Fietsen tussen fruit

Fietsen tussen fruit in Haspengouw en het Hageland

Nazomertijd is oogsttijd. Niet alleen in het bekende Haspengouw, maar ook in het Hageland. Deze fietsroute mixt een stukje Limburg met Brabant en voert je door de mooiste boomgaarden en langs de rivier de Grote Gete. Ook in de lente een topper!

Afstand: 55 kilometer

Op basis van fietsknooppunten

Toegankelijk voor elk type fiets 

De start aan knooppunt 191 ligt recht in provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw, aan het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Je kunt er voor of na je fietstocht nog een prachtige wandeling maken door het natuurgebied of gewoon genieten van een drankje te midden van dit uitzonderlijke stuk groen.

In 1841 werd het enige natuurlijke meer in Vlaanderen drooggelegd, omwille van de groeiende landbouw en industrie. Nu is de waterpartij gelukkig weer in ere hersteld, en vormt ze een thuishaven voor uitbundige flora, insecten en honderden vogels zoals futen, zilverreigers, kleine karekieten en rietzangers. Via het knuppelpad van de witte wandeling loop je recht het water in en beleef je al de pracht ten volle. Klim daarna even boven op de uitkijktoren, en je geniet van een groots panorama op de waterplas van maar liegsy 100 hectare.

De Vinnewandeling van 5,5 kilometer is voornamelijk onverhard, maar ook geschikt voor kinderwagens. Er zijn trouwens nog 3 kortere wandelingen mogelijk.

Foto: Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

Fietsknooppunt 135 is meteen ook weer een stop waard. De Grote Markt van Sint-Truiden bruist van bedrijvigheid, en vormt een perfect smartphoneplaatje met het indrukwekkende stadhuis met belfort en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op de terrasjes en cafés krioelt het bijna altijd van leven. Hier kun je ook erfgoedmonumenten bezoeken zoals de abdijtoren. De 196 trappen en 5 rustplatforms van de duizend jaar oude toren van de voormalige benedictijnenabdij leiden je naar een adembenemend panorama op de stad!

Foto: Jonathan Ramael - Visit Limburg

Het is een contrast dat kan tellen: nauwelijks ben je Sint-Truiden uit, of tien minuten later fiets je op de buiten en tussen de velden. Tussen knooppunt 134 en 185 in Brustem heb je een mooi uitzicht op het glooiende Haspengouw en op de vele boomgaarden met appelen en peren die het landschap kleuren. Tussen KP 185 en 186 vind je ook de brouwershoeve van Kerkom, waar je terecht kunt voor een heerlijk Bink-biertje en snacks en gerechten. 

Foto: Robin Reynders

Langs vierkantshoeves trappen we via Halle-Booienhoven richting Drieslinter. Heerlijk rustige en vaak autovrije wegjes voeren je recht door de natuur. Uiteindelijk steek je de Kleine Gete over, met populieren, weides en rijen fruitbomen als idyllisch achtergronddecor. De Grote Gete met zijn geel gekleurde oevers kronkelt als een lint door het landschap.

In Drieslinter moet je zeker halt houden bij het hangbrugje Golden Geet, dat over de rivier knipoogt naar de Golden Gate-brug in San Francisco. Een meer pittoreske plek voor je picknick ga je echt niet vinden! Daarna ben je helemaal klaar voor het laatste deel van het traject, dat ons door een zee van boomgaarden langs Ransberg en Budingen weer naar het startpunt voert.

Foto: All Write

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst