Is het als vennootschap of zelfstandig ondernemer verstandig om in bedrijfsfietsen te investeren?

Is het als vennootschap of zelfstandig ondernemer verstandig om in bedrijfsfietsen te investeren?

Bedrijfsfietsen voor woon-werkverkeer zijn fiscaal interessant voor werknemers omdat er  geen voordeel alle aard (VAA) moet worden toegekend. Maar ook voor werkgevers en zelfstandige ondernemers is het interessant om te investeren in bedrijfsfietsen. We leggen even uit waarom. 

Als vennootschap of zelfstandige maak je in het belang van je zaak een hoop uitgaven en investeringen. Afhankelijk van het type kost kan je deze beroepskosten integraal of gedeeltelijk in mindering brengen van de opbrengsten. Ook bedrijfsfietsen kunnen een beroepskost zijn en vallen bovendien onder een fiscaal gunstig regime. De kosten zijn namelijk 100% aftrekbaar. Door een bedrijfsfiets als kost in te brengen, kan je dus het bedrag van de belastbare opbrengsten verlagen, waardoor je minder belastingen betaalt. 

‘Regelmatige’ woon-werkverplaatsingen

Kosten die verbonden zijn aan de aankoop van de fiets zijn voor 100% aftrekbaar. Dit gaat dan zowel over de aankoopkosten (die je over minstens drie jaar lineair moet afschrijven), als de kosten van het jaarlijkse nazicht, herstellingskosten, een fietsslot, enz. Het hoeft daarbij zelfs niet te gaan om een fiets voor je personeel. Ook voor bedrijfsleiders geldt dit regime. Belangrijk: zelfstandige bedrijfsleiders of werknemers (personeel) moeten de fiets weldegelijk ‘regelmatig’ gebruiken voor woon-werkverplaatsingen. Al hoeft dat niet dagelijks het geval te zijn. Al definieert de wetgever niet hoe de omschrijving ‘regelmatig gebruik voor woon-werkverkeer’ dient geïnterpreteerd te worden. 

Inruil van brutoloon

Ben je bedrijfsleider, dan kan je bovendien - net als werknemers – ook een fiets krijgen via een tijdelijke inruil van een deel van je brutoloon. Je geniet dan ook van een persoonlijk fiscaal voordeel, want een bedrijfsfiets die regelmatig gebruikt wordt voor woon-werkverkeer impliceert geen bijkomend voordeel alle aard. 

Wat met eenmanszaken?

Ben je een zelfstandige in een eenmanszaak, dan zijn de kosten van een bedrijfsfiets ook principieel aftrekbaar. Maar let op: je mag enkel de kosten in de mate van het beroepsgebruik in mindering brengen. Doe je bijvoorbeeld 600 beroepsmatige kilometers (werk-werk en woon-werkverplaatsingen) met de fiets, maar ook nog 400 privékilometers, dan zijn alle kosten van de fiets voor 60% aftrekbaar.  

Wat met de BTW?

Wordt je bedrijfsfiets enkel voor woon-werkverkeer of privéverplaatsingen gebruikt, dan is de BTW niet aftrekbaar. Enkel voor werkverplaatsingen met de fiets kan je de BTW dus recupereren. Doe je kosten om in je bedrijf bijvoorbeeld een fietsenstalling, kleedkamers of sanitaire voorzieningen voor fietsers te bouwen? Dan staat de BTW weer los van het beroepsmatig gebruik van de bedrijfsfietsen zelf. Deze kosten zijn dus in principe volledig aftrekbaar.  

Overleg je graag even jouw mogelijkheden met onze B2B-experts?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze B2B-experten loodsen je probleemloos door het fiscale labyrinth en zetten je binnen de kortste keren op je eigen bedrijfsfiets! 

Injecteer nu een flinke dosis fun in je woon-werkverkeer en professionele verplaatsingen!

Product toegevoegd aan verlanglijst