Deze 29 kilometer lange route door de Vlaamse Ardennen lijkt qua afstand eentje om ‘eventjes tussendoor’ te doen. Maar heb je de locatie al gezien? Met startplaats Oudenaarde en doortochten van Horebeke en Etikhove fiets je sportief in de sfeer van Vlaanderens mooiste, een paar hellingen incluis. Smeer je kuiten dus maar in!

Marktplein van Oudenaarde

© Toerisme Oost-Vlaanderen

De schilder Adriaen Brouwer, naar wie de fietstocht ‘In het wiel van Adriaen Brouwer’ is genoemd, zag in Oudenaarde het levenslicht. Geen wonder dus dat we van start gaan in het hart van de stad aan de Schelde.

Het MOU-museum is een leuke introductie tot de geschiedenis van de Vlaamse Ardennen, want je maakt er op een interactieve manier een tijdreis van de middeleeuwen tot vandaag, van zilverwerk tot topmodel Cesar Casier.

De locatie? Een van de mooiste stadhuizen van België, met de Lakenhalle die verwijst naar het roemrijke textielverleden.

Natuurreservaat Hoge Dijken polders

© Toerisme Oost-Vlaanderen

In Ename proef je de geschiedenis in elke steen. Duizend jaar geleden was het een bekend middeleeuws dorp, met een burcht en kloosterabdij. Nu kun je er nog een deel van de ruïnes zien op de archeologische site.

Het multimediale museum PAM Ename laat je kennismaken met het leven in de streek rond het jaar 1000, en biedt je de mogelijkheid om zelfs virtueel rond te wandelen in de abdij.

De Vier Winden van Constant Permeke

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Klaar voor een kuitenbijter? In de Braambrugstraat bij het mooie Bos t’Ename gaat het soms tot 14% bergop , en heb je prachtige uitzichten over de Scheldevallei. Wijk even af bij knooppunt 73 en je bereikt het gehucht Korsele in Sint-Maria-Horebeke.

Uniek, omdat de zogenaamde ‘Geuzenhoek’ met de kerk het enige nog overgebleven protestantse dorp in Vlaanderen is. Hier woont al sinds 1564 een protestantse geloofsgemeenschap. Je kunt er een wandeling doen, maar ook het sfeervolle kerkhofje is de moeite waard.

De Vier Winden van Constant Permeke

© Westtoer

Wie kent Brouwerij Roman niet? Ze dateert uit 1545 en ligt recht op je fietstraject. De oudste familiebrouwerij van ons land is bekend van bieren zoals Ename, Gentse Strop en Adriaen Brouwer.

Maar misschien hou je ’t toch beter bij een watertje, want vlak om de hoek ligt de Varent op de loer. De bekende naam uit de Ronde van Vlaanderen heeft een stijgingspercentage van 13%, en daarna wachten nog de Kapelleberg en de al even pittige Ladeuze. Maar nadien heb je alle tijd om jezelf te trakteren voor al de geleverde inspanningen!

TIP VOOR DEZE ZOMER: 

Brouwerij Roman is de moeite om te bezoeken. In augustus kan het deze zomer enkel op zaterdag en zondag én op afspraak, ook in september moet je vooraf reserveren via de website.

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst