Langs de hyacinten in het Hallerbos

In de lente werken de hyacinten in het Hallerbos als een magneet op dagjesmensen. Iedereen wil weleens een selfie met een paarse bloemenzee op de achtergrond. Maar er valt nog veel meer te ontdekken in Halle en omstreken. Wat dacht je van het hellend vlak van Ronquières, het kanaal Brussel-Charleroi of het uitgestrekte Bois de la Houssière? Via deze fietsroute leer je de regio ten zuiden van de taalgrens kennen!  

Afstand: 54 km  

Hoogtemeters: 561 m

Op basis van fietsknooppunten

5% onverhard: toegankelijk met e-bikes

Zeg nooit zomaar ‘kerk’ tegen de basiliek van Halle. In mei is dit een bedevaartsoord waar pelgrims – vaak te voet - van heinde en verre toestromen om een kaars te branden bij het beeld van de ‘Zwarte Madonna van Halle’. Of jij hier ook een schietgebedje wil doen voor goeie benen, dat kies je natuurlijk zelf. Feit is dat de Grote Markt van Halle jouw startpunt is voor een route met hier en daar wat pittig klimwerk!

Street art langs het kanaal

Om de benen los te gooien blijven we de eerste kilometers evenwel op het vlakke. Zowel de Zenne als het kanaal Brussel – Charleroi stromen door Halle en vormen een ideale start. Vanuit Halle fiets je eerst in zuidelijke richting langs het kanaal. Vlak voor je op het jaagpad in Lembeek langskomt, krijg je een stevige portie street art geserveerd. Op de wand van een bedrijf waar golfkarton geproduceerd wordt, prijkt één van de grootste graffiti-kunstwerken van Europa. Street art-collectief Treepack maakte deze ‘mural’ van maar liefst 2000 m² groot. Het werk vertelt het verhaal van enkele kinderen die origami-dieren maken en dromen ze van een betere toekomst waarin mens en natuur in harmonie samenleven. Een magische spreuk brengt de geknutselde dieren vervolgens tot leven. Wist je trouwens dat enkele kinderen uit Halle model stonden voor dit kunstwerk?

Foto: Kevin Faingnaert

Langs de oude velodroom

Eenmaal in Tubize - thuisbasis van Eden Hazard – ruil je het kanaal Brussel – Charleroi in voor het stroomgebied van de Zenne. Je fietst richting Quenast, dat vandaag vooral nog gekend is omwille van de gigantische porfiergroeve. Vlak voor je de Chaussee de Mons dwarst richitng Hennuyères, kom je aan je linkerkant voorbij aan de ‘Velodrome communal de Rebecq’. Neem er eens een snel kijkje. Vroeger had je haast ontelbaar veel van dit soort betonnen wielerpistes in ons land, maar vandaag schieten er slechts enkele meer over. Dit exemplaar in Quenast is in onbruik geraakt en is symbolisch voor de vergane glorie van deze streek. De industrie zorgde vroeger voor rijkdom, maar daar blijft vandaag nog weinig van over.

Het bos van de bende van Nijvel

Het uitgestrekte ‘Bois de la Houssière’ ligt bovenop een heuvelrug en zie je dus al van ver liggen. Om er te komen, zal je even stevig moeten klimmen. Maar geloof ons: het loont de moeite, want ook hier zijn al hyacinten te spotten! Dit bos is een overblijfsel van het gigantische ‘Kolenwoud’ dat in de tijd van de Romeinen een groot deel van België bedekte. Maar in de Middeleeuwen werden enorme delen van het bos gerooid en vandaag schieten er slechts enkele groene eilandjes meer over. Onder andere ook het huidige Zoniënwoud, Hallerbos, Heverleebos, Neigembos, Meerdaalwoud, Buggenhoutbos en dus dit Bos van Houssière zijn er restanten van. Al is het Bos van Houssière vast bekender omwille van een minder fraaie passage in onze geschiedenis. In de jaren ‘80 zou de Bende van Nijvel dit woud gebruikt hebben als uitvalsbasis voor hun raids op supermarkten.

Richting hellend vlak van Ronquières

Eens je uit het bos bent, trekt een imposante toren je aandacht. Hij is deel van het ‘Hellend vlak van Ronquières’. Je komt erlangs na zo’n 30 kilometer fietsen. Deze enorme scheepslift werd in de jaren ’60 van vorige eeuw gebouwd om een hoogteverschil van zo’n 60 meter in het Kanaal Brussel – Charleroi op te vangen. In de 19e eeuw gebeurde dat met behulp van 16 sluizen, maar op die manier waren binnenschepen tot twee dagen onderweg om de strook van amper twee kilometer te overbruggen. Vanuit Ronquières fiets je een stuk langs het kanaal terug richting Halle, maar vanaf Ittre klim je langzaam maar zeker richting het fameuze Hallerbos.

Paars bloementapijt

Noem dat Hallerbos gerust de kers op de taart van deze route. Vanaf midden april tot begin mei, krijgt zowat het hele bos een paars bloementapijtje en palmen dagjesmensen en buitenlandse toeristen de brede bosdreven in. Er worden zelfs pendelbussen ingelegd van het station naar het bos en weer terug! Passeer je hier in volle hyacintentijd, dan zou het kunnen dat je door de drukte hier of daar even moet afstappen. Maar zet je fiets hier gerust even aan de kant en maak van de gelegenheid gebruik om een wandeling te maken in het bos. Wedden dat je smartphone achteraf vol foto’s staat? Al willen we je niet ontgoochelen: de bloemenpracht is en blijft het mooist in het echt en laat zich moeilijk vastleggen op de gevoelige plaat!

Foto: Sohie

Geuzestop in Den Herberg

Na je passage door het Hallerbos duik je opnieuw de Zennevallei in richting het centrum van Halle. Wie zich voor hij huiswaarts keert nog tegoed wil doen aan een lekkere geuze of lambiek, die houdt in Buizingen best even halt in ‘Den Herberg’. Daar zijn ze gespecialiseerd in de lokale godendrank. De uitbater brouwt trouwens ook zelf een paar lekkere biertjes! Je hebt er sowieso eentje verdiend na de tocht van vandaag. Santé!

 

Product toegevoegd aan verlanglijst