Haspengouw is dé fruitstreek van ons land, met tienduizenden appel- en perenbomen die in de lente fleurig kleuren. Maar ook in andere seizoenen is het er heerlijk fietsen.

Deze 59 kilometer lange route
combineert een glooiend parcours vol vergezichten en stille dorpjes met tal van interessante stops. Wat dacht je van het wijnkasteel van Genoels-Elderen of de historische bezienswaardigheden in Tongeren? 

Het wijnkasteel en wijngaarden in Haspengouw

© Peter Baas - Visit Limburg

Na de start aan de landcommanderij Alden Biesen, waar altijd wel iets te beleven is, zet je de koers richting het wijnkasteel van Genoels-Elderen.

Met z'n 22 hectare wijngaarden is dit het grootste wijndomein en het enige 'wijnkasteel' van ons land. Je kunt er met een gids rondwandelen in het park met een prachtige arboretum van eeuwenoude bomen, of door de rozentuin met bijna duizend rozenstruiken. En natuurlijk valt er na het bezoek aan de wijnkelders ook iets lekkers proeven, of wat dacht je? 

De Grote Markt in Tongeren

© Peter Baas - Visit Limburg

Tongeren, Belgiës oudste stad, is een prima stopplaats voor je middagpicknick. Maar trek zeker wat meer tijd uit als je even een snuif cultuur en geschiedenis houdt! 

De Romeinen lieten hun sporen achter in de stad, en nergens anders vind je die indrukwekkender gepresenteerd dan in het Gallo-Romeins Museum

Ook op de sfeervolle Grote Markt flitsen het standbeeld van Ambiorix en de basiliek je meteen terug naar een ver verleden. 

Greenspot vrijhern in Haspengouw

© Levi Lenaerts - Visit Limburg

Zin om nog even je benen te strekken alvorens via Bilzen weer naar het vertrekpunt te rijden? In de buurt van het knooppunt 123 ligt Greenspot Vrijhern

De idyllische Kluis van Vrijhern vormt het startpunt van diverse korte en lange wandelingen langs bronnen, bossen en weilanden. De prachtige panorama's krijg je er zomaar bovenop! 

TIP VOOR DEZE ZOMER: 

In Tongeren vindt op zondagmorgen vanaf zes uur 's ochtends de grootste Antiek- en Brocantemarkt van de Benelux plaats. Je kunt er snuisteren in het aanbod van meer dan 350 standhouders en een veertigtal antiekzaken. (Via Julianus 2, Tongeren)

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst