij makkelijker breken dan een aluminium fietskader. Die schade is ook niet altijd herstelbaar: barsten of breuken betekenen vaak een 'one way ticket' richting de schroothoop, zeker wanneer die zich situeren ter hoogte van de voorvork of balhoofdbuis.

Ontdek hieronder ons assortiment aluminium en carbon racefietsen

Of...

Tips nodig bij aankoop?

De juiste maat is zeer belangrijk!

Om optimaal te kunnen genieten van jouw nieuwe fiets, is het belangrijk dat jouw fiets de juiste maat en op jou is afgesteld. Frame, zadelhoogte,.... Bij jouw Bike Republic word je opgemeten en ben je zeker dat je met de juiste fiets buiten gaat.

Betrouwbare ondersteuning na verkoop!

Goed onderhoud is belangrijk voor levensduurte fiets. Kan je steeds voor terecht bij jouw Bike Republic. Je krijgt ook nog eens een gratis nazicht na 6 maanden.

Heb je een probleem met je fiets of moet ie nagekeken worden? Onze vakmannen helpen je zeker verder!

Hier vind je alle info mbt herstellingen en onderhoud

FAQ

Heb je nog vragen over andere onderwerpen?

Check dan zeker onze lijst met veelgestelde vragen!

Product toegevoegd aan verlanglijst