Must-haves om te mountainbiken in de herfst en de winter

Denk jij ook: “Een fiets alleen is toch meer dan genoeg om de natuur in te trekken?” Zet dat idee dan maar snel uit je hoofd. Mountainbiken in de herfst en winter is pure fun, maar je uitrusting is echt wel van belang als je wil dat de fun ook langer dan vijf minuten duurt.  

Dit zijn een paar essentiële kledingstukken en accessoires die niet in je kast mogen ontbreken: 

1 Waterdichte overschoenen 
Modder, smurrie, spatwater… Wanneer je met de mountainbike het veld of het bos induikt, dan durft het er al eens smerig aan toe te gaan. Van al je lichaamsdelen krijgen je voeten nog de meeste bagger over zich heen tijdens zo’n herfstige mountainbikerit. Een setje waterdichte overschoenen is daarom geen overbodige luxe. Ze houden je schoenen relatief schoon én nog belangrijker: ze houden je voeten droog. En laat dat nu net dé tip van een miljoen euro zijn om onderweg niet in een fietsende ijspegel te veranderen. Wanneer je voeten het koud hebben, krijgt heel je lichaam het koud. Maar met een setje overschoenen hou je het meteen een stuk warmer onderweg. 

2 Onderhoudsproducten 
In de modder spelen: het is niet alleen voor kindjes plezant. Ook volwassenen hangen weleens graag het zwijn uit. Maar hou daarbij wel in het achterhoofd dat je trouwe, stalen ros extra afziet in die modderpoel. Binnen de kortste keren lopen je remblokjes aan, knarst je ketting, schakelt je derailleur niet meer zoals het hoort, sijpelt er water in je trapas- of balhoofdlagers… Na elke rit je vieze fiets grondig schoonmaken, helpt om ook hem gelukkig te houden. Een fles specifieke shampoo voor je fiets, ontvetter voor je aandrijving en olie of wax om je ketting achteraf opnieuw te smeren, zijn noodzakelijk.  

3 Fietshelm 
Hoe je het ook draait of keert: de kans op een valpartij is tijdens het mountainbiken nog een stuk groter dan wanneer je op de weg fietst. Het terrein is wat technischer, je maakt sneller een schuiver, verliest weleens de controle over je stuur… Daarom geldt: draag altijd een fietshelm wanneer je gaat offroaden. Of beter gezegd: daag altijd een fietshelm wanneer je gaat fietsen, waar dat ook mag zijn. Een helm kan je leven redden. 

4 Fietsbril 
Opspattende regen in je gezicht, modder en smurrie die in je ogen terecht kan komen… Geloof ons: dat is geen pretje. Daarom is het aangeraden om ook tijdens het mountainbiken een goeie fietsbril te dragen. Zo bescherm je je ogen optimaal. En ook al wordt je zicht soms belemmerd: het is altijd beter om modder van je brilglazen te wrijven dan uit je ogen te peuteren. 

5 Zadeltas of stuurtas 
Ook de kans op lekrijden is groter offroad. Meer en meer mountainbikes worden tegenwoordig tubeless afgemonteerd waardoor stootlekken niet meer kunnen voorkomen en ook kleine lekken gedicht worden door het latex in de band. Maar toch zorg je er beter voor dat je altijd een reserveband, multitool en fietspompje of CO2-patroon bij je hebt om onderweg een lekke band te kunnen vervangen. Je weet maar nooit, toch? Een binnenband voor een mountainbike is vrij breed en dus moeilijk weg te stoppen in de achterzakjes aan je truitje. Investeer daarom in een handig zadel- of stuurtasje waar je je reparatiemateriaal in kwijt kan

6 Handschoenen 
‘Last but not least’: je kan niet op pad zonder een stel degelijke handschoenen. Net als bij je voeten geldt: wanneer je handen het kou hebben onderweg, koelt ook de rest van je lichaam af. De ideale handschoen vinden is echter niet makkelijk. Want ook wanneer je handen gaan zweten, kunnen ze door de rijwind versneld afkoelen. Je hebt dus maar best twee à drie paar in je kast liggen voor verschillende weertypes. Draag een paar lichte, doorlatende handschoenen op mooie dagen in het voor- of najaar en een paar water- en winddichte exemplaren voor wanneer je echt in het hondenweer naar buiten gaat.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst