Het Duitse ABUS werd 100 jaar geleden opgericht met als doel ‘het leven veiliger maken’. Wat toen begon met de productie van een eenvoudig hangslot is ondertussen een enorm bedrijf geworden dat sloten en veiligheidssystemen voor huizen en bedrijven ontwikkelt, maar ook fietsers op hun wenken bedient. Het klinkt misschien wat cliché, maar de fietssloten en fietshelmen van ABUS zijn een toonbeeld van ‘Deutsche Gründlichkeit’. Dat konden wij alvast met onze eigen ogen ontdekken tijdens een bezoek aan het experience center en één van de productiesites van ABUS-sloten. Benieuwd? Lees even mee!

In Volmarstein, vlakbij de Duitse grootstad Dortmund, heeft ABUS z’n hoofdzetel. Het bedrijf is niet toevallig zo’n eeuw geleden hier opgericht. Door de nabijheid van zware industrie en de makkelijke toegang tot grondstoffen, had je in deze regio de ene slotenmaker naast de andere. Veel schieten er anno 2024 niet meer over. Maar de nakomelingen van August Bremicker – de grondlegger van ‘August Bremicker und Söhne, ABUS dus - slaagden er wel in om van hieruit een bloeiend familiebedrijf op de wereldkaart te zetten. Vandaag is ABUS een naam als een klok, zowel op vlak van huisbeveiliging als in de fietswereld.

Positieve werksfeer

ABUS staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid én – niet onbelangrijk – een positieve vibe onder medewerkers. De hypermoderne hoofdzetel van het merk is daar een mooi bewijs van. Werknemers die hier aan de slag zijn, kunnen gebruik maken van sport- en spelfaciliteiten die ABUS voor hen ter beschikking stelt. Pingpongtafels temidden het experience center, een beachvolleybalterrein, een sportzaal, een gezellig terras waar in de zomermaanden de barbecue wordt aangestoken… Je zou het haast niet geloven, maar toch is het best fijn vertoeven op dit industrieterrein in het Ruhrgebied. 

Merk met geschiedenis

Dat ABUS een merk met geschiedenis is, daar pakken ze graag mee uit. In het imposante experience center valt niet alleen de volledige collectie van ABUS te ontdekken, maar is er ook een museum boordevol spullen uit de honderdjarige geschiedenis van het merk. Van het allereerste hangslot en de werkbank van August Bremicker himself tot de meest geavanceerde fietssloten met Bluetooth en vingerafdrukherkenning: alles wordt hier netjes op een tijdlijn geplaatst.

Wij kennen ABUS vooral van de fietssloten en fietshelmen. Alleen al binnen die bedrijfstak is het assortiment enorm. Maar daarnaast produceert het Duitse merk ook nog steeds hangsloten in alle vormen, maten en kleuren, deursloten, beveiligingscamera’s, tot zelfs pepperspray. Een groot deel van die productie vindt trouwens plaats in vijf vestigingen die over het hele land zijn verspreid. Het ‘Made in Germany’-verhaal is dus geen loze belofte. Zo worden bijvoorbeeld alle Bordo-fietssloten gemaakt in Rehe, op twee uurtjes rijden van het hoofdkantoor. 

Wil je meer weten over fietssloten of fietshelmen? Klik hier even door:

Manueel werk met hoogtechnologische ondersteuning

In die fabriek is perfect te zien hoe hoogtechnologische robots een aanvulling vormen op de manuele arbeid die wereldwijd nog door zo’n 4000 medewerkers verricht wordt. Meer dan een dozijn dames is in Rehe druk in de weer met het minutieus in elkaar puzzelen van cilinders voor het splinternieuwe Granit Xplus-ringslot. Naast hen doet een vijfarmige robot hetzelfde werk in sneltempo. Dat is ABUS ten voeten uit, volgens onze gids op de site: “We kiezen ervoor om geen mensen te vervangen door robots, maar we hebben de toestellen ingezet om onze productie snel op te schalen. Vanuit fietsfabrikanten is er momenteel immers enorm veel vraag naar ons nieuwe Granit Xplus-ringslot voor de afmontage van hun fietsen.” 

Wist je trouwens dat het fabriceren van een slot begint bij het maken van een keycard met barcode? Eerst wordt een kaart met een unieke code gedrukt, daar wordt dan een sleutel aan gekoppeld en nadien bouwt men er een cilinder rond. Die cilinder wordt vervolgens in de behuizing van een slot geperst. Dat is ook bij de Bordo het geval: één de veiligste types van ABUS-sloten die er zijn. Je hebt dit vouwslot in zowat alle vormen, maten en kleuren, maar wel telkens met één constante: een Bordo biedt prima bescherming voor je fiets. 

Verregaande kwaliteitstesten

Dat de productie in Duitsland gebeurt, heeft als bijkomend voordeel dat de kwaliteit uitvoerig op de proef wordt gesteld. De verschillende ABUS-sites beschikken over eigen testlaboratoria waar bijvoorbeeld de veiligheid van fietshelmen wordt onderzocht of de weersbestendigheid en de sterkte van fietssloten. Zo kan men in heel specifieke luchtvochtigheidskasten onderzoeken wat een langdurige blootstelling aan pakweg zeelucht doet met een slot. Of welk effect constant geratel op slecht wegdek heeft op een ringslot. Medewerkers van ABUS gaan de sloten geregeld te lijf met slijpschijven, betonscharen en metaalzagen. Op basis van de uitkomsten van die testen wordt het eindproduct constant verbeterd. Zo slaagt ABUS er al honderd jaar in om een toonbeeld van ‘Deutsche Gründlichkeit’ te zijn. 

Wil je de fietshelmen en fietssloten van ABUS zelf ontdekken?

Trap gerust eens langs één van onze winkels. Onze ervaren experten kennen het assortiment van ABUS als hun broekzak en kunnen je advies geven over welk slot of welke fietshelm je het best koopt.

Product toegevoegd aan verlanglijst