De groene highlights van het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is met een oppervlakte van 120 km² het enige nationaal park in ons land en een fantastisch natuurgebied. Spring op je fiets, doe 4 van de 9 toegangspoorten aan, en maak kennis met de mooiste heidegebieden.

In de provincie Limburg schudden ze tegenwoordig de natuurgebieden uit hun mouw alsof het snoepjes zijn. Je gaat meteen van start met een eerste hoogtepunt én een toegangspoort tot het NP Hoge Kempen: Terhills, het vroegere Connectera

Een kwarteeuw geleden draaide hier de steenkoolmijn van Eisden nog, nu vormen de terrils en de schachtbokken het decor van dit groene paradijsje vol prachtige panorama’s. Het mijnverleden proef je nog in Eisden-Tuinwijk, indertijd gebouwd voor de beheerders en de arbeiders van de steenkoolmijn van Eisden.

In een van de karakteristieke huizen huist het Museum van de Mijnwerkerswoning, dat een beeld geeft van hoe een mijnwerkersfamilie honderd jaar geleden woonde.  

Bike Republic

© Terhills - R. Reynders - Visit Limburg 

Aan de andere kant van Maasmechelen ligt de Mechelse Heide. Een prachtig amalgaam van 700 hectare bos, heide, zandgrond en waterplassen, dat een levend natuurgebied vol heuveltjes en dalen vormt waarvan het hart van elke natuurliefhebber sneller gaat slaan.

Goed voor een van de gevarieerdste en verrassendste wandelingen in de streek, want achter elke hoek of bocht wacht wel een hoogteverschil, een weids vergezicht of een adembenemend landschap.

Bike Republic

© Mechelse Heide - HansPut - Visit Limburg

Maar je hoeft niet per se je wandelschoenen aan te trekken. Ook fietsers worden hier serieus in de watten gelegd, want tussen KP 551 en 550 ging onlangs ‘Fietsen door de Heide’ open: een 300 meter lange houten fietsbrug die je een prachtig panorama over de heide biedt. Je waant je in een andere wereld!

Bike Republic

©  Fietsbrug - L. Lenaerts - Visit Limburg

De derde toegangspoort tot het NP Hoge Kempen die op je (fiets)pad ligt is Lieteberg. Dé blikvanger is het blotevoetenpad, waarop je 3 kilometer lang je voeten de kost geeft op een parcours vol prikkels zoals koud en warm, vochtig en droog of aangenaam en prikkelend. Er is ook een mooie overdekte vlindertuin, en Entomopolis toont je de boeiende wereld van insecten. 

Bike Republic

© Lieteberg - Jonathan Ramael - Visit Limburg

Via het voormalige treinstationnetje van As, de vierde toegangspoort tot het NP Hoge Kempen, bereik je het voormalige ‘Kolenspoor’ of spoorlijn 21B. Langs deze weg spoorden de mijnwerkers elke dag naar de mijnen van Waterschei, Winterslag en Eisden, nu is het een schitterend fietspad ver weg van alle autoverkeer. De uitkijktoren aan het station is opgetrokken in de vorm van een boortoren die de eerste Limburgse steenkoolontginning in As in 1901 door André Dumont symboliseert. Hij is 32 meter hoog, en goed voor alweer een prachtig panorama. Daarna blijft het lekker chillen tijdens je weg terug naar huis langs de rustige Zuid-Willemsvaart. 

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst