Tussen Vlaamse Ardennen en Pajottenland - Bike Republic Fietsroute

Afstand: 98 km

Hoogtemeters: 1087 m

Moeilijkheidsgraad: Zwaar

We raden aan om deze route met de racefiets te rijden

De Dendervallei is ruwweg de oostelijke grens van de Vlaamse Ardennen. Trek je nog verder richting zonsopgang, dan kom je in het Pajottenland terecht. Ninove is dan ook de ideale toegangspoort om beide streken te ontdekken. De huidige aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad wordt jouw uitvalsbasis voor een stevige tocht met de iconische Muur van Geraardsbergen als kroon op het werk. 

Download de GPX-file van de rit op je fietscomputer. Heb je er geen? Bij Bike Republic vind je toestellen van Garmin en Wahoo!

Het jaadpad langs de Dender wordt gedurende de eerste kilometers je leidraad. Ideaal om de beentjes even warm te draaien! Al blijft het niet lang vlak. Vanuit het dorpje Pollare begin je zachtjesaan te klimmen richting Zandbergen en Nieuwenhove. Diep in de finale van de Omloop vlammen de renners hier door de dorpskern wanneer ze na de beklimming van de Bosberg op Ninove afstevenen. Aan de podiumceremonie hoef jij nog niet te denken: je mag je borst stilaan nat maken voor de eerste gecatalogeerde helling van de dag: de Congoberg. Die sappige naam verwijst naar de vele plaatselijke mijnwerkers die in de 19e eeuw naar de Henegouwse steenkoolmijnen pendelden en vaak ongewassen, met zwarte gezichten naar huis terugkeerden.

Het wijnkasteel en wijngaarden in Haspengouw

Galmaarden ligt aan de voet van de Bosberg en vanaf het marktplein begin je via kleine weggetjes te klimmen richting de top. Deze heuvelflank is een stuk minder bekend bij wielertoeristen, maar door de bochtige wegen en de gelijkmatige stijgingspercentages is dit best een fijne klim. Je fietst de finale van de Omloop nu een stukje in omgekeerde richting: de kasseiweg van de Bosberg naar beneden en de Brusselsestraat naar boven. Pomp in de afdaling richting het centrum van Geraardsbergen gerust wat zuurstof in de benen, want de Muur komt eraan!

Copyright: Cycling in Flanders - Pas Normal

Ook al werd de Muur van Geraardsbergen tien jaar geleden uit de diepe finale van de Ronde van Vlaanderen gehaald, de helling heeft zijn mythische status wel weten te behouden. De Mariakapel op de top is naast een bedevaartsoord ook een heilige plek voor koersliefhebbers. Wanneer je de bocht van de Kapelmuur opdraait en het sacrale gebouwtje ziet verschijnen, dan weet je dat jouw calvarietocht ten einde is. Je bent boven! Misschien is het hier al eens tijd om bij te tanken, terwijl je van het weidse uitzicht over de Dendervallei geniet.

Via Everbeek, een deelgemeente van Brakel, trek je nu richting de taalgrens. Je hoeft een tijdje niet meer op vlakke kilometers te rekenen: het gaat constant op en af. Geef vooral ook je ogen goed de kost. Dit is een prachtig uithoekje van Vlaanderen. En eens je in Wallonië verzeild bent, is de klim richting La Houppe er echt eentje om duimen en vingers bij af te likken. Met een beetje fantasie lijkt het hier wel alsof je plots in de Ardennen bent terechtgekomen. In het bos draait en keert de weg dat het een lieve lust is en de cafeetjes bovenaan de helling hebben gezellige terrasjes. In taverne ‘Koersklatch’ zijn fietsers meer dan welkom om even te verpozen tussen koerskunstwerkjes van de waardin.

Het wordt stilaan tijd om terug te keren richting Ninove, maar dan wel met een omwegje via Brakel. Waarom niet nog een paar extra hellingen uit de voorjaarskoersen meepikken, toch? De Valkenberg in Brakel, de Berendries in Michelbeke en de Elverenberg in Sint-Maria-Oudenhove om er enkele bij naam te noemen. Via dat drieluikje kom je terecht in Sint-Maria-Lierde. De route blijft nog even glooien, maar hier heb je de meeste hoogtemeters wel achter de rug. Je kan nu beginnen denken aan uitbollen en misschien ook wel aan een schuimige Witkap Pater, het plaatselijke biertje van de Ninovieters. Schol, deze heb je verdiend!

Wil jij graag de complete route gratis downlaoden? Laat hieronder even je emailadres achter en we bezorgen jou de link naar onze route in Routeyou!

Ontdek de Bike Republic-fietsroutes
Je ontvangt een mailtje waar je de routes kan vinden.
Ik wil graag de Bike Republic nieuwsbrief ontvangen*
Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst