Nieuw in het Gentse straatbeeld: een opvallende CityQ met een capaciteit van 1.000 liter – of 12 blauwe Collect&Go bakken. Die staat vanaf vandaag ter beschikking van de Gentse Drivers, een netwerk van particuliere bezorgers die Collect&Go-boodschappen aan huis leveren. Wij mochten deze unieke CityQ cargobike leveren én bestickeren. Hij draagt bij tot duurzame mobiliteit in de stad en wil nog meer Gentenaren aanmoedigen om zelf driver te worden.

Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, startte in januari 2021 met aanhuislevering in het Gentse. Het doet daarvoor beroep op een netwerk van particuliere bezorgers, Drivers genoemd, die in hun buurt boodschappen aan huis leveren en in ruil daarvoor een vergoeding ontvangen. Dit model heeft vooral tot doel om buren voor elkaar boodschappen te laten doen en zo de sociale cohesie te bevorderen. Speciaal voor de Gentse Drivers stelt Collect&Go vanaf nu gratis CityQ-cargobike ter beschikking. “Met dit initiatief kiezen we expliciet voor duurzame verplaatsingen in de stad én kunnen we meer Drivers aantrekken.” Een win-win volgens Tom De Prater van Collect&Go. 

Buren helpen elkaar op een milieuvriendelijke manier

In Gent zijn er momenteel 33 Drivers actief. Tom De Prater: “In Gent zijn onze Drivers de drijvende kracht achter aanhuislevering. We vinden het positief dat buren er nu al boodschappen doen voor elkaar, en we willen hen daar nog beter in ondersteunen. We merkten dat potentiële bezorgers afhaakten omwille van files en omleidingen waardoor de tijd in de auto opliep.” Een test met een elektrische bakfiets bleek de sleutel tot succes. “We trokken meer Drivers aan, wisten ze vlot te behouden én konden daardoor meer klanten thuis beleveren. Mooi meegenomen gezien de alsmaar stijgende vraag naar aanhuislevering,” verklapt Tom De Prater.

De elektrische bakfiets van Collect&Go werd in gang getrapt door Sofie Bracke, Gentse schepen van economie en handel, die het duurzame karakter en het ondernemerschap toejuicht: “Een initiatief als dit kunnen we als stadsbestuur alleen maar toejuichen. Buren die elkaar helpen, die elkaar boodschappen brengen, mooi toch? Dankzij deze deelbakfiets gebeurt het ook nog eens op een milieuvriendelijke manier, top!

Moderne tuk tuk

De CityQ-cargofiets staat aan het Collect&Go-afhaalpunt in Gent, naast de Colruyt aan de Drongensesteenweg. Drivers kunnen er gratis gebruik van maken. De elektrische cargobike, die meer weg heeft van een moderne tuk tuk, heeft een capaciteit van 1.000 liter en kan makkelijk 12 Collect&Go-bakken vervoeren. “Een must want heel wat van onze klanten zijn jonge gezinnen die hun wekelijkse boodschappen bij ons bestellen. Dat in combinatie met de eigen bestelling van de ‘driver’, maakt dat je veel ruimte nodig hebt”, vertelt Tom De Prater. Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een breedte van nog geen 90 centimeter is de cargobike heel wendbaar en makkelijk inzetbaar in het Gentse verkeer. De CityQ is ook volledig overdekt en dus ook helemaal ‘typisch Belgisch regenweer’-proof. 

Keuze voor duurzame stedelijke belevering

Collect&Go maakt zich sterk dat de Gentenaars de elektrische tuk tuk zullen omarmen en denkt alvast na over hoe het de cargobike in andere steden kan inzetten. De online boodschappendienst trekt hiermee volop de kaart van groene mobiliteit. “We maken zoveel mogelijk gebruik van transportoplossingen die 100 % elektrisch zijn en volledig uitstootvrij. Colruyt Group speelt sowieso al een voortrekkersrol in zero-emissietransport en vanuit Collect&Go willen we ook die last mile, de laatste kilometers tot bij de klant, zo duurzaam mogelijk invullen”, besluit Tom De Prater.

Neem vrijblijvend contact op met onze B2B-collega's. Zij overlopen graag met jou de mogelijkheden van de verschillende types cargobikes die we aanbieden. 

Product toegevoegd aan verlanglijst