In het spoor van de Ronde - Bike Republic Fietsroute

Afstand: 85 km

Hoogtemeters: 995 m

Moeilijkheidsgraad: Zwaar

We raden aan om deze route met de racefiets te rijden

De Ronde van Vlaanderen is telkens weer een hoogdag. Het hele land lijkt dan even stil te staan, terwijl iedereen aan het televisietoestel is gekluisterd of richting Vlaamse Ardennen trekt om de helden van de koers live aan het werk te zien. Deze route is dan ook onze ode aan Vlaanderens Mooiste, met enkele beklimmingen die steevast de finale kleuren van ‘ons’ wielermonument!

Download de GPX-file van de rit op je fietscomputer. Heb je er geen? Bij Bike Republic vind je toestellen van Garmin en Wahoo!

Vetrekken doe je – hoe kan het ook anders – aan het Centrum Ronde van Vlaanderen op de Markt van Oudenaarde. Het museum lokt bezoekers uit zowat elke uithoek van de wereld en in het Peloton café kan je nog een mattentaartje scoren vooraleer je aan je tocht doorheen de Vlaamse Ardennen begint. Maak je geen zorgen dat het gebak meteen op je maag zal liggen: we laten je eerst even opwarmen met een lusje richting Kruisem, Waregem en Anzegem vooraleer we de échte kuitenbijters op je loslaten. 

Het wijnkasteel en wijngaarden in Haspengouw

Heeft je fiets toch nog een kleine checkup nodig of wil je nog een extra binnenbandje mee voor onderweg? Stop dan nog snel even bij Bike Republic Oudenaarde. Wanneer je na zo’n 4 kilometer het fietstunneltje onder de N60 neemt, kom je aan onze winkel voorbij. Van hieruit gaat het richting het pitoreske dorpje Mullem. De middeleeuwse dorpskern met authentieke huisjes en een kerkje uit de 12e eeuw is beschermd erfgoed. De oplopende weg heet ‘den Ast’. De eerste helling van de dag brengt je langsheen het kasteel van de adellijke familie De Gerlache, bekend van enkele ontdekkingsreizen naar de Zuidpool eind 19e en begin 20e eeuw.

Copyright: Toerime Vlaamse Ardennen

Over de kasseien van de Huisepontweg fiets je richting Wannegem en iets verderop doemt de Nokereberg op. De kasseitjes van deze helling liggen er goed bij en vormen steevast het decor voor de eindsprint in Nokere Koerse. Ook deze klim zou je niet al teveel problemen mogen opleveren. Geniet nog even van het glooiende landschap en de uitzichten op de getuigenheuvels in de verte, aan de overkant van de Schelde. Dat is waar je straks ook naartoe trekt. Maar eerst krijg je nog de kasseien van de Varentstraat én een ommetje langs de Tiegemberg voorgeschoteld. 

Wanneer je vlakbij Avelgem de brug over de Schelde oversteekt en de weg in Ruien begint op te lopen, dan weet je dat op de Kluisberg bent beland. De tavernes aan de rand van het bos zien er uitnodigend, maar je doet er misschien goed aan om hier toch niet te lang te pauzeren. Je daalt de Kluisberg meteen terug af langs Waalse kant, om na enkele kilometers alweer bergop te fietsen. Het verkeersbordje ‘E3-Col’ wijst je de weg naar de Karnemelkbeekstraat. Prachtige naam, niet? Eens boven, bevind je je op het hoogste punt van de route. Maar maak je geen illusies: het is vanaf hier niet enkel nog bergaf richting de finish in Oudenaarde ;-)

Greenspot vrijhern in Haspengouw

© Toerisme Oost-Vlaanderen

In de Ronde van Vlaanderenstraat staan alle winnaars van Vlaanderens Mooiste op het wegdek geschilderd, samen met het jaar waarin ze de Ronde op hun palmares konden schrijven. Handig om je quizkennis nog even bij te schaven! Café d’Oude Hoeve is een trekpleister voor wielertoeristen en ook het monument ter ere van Karel van Wijnendaele, de bezieler van de Ronde, is een korte stop waard vooraleer je de nieuwe Kwaremont afdaalt.

Tot nu toe ben je nog vrij goed gespaard gebleven van kasseien, maar daar brengen we verandering in. De Oude Kwaremont wacht op jou! Je fietst hem niet helemaal tot boven, maar slaat aan het dorpsplein van Kwaremont linksaf. Wees gerust: het lastigste stuk kinderkopjes hebben we wél in de route opgenomen. Tussen de Oude Kwaremont en de Paterberg ligt nog een minder bekend kasseipareltje dat vandaag niet mag ontbreken: de Rampe. Dit is alvast een ideale opwarmer voor de steile steenpuisten die er nu nog zitten aan te komen. Wist je trouwens dat Johan Museeuw hier in een zijstraatje woont? Je kan ook verblijven in zijn gerenoveerde hoeve die de toepasselijke naam ‘Cobblehouse’ meekreeg. 

Na een korte afdaling mag je jezelf nog eens lanceren op de Paterberg. Erg lang is hij niet, maar toch komt het topje van de klim maar tergend traag dichterbij. Het steilste stuk is maar liefst 20 percent en dat is sowieso puffen geblazen. Vergeet zeker niet om boven eventjes van het panorama te genieten vooraleer je koers zet richting Oudenaarde. Als je goed kijkt, zie je de kerk in de verte al staan, maar er wacht je nog een stevige ‘surprise van de chef’: de Koppenberg. 

De ‘bult van Melden’ is – als je ’t ons vraagt – zowat de meest lastige helling in de streek. Zorg ervoor dat je je beste kruit nog niet verschiet in de eerste hectometers, want pas daar waar de kasseien een holleweg vormen, wordt het echt steil. Ook hier tikken de stijgingspercentages weer de 20 percent aan. Het gebeurt wel vaker dat zelfs wielrenners in koers hier even voet aan de grond moeten zetten, zeker wanneer de kasseien er nat bijliggen. Geraak jij toch boven zonder afstappen? Kudo’s! De Ladeuze is nu een laatste, minder bekende asfaltklim die je nog moet zien te overwinnen vooraleer je triomfantelijk Oudenaarde kan binnenrijden. 

 

Copyright: Toerisme Vlaamse Ardennen

Wil jij graag de complete route gratis downlaoden? Laat hieronder even je emailadres achter en we bezorgen jou de link naar onze route in Routeyou!

Ontdek de Bike Republic-fietsroutes
Je ontvangt een mailtje waar je de routes kan vinden.
Ik wil graag de Bike Republic nieuwsbrief ontvangen*
Product toegevoegd aan verlanglijst