De Kempen zijn zo stil? Vooral groen, ja! Tijdens de 57 kilometer lange Landlopersroute ontdek je een uniek fenomeen: de voormalige landloperskolonies, die nu ongerepte natuurgebieden vormen vol fauna en flora.

Bezoekerscentrum Kolonie 5-7

© Toerisme Provincie Antwerpen

Maak je klaar voor een duik in de geschiedenis! Merksplas-Kolonie is een ideaal startpunt, want in het bezoekerscentrum Kolonie 5-7 krijg je met film, foto's en verhalen een introductie tot de landloperskolonies in Vlaanderen. 

Landlopers werden tot 1993 ingeschakeld in een grootschalig sociaal experiment. Om hen terug op het rechte pad te krijgen, moesten ze grote natuurwerken uitvoeren en woeste gronden omzetten in rijk en afwisselend landschap. De kaarsrechte dreven weerspiegelen de tucht en de orde die vroeger in de kolonies heersten. 

Intussen zijn de kolonies van Merksplas en Wortel als landschap beschermd en de meeste gebouwen als monument. Samen vormen ze een prachtige brok natuur van duizend hectare groot waarin het heerlijk wandelen en fietsen is. 

De Dreven in de Antwerpse Kempen

© Toerisme Provincie Antwerpen

Een hongertje? Geen betere plek voor een picknick dan in de Stadsboerderij Turnhout. Een typische 19de eeuwse langgevelboerderij werd gerestaureerd en omgetoverd tot een levendig hedendaagse stadsboerderij. 

Er is een bijenhal waar je het verhaal van nectar tot honing krijgt, er zijn verschillende dieren en je kunt de zelfoogsttuin met groenten, kruiden en fruit bewonderen. Wie wil, kan zelfs een afspraak maken voor een rondleiding over permacultuur, biologische landbouw en vergeten groenten. 

Nog lang geen honger? Dan fiets je helemaal door tot in de lange dreven van de landloperskolonie Wortel-Kolonie. Stop zeker bij de begraafplaats, een indrukwekkend kerkhof in het bos met naamloze kruisjes van landlopers die hier hun laatste rustplaats vonden. 

Landlopersroute De Kempen

© Toerisme Provincie Antwerpen

Heb je nog de nodige kracht in je beentjes, dan is een wandeling door het groengebied een aanrader. Langs de gebouwen van de voormalige landloperskolonie trek je eerst via het Bootjesven, een moerassige waterplas die je wat aan de Everglades in Florida doet denken, door brede dreven richting Nederland. 

Via een zandweggetje steek je de grens over en beland je plots in grote heidevlaktes met eindeloze uitzichten. Uiteindelijk kom je terecht in natuurgebied het Merkskeeen verborgen natuurpareltje dat net zoals het gelijknamige beekje kronkelend door stukjes België en Nederland loopt. Met een beetje geluk spot je er net zoals wij zelfs een ree! 

TIP VOOR DEZE ZOMER: Supergezellig voor fietsers: De Klapekster.
Het is een bezoekerscentrum annex café van Natuurpunt dat de poort tot natuurgebied Het Merkske in Wortel-Kolonie vormt. Op het terras kun je terecht voor een biertje of bio-fruitsap, binnen in het bezoekerscentrum vind je info over het natuurgebied en koop je ook lokale honing. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst