Fietsfeest langs lieflijk water en groen

Even weg van de drukte van de Gentse Feesten, of van een ander stadsfestival? Dan pak je je fiets voor een brok water en natuur, het thema dat als een blauwe en groene draad door deze 50 km lange fietsroute loopt. Welkom in het Meetjesland met z’n lieflijk kanaal De Lieve, weidse uitzichten, charmante onverharde landwegen en sfeervolle dorpjes zoals Wippelgem en Vinderhoute.

Afstand: 50,5 km

Hoogtemeters: Vlak traject

Op basis van fietsknooppunten

Toegankelijk voor elk type fiets 

Nood aan natuur? Laat je wagen dan achter op de parking van het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen in de Driepikkelstraat in Gent. (www.natuurpunt.be/natuurgebied/bourgoyen-ossemeersen-natuurpark-levende-leie)

Op nauwelijks 3 kilometer van het centrum vind je hier een verrassend natuurreservaat dat je helemaal niet in een stad verwacht. Het uitgestrekte gebied met vochtige graslanden is maar liefst 220 hectare groot, en op z’n best tijdens de vogeltrek in het najaar en voorjaar. Tienduizenden vogels strijken er neer naast het water, en heel veel soorten komen er broeden. Bloemrijke hooilanden en moeraszones vormen een schitterend wandeldecor, waarbij een verrekijker een onmisbaar attribuut is. Vlak bij ligt knooppunt 93, het startpunt van onze route. Langs de rustgevende Brugse Vaart peddel je meteen naar het schattige Vinderhoute. Tijdens de zomer vind je hier talrijke terrassen en pop-up bars zoals het tuincafé ‘Achter ’t Hekken’ en ‘’t Wegeltje’.

Foto: Bourgoyen Ossemeersen - Toerisem Oost-Vlaanderen

In Belzele passeer je voor het eerst de ster van de route: ’t Liefken, zoals iedereen in de streek het kanaal De Lieve noemt. In de 13de eeuw moesten de Gentse vissers via de Schelde omvaren om de kust te bereiken. Ze waren dat tijdverlies zo beu, dat ze besloten vanaf het Gravensteen een kanaal te graven dat helemaal tot aan het Zwin in Damme liep. Jarenlang was de waterweg een gigantisch succes, maar uiteindelijk raakte het kanaal in onbruik. Grote stukken ervan verzandden of werden dichtgegooid.  Maar hier en daar vind je nog enkele originele restanten van het oudste kanaal van Vlaanderen, en misschien zelfs van Europa. Met een beetje geluk zie je ook reigers, want die vinden in het water altijd een lekker hapje.

Foto: De Lieve - Toerisme Oost-Vlaanderen

Als je Wippelgem doorrijdt, doet de naam misschien een belletje rinkelen. De deelgemeente van Evergem is de plek waar Luc De Vos zijn jeugd doorbracht. Via de Mia-wegel bereik je de pittoreske Gerardsmolen, omringd door picknickbanken met teksten van de muzikant. Nog zo’n monument is het kasteel van Wippelgem, met een domein van 27 hectare dat vrij toegankelijk is om te fietsen of te wandelen.

Foto: Kasteel van Wippelgem - Toerisme Oost-Vlaanderen

Smeekt je smartphone om een zomers postkaartplaatje? Stop dan zeker bij knooppunt 15 aan de Beirtjesbrug. Hier is ‘t Liefken op zijn fraaist, en zie je hoe het groen het kanaal helemaal heeft ingepalmd als was het een kostbare schat. Geniet van het relaxte traject, want  tot aan knooppunt 9 in Lievegem is de Lieve op haar mooist. Even verderop vind je in Zomergem heel wat terrasjes voor een hapje of een drankje.

Foto: Beirtjesbrug - Toerisme Oost-Vlaanderen

Ook vanaf knooppunt 7 is het al rustgevend water wat de klok slaat. Met de haren in de wind fiets je langs het met populieren omzoomde Schipdonkkanaal. Bijnaam: ‘de Stinker’, omdat indertijd de stinkende geur van het drijvende vlas afkomstig uit het Kortrijkse uit het water opsteeg. Maar nu is het hier al idylle wat de klok slaat. Het laatste stuk langs het water tussen fietsknooppunten 10 en 29 laat je alweer heerlijk relaxed fietsen. Het kanaal Gent-Brugge en daarna het groen van Vinderhoute voeren je in alle rust terug naar het startpunt.

Foto: Kanaal Gent-Brugge - Toerisme Oost-Vlaanderen

Product toegevoegd aan verlanglijst