Gezinsfietsen langs de Nederlandse grens

Ooit vormden spoorlijnen het kloppende hart van de Belgische industrie. Deze Bike Republic-route voert je terug naar dat glorieuze verleden, maar dan wel op maat van fietsers! Via een oude spoorlijn waarop je heerlijk trapt zonder auto’s in de buurt gaat het richting de Nederlandse grens, en onderweg wacht je ook een fantastisch natuurgebied. 

Wie is er ooit al in Turnhout geweest?

De Kempense ‘stad van de speelkaart’ is Brussel of Antwerpen niet, maar heeft een paar leuke charmante bezienswaardigheden. Absoluut niet te missen is het 14de-eeuwse begijnhof, dat sinds 1998 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Ga de poort door, en je voelt de wereld stilstaan. Het lijkt wel alsof er een stolp over dit historisch erfgoed is gezet, met een pittoreske begijnhofkerk en enkele kapellen. Ooit woonden hier 370 begijntjes, en je verneemt meer over hun manier van leven in het Begijnhofmuseum (begijnhofmuseum.turnhout.be). Daarna rij je verder naar de oude spoorweg 29 richting Nederland, die nu tot een groen fietspad is omgeturnd. 

Bike Republic

‘Grand Central Belge’:  zo sjiek klonk de naam van de Belgische private treinmaatschappij die in de 19de eeuw spoorlijnen uitbaatte in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Eén ervan liep in de Kempen en als aandenken daaraan in er nu het ‘Bels Lijntje’, de groene spoorweg die recht door de natuur tot in de Nederlandse enclave Baarle-Nassau loopt.

Rond het majestueuze internationale grensstation van Baarle-Grens/Weelde-Statie ontstond zelfs midden op de heide een dorpje van spoorwegpersoneel en douaniers. En natuurlijk was dit ook een kanjer van een smokkelaarsroute… Onderweg proef je van het verrassende en ongerepte groen in de grensstreek tussen Turnhout, Weelde en Merksplas. 

Bike Republic

© Bels Lijntje - Turnhouts Vennengebied - David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen

Het Turnhouts Vennengebied is een fascinerend natuurgebied van meer dan 100 hectare dat bestaat uit vennen, heide, graslanden en veel waterpartijen. Het beste uitzicht heb je als je je fiets stalt aan de uitkijktoren en de 12,5 meter naar boven klimt. De vogelpopulatie is indrukwekkend, je kunt hier talrijke wandelingen maken en er is ook een speelbos voor de kids. Er ligt nog meer natuur op je weg, want op de terugweg geniet je van Carons Hofke in Merksplas, een van de meest idyllische dorpsparken. 

Bike Republic

© Turnhouts Vennengebied - David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst