Go east in de Oostkantons

Met 636 stijgmeters zet je je kuiten goed aan het werk op deze route van Stavelot richting Oostkantons. Maar er ligt wel veel moois voor je wielen, van het charmante Malmedy en de Hoge Venen tot het Duitstalige Sankt Vith en de leisteenmijn van Recht. 

  • Afstand: 67,9 km  

  • Hoogtemeters: 636 m 

  • Op basis van fietsknooppunten
  • 100% verhard: toegangkelijk met elk type fiets 

In Wallonië en de Oostkantons is het RAVeL-netwerk een referentie.

1.350 kilometer voormalige spoorlijnen en jaagpaden zijn omgeturnd tot heerlijke fietspaden, die de rustigste plekjes in heel Wallonië aandoen zonder dat je gemotoriseerd verkeer tegenkomt. 

Je gaat van start in Stavelot, waar je zeker nog even moet binnenlopen in de Abdij van Stavelot. Die huisvest niet alleen het museum van het Circuit van Spa-Franchorchamps met enkele uitzonderlijke racewagens, er zijn ook altijd interessante tijdelijke expo’s te zien.

Tot 26 maart 2023 kun je naar PHOTO ARK van National Geographic-topfotograaf Joel Sartore, die met magistrale foto’s de mondiale biodiversiteit in beeld brengt.

Spring daarna in ’t zadel en je krijgt een mooi traject voor je wielen: dat van de RAVeL-lijn 45, de zogenaamde groene weg van het Oude Vorstendom. Die vormde vroeger het kruispunt tussen de Luxemburgse, Pruisische en Belgische spoorwegen, toen iedereen zijn bijdrage wilde leveren aan de ontwikkeling van de spoorlijnen.

Het fietspad voert door veel groen en is de perfecte manier om de valleien van de Amblève en de Warche te leren kennen. Maar omdat het deels geasfalteerd is, is je rijcomfort gegarandeerd. 

Bike Republic

© David Samyn - Abdij van Stavelot

Malmedy behoort al een tijdje tot onze favorieten. Niet alleen omdat het de toegangspoort is tot de Hoge Venen, het wildste en grootste natuurreservaat van ons land, waar de natuur het nog helemaal voor het zeggen heeft.

De vroegere papierstad kreeg een remake na de sluiting van de grote papierfabrieken. Het heeft een charmant en cosy centrum met leuke restaurantjes en ook een paar musea.

Het Malmundarium huist in het voormalige klooster en vertelt je over lokale schatten zoals het vroegere papierverleden, het kleurrijke carnaval en eigentijdse kunst. (malmundarium.be) Honger gekregen? Ga dan zeker voor een pizza langs bij Poco Pazzo, het beste Italiaanse restaurant van de stad met een eigenaar-pizzabakker waar het enthousiasme afstraalt. 

Via de RAVeL L45 rij je verder naar Waimes, en iets daarna begint met de RAVeL L48 de eigenlijke Vennbahn. Dat is een van de langste, tot fietspaden omgetoverde spoorlijnen van Europa. Omdat hier ooit stoomtreinen traag voorbij tjokten, is het stijgingspercentage eerder beperkt. Onderweg rij je voorbij de prachtigste landschappen richting zuiden. 

Bike Republic

© Christophe Vandercam - Malmedy

Neem zeker de tijd om even rond te kuieren in Sankt Vith. Het karakteristieke stadje van de Oostkantons, op de grens tussen de Ardennen en de Eifel, heeft een turbulent verleden. De Bücheltoren is het enige geschiedkundige gedenkteken dat overgebleven is in deze stad die tijdens de oorlog compleet verwoest is. Langs een sfeervol historisch wandeltraject krijg je via infoborden een goed beeld van hoe het hier voor de Tweede Wereldoorlog uitzag. Zoek daarna een plekje uit op het marktplein, en geniet op een terrasje van de zon! 

Bike Republic

© vennbahn.eu

In Recht kom je werkelijk overal leisteen tegen. Raam- en deurkozijnen, kruisen, sculpturen: ze zijn allemaal opgetrokken uit de typische blauwsteen. Vanaf de 18de eeuw bracht de kwalitatief hoogwaardige steen het dorp tot bloei. In de voormalige leisteengroeve of ‘Schieferstollen’ neemt een ondergronds parcours van 800 meter en een audioguide je mee op ontdekking door de indrukwekkende extractieruimten waar het ‘blauwe goud’ destijds gewonnen werd. Als je wil kun je zelfs een rondleiding in het Nederlands boeken!

Bike Republic

© Christian Charlier

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic exclusieve routes waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst