Kastelen en bier in het Pajottenland

Met de e-bike of met de gewone (race)fiets naar het Pajottenland? Da’s de enige keuze die je moet maken voor deze route door een van de mooiste glooiende streken van ons land. Tussenin les je je dorst met een lekkere lambiek of geuze, en kijk je je ogen uit op prachtige kasteeldomeinen. 

Nog maar net ben je vertrokken aan onze winkel in Groot-Bijgaarden, of de drukte maakt plaats voor landelijke landschappen met een grote L. In het Pajottenland vind je een paar van de mooiste glooiende vergezichten van Vlaanderen. De streek ligt als een brug tussen hoofdstad Brussel en de heuvelachtige Vlaamse Ardennen in, en dat voel je natuurlijk in je kuiten! Pareltjes zoals Sint-Anna-Pede, Gooik, Sint-Martens-Bodegem of het gehucht Kwakenbeek vergasten je op pittoreske dorpsgezichten of weidse panorama’s op de knappe streek. Af en toe wachten je ook kuitenbijtertjes, maar de vele smalle weggetjes zijn gemaakt voor fietsers. 

Bike Republic

© Fietsen in het Pajottenland - Toerisme Vlaams-Brabant

Uniek voor ons land: de zurige lambiek en geuze, de amberkleurige bieren met een complexe zurige smaak die enkel hier worden gebrouwen omwile van de gisten en bacteriën die enkel in de lucht van de Zennevallei aanwezig zijn. in het Pajottenland en de Zennevallei vind je nog een heleboel ambachtelijke lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen zoals Brouwerij Timmermans in Itterbeek of Lindemans in Vlezenbeek. Heb je geen tijd voor een bezoek, stop dan zeker bij een charmant cafeetje voor een fris glas van het edele gerstenat. (Vergeet wel niet de kilometers die er nog voor je liggen!) 

Bike Republic

© Brouwerij Timmermans - Bert Dekelver - Toerisme Vlaams-Brabant

Echt gebeurd: honderd jaar geleden schonk een markiezin met de fabelachtige naam Marie Arconati-Visconti haar buitenverblijf aan de Belgische staat. Het romantische droomkasteel van Gaasbeek is een schitterende stop op je fietstraject. Het kasteel zelf is gesloten voor renovatiewerken, maar het park en de museumtuin zijn open.

Aan de andere kant van het fietspad ligt de Engelse tuin van Kasteeldomein Groenenberg. Je kijkt er je ogen uit op uitgestrekte grasvelden, gebogen bosranden en grote collecties azalea’s, hortensia’s en rododendrons. Daarna is het weer tijd voor een klimmetje, maar dat leidt je in Gooik alweer naar schitterende panorama’s. Trek op de terugweg voldoende tijd uit voor een zijsprong naar pittoreske dorpjes zoals Sint-Kwintens-Lennik of een gehucht als Kwakenbeek, want die houden allemaal een wedstrijdje ‘om ter charmantst’. 

Bike Republic

© Kasteel van Gaasbeek - Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst