Fietsen langs de Grote Meren

Bij ‘Grote Meren’ denk je aan Canada of de States, maar wist je dat we in ons eigen landje ook Grote Meren hebben? In de provincie Henegouwen vind je het grootste merengebied van België, met een totale oppervlakte van meer dan 6 vierkante kilometer. Onze laatste route voert je langs de oevers van deze 5 idyllische waterplassen, een perfect decor voor een mooie zomerdag.

Het dorp Cerfontaine is het vertrekpunt voor deze bijzondere tocht langs de Grote Meren of ‘les Lacs de l’Eau d’Heure’. De 5 kunstmatige meren ontstonden in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Ze werden ontworpen om reserves aan drinkbaar water op te bouwen en om het kanaal Brussel-Charleroi te bevoorraden. Nu zijn ze een schitterende toeristische attractie, vooral ook omdat ze elk een ander karakter hebben.

Aan het eerste meer dat je tegenkomt, het Lac de Falemprise, mag je meteen je zwembroek of badpak bovenhalen want hier mag gezwommen worden! 

Bike Republic

© Lac de Falemprise - David Samyn - Visit Wallonia

Aan het Lac du Ri Jaune overheerst de rust en de stilte. Dit is het meer voor natuurliefhebbers en voor hengelaars die hier een lijntje komen uitgooien. Het bos van Maréchaux aan je rechterhand is idyllisch, en je fietst hier ook gedeeltelijk over een RAVeL-route waar ooit een spoorlijn liep.

Nadien volgt het Lac de l’Eau d’Heure, een paradijs voor jetskiërs die zich uitleven op het water. 

Bike Republic

© David Samyn - Visit Wallonia

Uiteindelijk fiets je naar het het Lac de la Plate Taille, het grootste meer. Door de grillige oevers, zeilbootjes, surfers en kleine strandjes waan je je echt in een buitenlands vakantieland. Maar eerst is er nog een indrukwekkende attractie: de stuwdam die in de jaren ’70 is opgetrokken om het riviertje Eau d’Heure in te dammen.

Tijdens een bezoek toont een gids je wat onder het wateroppervlak ligt. Mis ook de Skywalk op de 107 meter hoge panoramatoren niet, die een prachtig uitzicht over de streek onthult. 

Bike Republic

© Lac de la Plate Taille - Visit Wallonia

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst