De Hagelandse wijnen zijn hét thema van de 45 kilometer lange Wijnlandschappenroute. Dat is een spiksplinternieuwe fietstocht door de heuvels en langs de vele wijndomeinen van Vlaams-Brabant. Maar je ziet véél meer dan alleen maar druiven, want een elf meter hoge uitkijktoren toont je prachtige panorama’s.

Fietsen langs de wijngaarden in Vlaams Brabant

© Lander Loeckx

Wijn, in Vlaams-Brabant hoeft dat niet meer te zijn! Geen betere plek om van start te gaan dan in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal (Rotselaar).

Je ziet er hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, en hoe die unieke ligging en het zeer milde klimaat leiden tot almaar meer soorten en ‘appellations’ die hier het daglicht zien. Kies een flesje wijn voor de picknick, en je bent vertrokken voor een fietstocht recht door de eindeloze wijngaarden van de bekendste wijnstreek van ons land.

De Vlooybergtoren in het wijnlandschap

© Lander Loeckx

Rond knooppunt 27 zie je hem magistraal uitsteken boven de ongerepte velden: de Vlooybergtoren. Dit trendy landmark is onder meer bekend door de tv-reeks 'Callboys'. De zwevende trap is liefst 11 meter hoog en 20 meter lang, en gemaakt uit roestvrij Cortenstaal. De kleur verwijst naar het ijzerzandsteen dat zo typisch is voor deze streek.

De uitkijktrap staat op een van de hoogst gelegen locaties in het Hageland, op ongeveer 80 meter boven de zeespiegel. Klim naar boven, en bij helder weer zie je zowel de koeltorens in Vilvoorde als de schachten van de voormalige Limburgse koolmijnen in het oosten. Van een ‘hoogstandje’ gesproken!

Het kasteel van horst aan het water

© Lander Loeckx

Wijk na knooppunt 98 even af richting knooppunt 65, en je bereikt een sprookjeskasteel met slotgracht en een grote vijver. Het kasteel van Horst is bekend dankzij de Rode Ridder-stripverhalen van Willy Vandersteen. De Heren van Horst woonden al in de 13de eeuw in deze waterburcht, die nadien tal van verfraaiingen onderging.

In het bezoekerscentrum in het wagenhuis hoor je het sfeervolle verhaal onder het genot van een drankje, in de buurt wachten talrijke wandelroutes. 

TIP VOOR DEZE ZOMER: Ook een wijndomein bezoeken?

De Aromakaart vertelt je alles over de druivensoorten die in het Hageland groeien én over de wijndomeinen waar ze worden geteeld. Zo kun je plannen waar je tijdens je fietstocht even halt wil houden.

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst