Fietsen langs de Maasnatuur

Fietsen langs de Maasnatuur

Het Maasland is een van de minder bekende fietsstreken in ons land. Nochtans biedt de natuurlijke grens tussen België en Nederland een fantastische mix van water, wijngaarden, pittoreske Maasdorpjes en interessante musea. En uiteraard geniet je tussendoor van fietspaden met een hoog zen-gehalte, want altijd is er wel natuur in je buurt! 

Foto: All Write

Afstand: 56 kilometer

Hoogtemeters: Vlak traject

Op basis van fietsknooppunten

Toegankelijk voor elk type fiets 

We gaan van start aan fietsknooppunt 49 bij het Visitor Center De Wissen in Dilsen-Stokkem (dewissen.be), het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Maasvallei. De naam komt van de wilgentwijgen of ‘wissen’ die vroeger volop aan de Maas groeiden. Nu is het de toegangspoort tot een van de jongste natuurgebieden van ons land: het 200 hectare grote Negenoord-Kerkeweerd. Op het uitkijkplatform op de tweede verdieping openbaart zich meteen een prachtig panorama op het waterrijke gebied, dat zich als een weids schilderij voor je uitstrekt. Je kunt er heerlijk wandelen in het overstromingsgebied naast de rivier, en spot er tientallen vogels, zomaar in het wild lopende konikpaarden en gallowayrunderen. In deze heerlijke mozaïek van waterplassen en landschappen vind je bloemenrijke ruigtes maar ook beboste stukken met meidoorns en wilgen. Resultaat: een zeldzame flora met wilde bloemen en kruiden die je op geen enkele andere plek in ons land vindt.  

Van 1 april tot en met 31 oktober kun je op de Oude Maas een fluisterboot huren om een deel van Negenoord te verkennen. Met de elektrisch aangedreven bootjes kun je twee uur lang geruisloos de natuur bewonderen. Uren van vertrek: 9.30u. en 13.30u.

Op voorhand reserveren is hier wel de boodschap!  

Foto: Visit Limburg

Maaseik is de parel van het Maasland. Het stadje is heerlijk charmant, en dé plek om neer te strijken op een terrasje. Heel wat gevels in het historische centrum zijn gebouwd in de typische Maasland-stijl met de nodige renaissance-elementen. Wist je trouwens dat de schildersbroeders Van Eyck (van het Lam Gods) hier vandaan komen? Zelfbewust kijken Hubert en Jan elkaar in de ogen op hun sokkel op de Markt. Nog een stukje verleden proef je in het Apotheekmuseum, de oudste privé-bibliotheek en kruidentuin van België. Over een periode van maar liefst 250 jaar werkten hier zo’n zes generaties apothekers of ‘kruidenmeesters’.

Foto: Visit Limburg - L Daelemans

Rij de stad uit, en algauw kom je terecht bij Jachthaven Heerenlaak. Je hebt er een schitterend uitzicht op de Maasplassen, de grote waterpartijen ontstaan door grindafgravingen die ook de rest van deze fietsroute kleuren. Een heerlijk waterparadijs, waar altijd wel iets te beleven is. Even later fiets je langs het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik. Hier vind je de tien hectare grote wijngaard van Karel en Tine Henckens. Wijndomein Aldeneyck ligt op een zonovergoten helling langs de Maas en is Europa’s meest noordelijk gelegen Pinotwijngaard. Het unieke mineraalrijke kiezel- en grindterroir levert uitstekende Pinot en Chardonnay op, naast enkele mousserende wijnen. En natuurlijk kun je proeven! 

Foto: hartvanlimburg.nl

Via de Maas steek je de Nederlandse grens over en zo beland je in het pittoreske witte stadje Thorn. Wat een verrassing! Met zijn witte huizen, monumentale panden, geplaveide straatjes en hofjes is het niets minder dan een pareltje. Thorn was 800 jaar lang een welvarend mini-staatje, bestuurd door 33 Stiftdames of vrouwelijke kannuniken. Dat zie je nog aan de voor die tijd rijke architectuur, die het tegenwoordig tot een van de mooiste stadjes van Nederland maakt. Vóór je op de rest van de route ligt nog een zee van water.  Via Maasbracht en Stevensweert met zijn binnenhaven is het dus heerlijk rustig terugfietsen richting Vlaanderen. 

Product toegevoegd aan verlanglijst