Plugstreets in het Heuvelland - Bike Republic Fietsroute

Afstand: 99 km

Hoogtemeters: 1135 m

Moeilijkheidsgraad: Zwaar

We raden aan om deze route met de racefiets te rijden

Heuvelland is een prachtige uithoek van West-Vlaanderen, die de harten van elke koersfan sneller doet slaan. Letterlijk en figuurlijk, want de iconische hellingen uit Gent-Wevelgem hakken er stevig in. Deze route slingert door een fenomenaal decor, pal op en over de Franse grens. Bereid je voor op pittig klimwerk, een paar stoffige grindwegen, maar vooral ook weidse panorama's over de vlakke streek rond de heuvels. Dorst gekregen van al dat afzien? Geniet dan op een terrasje van een Picon vin blanc ;-)

Download de GPX-file van de rit op je fietscomputer. Heb je er geen? Bij Bike Republic vind je toestellen van Garmin en Wahoo!

Op de Grote Markt van Ieper spring je op je fiets voor een bijna 100 kilometer lange tocht. Vergaap je voor je vertrekt wel nog even aan de monumentale Lakenhallen. Het gotische gebouw uit de 13e eeuw werd tijdens WOI volledig verwoest, maar is nadien in zijn oorspronkelijke staat opnieuw opgebouwd en vandaag is het bouwwerk door UNESCO beschermd.  

Het wijnkasteel en wijngaarden in Haspengouw

Copyright: Thierry Caignie

Langs het gehucht Dikkebus fiets je het glooiende Heuvelland tegemoet en de Scherpenberg is de eerste hindernis die je op je weg tegenkomt. Een opwarmer voor wat komen gaat, want meteen erna doemt de mythische Kemmelberg op aan de horizon. De licht oplopende asfaltweg kruipt al in de kleren, maar wanneer het tarmac aan het ‘Ossuaire français’ plaats ruimt voor kasseien begint de miserie pas echt. Je fietst deze helling in een haast rechte lijn naar boven en dus mag je je verwachten aan stijgingspercentages tot 21%. Wanneer je de gedenkzuil voor gesneuvelde Franse soldaten bereikt, kan je opgelucht ademhalen. Oef: je hebt het overleefd! 

Copyright: Cycling in Flanders - Pas Normal

Gun je benen even rust en geniet nu van de lange afdaling richting de dorpjes Kemmel, Wijtschate (gekend van de serie ‘Eigen Kweek’) en Mesen. De opvallende ronde toren die je in Mesen tegenkomt, is die van het Ierse Vredespark. Alweer een oorlogsmonument: de Groote Oorlog is hier in de streek nooit ver weg. Je wijkt nu een paar keer van de hoofdweg af om enkele ‘Plugstreets’ mee te pikken. De brede grindwegen spelen sinds enkele jaren ook een rol in Gent-Wevelgem. De naam verwijst naar het dorpje Ploegsteert, wat voor de Engelse soldaten tijdens WOI onuitspreekbaar was en dus vervormd werd tot ‘Plugstreet’.  

 

Copyright: David Samyn

Via Wulvergem keer je terug naar Heuvelland waar opnieuw een tweeluikje op je wacht. De Monteberg is in feite de zijflank van de Kemmelberg. Pittig, maar vergeleken met z’n grote broertje een stuk beter te doen. Vanuit Loker volgt dan de beklimming van de Baneberg. Zet je hier opnieuw schrap voor stijgingspercentages met dubbele cijfers. Maar geen nood: boven kan je even uitblazen tussen de wijnranken van wijndomein Entre-Deux-Monts. Op de glooiende flanken tussen de Rodeberg en de Zwarteberg groeien intussen al twintig jaar druivelaars. De wijngaard is haast iconisch geworden, net als de kabelbaan Cordoba: een zetellift die je al sinds de jaren ’50 een fenomenaal uitzicht over de streek biedt.

Wat volgt is een ommetje op Frans grondgebied, al zou je dat niet meteen zeggen wanneer je de dorpsnamen bekijkt. Berthen, Saint-Jans-Cappel, Godewaerdsvelde, Boeschepe… Dit is Frans-Vlaanderen, een unieke streek met heel eigen gebruiken. Als je ergens een Picon vin blanc wil drinken, dan wel op het dorpsplein van Belle – verfranst naar Bailleul - met zicht op het 13e eeuwse belfort! Al raden we je aan om het bij eentje te houden, want er staat nog één stevig dessert op het menu: de klim naar de abdij van Mont des Cats.

 

Greenspot vrijhern in Haspengouw

Die Mont des Cats is trouwens een echt baken in de regio, omwille van de enorme televisiemast op de top. De weg kronkelt steil naar boven en zet je kuiten ongetwijfeld op spanning, maar voor de poorten van de cisterciënzerabdij word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Ook dit is alweer een ideale plek om even te verpozen. Bezoek zeker de abijdwinkel en prop een stukje abdijkaas of een trappistenbiertje in je achterzakjes voor je de afdaling richting Boeschepe en de Belgische grens inzet. 

Eens je het dorpje Westouter voorbij bent, keer je over vlakke wegen terug naar Ieper. Daar is een bezoekje aan de Menenpoort een verplichte afsluiter van je fietsdag in de Westhoek!

Wil jij graag de complete route gratis downlaoden? Laat hieronder even je emailadres achter en we bezorgen jou de link naar onze route in Routeyou!

Ontdek de Bike Republic-fietsroutes
Je ontvangt een mailtje waar je de routes kan vinden.
Ik wil graag de Bike Republic nieuwsbrief ontvangen*
Product toegevoegd aan verlanglijst