Hoe vind je een goeie fietsroute naar het werk?

Stel: je wil met de fiets naar het werk. Topidee! Maar hoe vind je nu de snelste, de veiligste of de fijnste route? Wij geven je een paar tips om een goeie fietsroute naar het werk uit te stippelen.  

Denk jij ook dat het volstaat om in de routeplanner van Google Maps even jouw adres en het adres van je werk in te geven om de beste fietsroute te krijgen voor je pendel? Think again! Probeer het eens en je zal zien dat je waarschijnlijk langs vrij drukke wegen wordt gestuurd. Echt fijn fietst het niet wanneer er constant auto’s en tientonners langs je heen razen, zelfs al is het fietspad veilig. En dus loont het de moeite om even op zoek te gaan naar een paar fietsvriendelijke routes om met de glimlach op je gezicht op het werk aan te komen. 

Maak gebruik van het groeiende netwerk fietssnelwegen

Veruit dé snelste manier om met de fiets veilig naar je werk te pendelen, is door zoveel mogelijk gebruik te maken van de fietssnelwegen. Je kruiste vast al weleens een fietsostrade en herkent ze aan de typische verkeersbordjes: blauwe driehoeken met een ‘F’ en een nummer erin. Het netwerk van fietssnelwegen in Vlaanderen is nog volop in aanbouw, maar met een beetje geluk heb jij er wel eentje in je buurt. Veelal worden fietsostrades aangelegd naast een spoorweg. Bedoeling is dat je zoveel mogelijk afgescheiden van het autoverkeer kan fietsen en dat de paden breed genoeg zijn zodat ook speedpedelecs of bakfietsen veilig kunnen kruisen en voorbijsteken. Ook bestaande jaagpaden langs rivieren en kanalen of fietsstraten kunnen het etiket ‘fietssnelweg’ opgekleefd krijgen.   

Op fietssnelwegen.be ontdek je alle fietsostrades in Vlaanderen. Ook de trajecten die nog in aanbouw of gepland zijn. Ga er zeker eens een kijkje nemen en ontdek welke fietssnelwegen er in jouw buurt zijn (of waarvan de aanleg de komende jaren gepland is). Met een beetje geluk is de route naar je werk al grotendeels één lange rechte lijn!  

Bike Republic

Fietsknooppunten: altijd en overal handig

Nog zo’n fietsroutenetwerk dat jouw leven als fietser in Vlaanderen (en stilaan ook in grote delen van Wallonië) makkelijker maakt, zijn de fietsknooppunten. Toegegeven: voor de kortste weg tussen punt A en B zijn de knooppuntenroutes misschien niet altijd het meest aangewezen. Fietsknooppunten werden vooral ontwikkeld om het recreatieve fietsers makkelijk te maken een fijne route uit te stippelen. Het voordeel is echter wel dat een knooppuntenroute jou sowieso langs meer autoluwe, fietsvriendelijke wegen stuurt. En dat is ook wanneer je naar het werk fietst gewoonweg plezant.  

Zit je dus niet in met een kilometertje meer of minder onderweg naar of van het werk? Steek dan zeker stukjes van de knooppuntenroutes in jouw dagelijkse pendel om drukke wegen of gevaarlijke passages te vermijden. Zo worden je ochtend- en avondritjes een echt fietsfestijn. Gewoon de groen-wit genummerde bordjes volgen! 

Bike Republic

#Biketowork: het platform voor de fietsende pendelaar

Het ‘Bike to work’-platform is een initiatief van de Fietsersbond. Het stimuleert pendelaars om wat vaker de fiets naar het werk te nemen. Je kan je gratis registreren om nadien gebruik te maken van een paar leuke tools: je fietsstatistieken worden bijgehouden, je kan meedoen aan fietschallenges, punten sparen o.b.v. je aantal fietskilometers én – niet onbelangrijk – een routeplanner gebruiken om een route naar je werk uit te stippelen. Je kan er kiezen tussen de snelste, de veiligste en een specifieke pendelroute. Wanneer ook je werkgever is aangesloten bij ‘Bike to work’ kan je bovendien profiteren van kortingen en voordelen bij bepaalde duurzame handelaars of webshops.  

Gebruik een online routeplanner

Helemaal zelf aan de slag gaan om je routes te creëren, dat kan met een online routeplanner. Betalende platformen zoals Komoot of Strava Routes zijn prima, maar ook het gratis RouteYou is een heel handige tool om je routes te plannen. Je kan vooraf aangeven met welk type fiets je fietst, of je de mooiste of kortste route wil, of er ook onverharde stukken in je traject mogen zitten… Ideaal wanneer je nu en dan eens afwisselt van fiets en je ook de racefiets, gravel- of mountainbike inschakelt om naar het werk te fietsen. 

Bike Republic

Raadpleeg je fietsende collega’s

Tot slot een tip die voor de hand ligt: luister gewoon eens bij je fietsende collega’s wat de beste ‘aanvliegroute’ is om op het werk te geraken met de fiets. Zeker wanneer je bedrijf of werkplaats in een druk stadscentrum ligt, is het interessant om te weten welke trajecten door anderen als veilig en makkelijk worden beschouwd. Misschien kan je dan zelfs een stukje van je pendel samen met iemand anders fietsen? Alleen is maar alleen! 

Wil je ook weten hoe je aan leuke fietsroute begint voor een daguitstap of een weekendje weg.

 Hier leggen we uit hoe je eraan begint: 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst