Zomers fietsen langs zee en polders

De zee is het hele jaar door leuk. Maar nog méér in de zomer, als het zonnetje schijnt en het heerlijk frisse water voor verkoeling zorgt. Deze leuke gezinsfietstocht - die werd uitgestippeld door toerismejournalist Johan Lambrechts - geeft je niet alleen een zeegevoel, maar laat je ook kennismaken met de pracht van de rustige polders, het charmante stadje Veurne en enkele natuurreservaten aan onze kust.

Afstand: 39 kilometer (waarvan 3 km onverhard)

Hoogtemeters: Vlak traject

Op basis van fietsknooppunten

Toegankelijk voor elk type fiets 

Stap in het zadel aan fietsknooppunt 76 op de Koninklijke Baan in Sint-Idesbald. In het kleine, pittoreske kustdorpje vind je nog wat van de nostalgische kustsfeer van lang geleden terug. Je ziet het meteen als je langs wijken vol historische 19de-eeuwse villa’s in cottagestijl rijdt.

Hier vind je ook het mooie Paul Delvaux Museum, met de grootste collectie van zijn werk. Paul Delvaux (1897-1994) was gek op de kust. De schilder werd wereldberoemd met zijn mysterieuze schilderijen en tekeningen met treinen, vrouwen en geraamtes, maar hier zie je dat hij ook heel wat anders in zijn mars had.

Foto: Delvaux Museam - Westtoer

Al vlug laat je de zee helemaal achter je en beland je op landelijke en rustige wegen richting polders. De zilte zeelucht maakt plaats voor de velden van Adinkerke, waar ruisend tarwe glinstert in de zon. Uiteindelijk belanden we in de kasseistraatjes van het authentieke Veurne. Ondanks de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog heeft het alleraardigste stadje in de Westhoek zijn historische sfeer en dito architectuur behouden. Van het intieme Sint-Walburgapark, tot de Grote Markt vol terrasjes. Ideaal voor een eerste drankje!

Foto: Veurne - Westtoer

Een van de mooiste stukjes van deze fietstocht is zeker het jaagpad langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. De Florizoonebrug van Wulpen is een perfecte plek voor de picknick, want de houten tafels onder de bomen bij het water bieden welgekomen schaduw. Wist je trouwens dat je hier met een fluisterbootje het kaarsrechte kanaal kunt verkennen? Meer info daarover vind je op de website van het charmante cafeetje 'Wielrijdsrijders - Het Dorstige Hart.

Een mens wordt heerlijk zen van de opvliegende aalscholvers, rietkanten begroeid met bijenorchis en het geluid van in de wind wuivende populieren. Tip: als je een kort stuk omrijdt naar het kerkje van Wulpen, vind je in de oude pastorie een supergezellig terras en uitstekend ijs en sorbet

Foto: Kanaal en bootjes - Westtoer

Vóór je het strand van Nieuwpoort in je blikveld krijgt, wacht nog eerst de Ganzepoot. Dit indrukwekkende sluizencomplex verbindt  zes waterlopen via de IJzermonding met de Noordzee. In de Eerste Wereldoorlog werden hier bij vloed de sluizen opengezet, waardoor de IJzervlakte volledig onder water liep. Met hulp van de natuur kon zo het offensief van de vijand een halt worden toegeroepen.

In de jachthaven van Nieuwpoort en op de rechterover van de IJzer zie je met een beetje geluk een van de vele zeehondjes opduiken uit het water. Je fietst door het hart van het natuurreservaat IJzermonding, alvorens je met het veer de rivier oversteekt en in Nieuwpoort-Bad belandt.

Foto: IJzermonding - Westtoer

Nadat je in Groenendijk links bent afgeslagen richting duinen, besef je opnieuw hoeveel groen je vlak bij de kust wel vindt. Eerst rij je door natuurreservaat Ter Yde en het Hennecartbos. Daarna volgt in Koksijde de climax: het natuurreservaat Doornpanne, met een oppervlakte van 200 hectare het derde grootste duinenmassief van de westkust. Je peddelt door een prachtig landschap van stuifduinen, graslanden en dicht begroeide ‘pannen’ vol struiken en struwelen. Ook de ezeltjes en Shetlandpony’s die grazen in het wild doen je natuurhartje sneller slaan. Iets verderop wacht een echt icoon: de Hoge Blekker. Met zijn top van 33 meter is dit de hoogste duin van de kust, met een weids uitzicht op de waterpartijen in het zand. Ooit was het een vaste baken voor zeelui die al van ver zijn witte kruin zagen blinken. Zeg: ‘blekken’ in het Koksijds, vandaar ook zijn naam. En dan is het tijd om te gaan pootjebaden of een garnaalkroket te eten!

Foto: Hoge Blekker - Westtoer

Product toegevoegd aan verlanglijst