Twijfel je of een elektrische fiets iets voor jou is? Dan zetten we hieronder alvast enkele voordelen van de e-bike op een rij.

We zijn misschien wat bevooroordeeld, maar neem het toch maar van ons aan: elektrisch fietsen is ronduit heerlijk. Je bent in beweging en helpt je conditie vooruit, maar wanneer de weg onaangenaam oploopt of er een paar beaufort wind in je snufferd blaast, krijg je een duwtje in de rug. Zo hoef je niet in het rood te gaan en blijft fietsen ontspannend in plaats van inspannend. Plus: ’t is goed voor het klimaat én je portemonnee.

Maar wat je écht helemaal over de streep kan trekken, is een testrit. Trap dus gerust eens langs je dichtstbijzijnde Bike Republic-winkel en probeer er zelf onze elektrische fietsen uit. Wedden dat je meteen verkocht bent?

Liever meteen een overzicht van onze e-bikes?

Ongeduldig om onze collectie te ontdekken. Snappen we helemaal! Hierlangs krijg je meteen een zicht op onze elektrische fietsen: stadsfietsen, speedpedelecs, elektrische racefietsen en mountainbikes, bakfietsen, longtails… Noem maar op!

Elektrische stadsfietsen

Elektrische stadsfietsen zijn vooral gericht op comfort en gebruiksgemak voor al je dagdagelijkse ritten. Naafversnellingen, gesloten kettingkasten, stevige baggagedragers voor je fietstassen of een kinderzitje... Praktische verplaatsingen in en rond de stad worden een plezier op een elektrische stadsfiets!

Speedpedelecs

Met de fiets naar het werk, ook al woon je niet vlakbij? Met een speedpedelec vormt afstand geen probleem meer. Je haalt moeiteloos snelheden tot 45 km/u en dus tikken de kilometers vlotjes weg. En dat zowel in de stad als erbuiten. Zeg gerust vaarwel tegen filestress: met een speedpedelec maak je je dagdagelijkse mobiliteit een stuk efficiënter.

Elektrische bakfietsen

Je tweede auto vervangen door een fiets? Denk in dat geval eens na over een elektrische bakfiets. Je vervoert er probleemloos je boodschappen of je kinderen mee. En dat in alle veiligheid en comfort. 

Elektrische mountainbikes

Wanneer je sportief wil fietsen, maar echt diep in het rood gaan niet aan jou is besteed, dan is een elektrische mountainbike een regelrechte aanrader. Met zijn ondersteuning tot 25 km/u krijg je op aardewegen, grindpaden, singletracks en bosdreven het ideale duwtje in de rug. Geloof ons: een elektrische mountainbike, dat is eersteklas fietsplezier!

Elektrische toerfietsen

Trek je er graag de hele dag op uit? Dan is een elektrische toerfiets zeker wat voor jou. Vaak hebben ze een extra krachtige motor én batterij aan boord, zodat het niet op een kilometer meer of minder steekt eens je onderweg bent. De derailleurversnelling biedt je wat extra schakelopties zodat je ook op heuvelachtig terrein altijd de juiste cadans vindt.

Voordelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets is milieuvriendelijk

Ook al kruipen er best wat grondstoffen en energie in de productie en het transport van e-bikes en hun accu’s: ze blijven een stuk milieuvriendelijker dan auto’s. Om een elektrische fiets te maken heb je logischerwijs minder materiaal nodig dan om pakweg een elektrische auto te fabriceren. En het grote voordeel tegenover een traditionele auto is uiteraard dat je geen fossiele brandstoffen verbruikt of schadelijke stoffen uitstoot met een elektrische fiets. Je enige wat je verbrandt, zijn calorieën!

Een elektrische fiets is goed voor je gezondheid

De elektrische ondersteuning op een e-bike maakt fietsen een stuk makkelijker. De kans dat je vaker de fiets zal nemen om ook praktische verplaatsingen te doen, is dus groot. Je bent dan meer in beweging en dat is onderaan de streep goed voor je conditie en gezondheid. Hou daarbij ook rekening dat fietsen net enkel goed is voor je fysieke, maar ook je mentale gezondheid. Stress van een lange werkdag glijdt bijvoorbeeld sneller van je af wanneer je naar huis fietst dan wanneer je met je auto in de file gaat staan.

Krijg je graag 9 redenen waarom fietsen zo gezond is? We geven ze hier:

Elektrisch fietsen is goed voor je portemonnee

Heb je ooit al eens de optelsom gemaakt van wat die auto op je oprit je jaarlijks kost? Benzine, verzekering, parkeerkosten, belastingen, onderhoud… En niet te vergeten: de aankoopprijs van je wagen zelf. Met een elektrische fiets ben je echt wel een flink stuk goedkoper af. Je trouwe e-bike moet uiteraard ook zijn jaarlijks onderhoud krijgen en de batterij opladen kost je wat elektriciteit, maar voor de rest kan je je kosteloos verplaatsen.

Elektrisch fietsen is handig en efficiënt

Woon je in of rond de stad? Dan weet je als geen ander dat het soms zelfs handiger is om geen auto te hebben. Je vindt niet altijd parkeerplaats voor de deur, je moet een bewonerskaart hebben en je van punt A naar B verplaatsen is door het drukke verkeer en eenrichtingsstraten niet altijd een pretje. Een elektrische fiets is in dat geval veel makkelijker. En ook wanneer je naar het werk in de stad pendelt, is een e-bike of speedpedelec vaak sneller dan de auto of het openbaar vervoer. Je hoeft niet meer in de file te staan of te wachten op een trein, tram of bus die alweer vertraging heeft.

Elektrisch fietsen is plezierig

Misschien nog het allerbelangrijkste pluspunt van een elektrische fiets: het is gewoon plezant om te fietsen. Toegegeven: op regenachtige winterdagen kan je doorzettingsvermogen weleens op de proef gesteld worden. Maar geloof het of niet: in België regent het vaker niet dan wel! En fietsen is de ideale manier om een frisse neus te halen, je hoofd leeg te maken en eventjes – vrij letterlijk – afstand te nemen van je zorgen en dagelijkse sleur. Bovendien leer je vanop de fiets makkelijker nieuwe plaatsen en wegen kennen. Een omwegje maken of eens een nieuwe route naar huis proberen? Je maakt het zo gevarieerd als je zelf wil! En dankzij de elektrische ondersteuning van een e-bike steekt het niet op een kilometertje meer of minder!

Meer weten over hoe je een leuke fietsroute vindt of bouwt? Hier geven we een paar tips:

Niet te vergeten: je kan je elektrische fiets ook betalen met ecocheques

Krijg jij op het werk ook een deel van je verloning uitbetaald in ecocheques? Vergeet dan niet dat we ook bij Bike Republic die ecocheques aanvaarden wanneer je komt winkelen. Ideaal wanneer je een elektrische fiets op het oog hebt, maar toch nog twijfelt.

Hier lijsten we even op voor welke producten je jouw ecocheques bij ons kan gebruiken:

Wanneer is een elektrische fiets iets voor jou?

Een elektrische fiets kiezen, dat is altijd een afweging van je behoeften en wensen. Wat zoek je precies in een fiets? Waarvoor wil je hem vooral gebruiken? En niet onbelangrijk: wat is het budget dat je eraan wil spenderen?

Pas wanneer je een paar essentiële vragen hebt beantwoord, kan je gericht op zoek. Onze experten in de Bike Republic-winkels kunnen je daarbij perfect helpen. Zij kennen ons assortiment e-bikes door en door en geven je graag een paar goeie opties om uit te kiezen.

Maar wees gerust, je kan er sowieso vanuit gaan dat je plezier zal beleven aan een elektrische fiets wanneer je…

  •  …houdt van reizen met de fiets en je dat makkelijker en comfortabeler wil maken
  •  …wil werken aan je gezondheid en conditie zonder daar ook veel vrije tijd aan op te offeren
  •  …geld wil besparen op brandstofkosten en parkeerkosten
  •  …je efficiënter wil verplaatsen, los van druk verkeer of de grillen van het openbaar vervoer
  •  …je steentje wil bijdragen aan een duurzamere mobiliteit

Vind de ideale e-bike snel online

Wil je liever zelf al eens aan de slag gaan en een paar fietsen elimineren? Volg dan even onze online Bike Finder. Op basis van je antwoorden op enkele eenvoudige vragen, stellen wij je alvast een paar passende fietsen voor!

Veelgestelde vragen over elektrische fietsen

Elektrische fiets of gewone fiets?

De keuze is geheel aan jou en hangt af van een veelheid van factoren: Is de regio waar je woont heuvelachtig of niet? Neem je vaak je kindjes of bagage mee op de fiets? Hoe is het met je fysieke paraatheid gesteld? Wat is het aantal kilometer dat je met de fiets wil afleggen?

Een elektrische fiets maakt het makkelijker om hellingen, tegenwind en langere afstanden te overwinnen, terwijl een gewone fiets eerder geschikt is voor kortere ritten, bijvoorbeeld in de stad. Ook een zwaarbeladen fiets met een kinderzitje of een bakfiets rijdt een stuk prettiger wanneer je een duwtje in de rug krijgt van een elektrische motor en accu.

Eén ding is zeker: het is een fabeltje dat een e-bike iets zou zijn voor oudere mensen. Hou er echter wel rekening mee dat een e-bike duurder is in aankoop, dat je de accu moet opladen (en dat dus geld kost) én dat je met die accu rekening moet houden wanneer je je fiets opbergt in je garage.

Hier zetten we alvast een paar tips voor jou op een rij die de levensduur van je accu verlengen:

Elektrische fiets of scooter?

Een scooter rijdt een stuk sneller dan een elektrische fiets – tenzij je een speedpedelec wil kopen – en is dus handig om grotere afstanden te overbruggen. Anderzijds verbruiken de meeste scooters nog benzine, moet je hem verzekeren én helpt die je conditie en gezondheid niet vooruit. Het is dus een minder duurzaam alternatief dan een elektrische fiets.

Elektrische fiets en regen?

Fietsen in de regen: echt leuk is het nooit. Maar maak je vooral geen zorgen, want ondanks alle elektrische onderdelen is je e-bike wel bestand tegen regenachtige omstandigheden.

Hier vind je enkele handige tips om te fietsen in de regen:

Over één ding hoef je je echter geen zorgen te maken: je mag met een elektrische fiets perfect in het regenweer fietsen. Het kan geen kwaad!

Waar elektrische fiets opladen?

Een elektrische fiets kan je in elk stopcontact opladen. Heb je een afneembare batterij? Dan kan je die gewoon mee naar binnen nemen en bij een stopcontact leggen. Indien niet, dan moet je er rekening mee houden dat je je fiets in je garage of fietsenstalling moet kunnen opladen.

Hoe lang het duurt om je elektrische fiets op te laden, dat is afhankelijk van batterij tot batterij. 

Reizen met de elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn natuurlijk uitermate geschikt om daguitstapjes te maken. Zeker wanneer je e-bike is uitgerust met een batterij van 500 Wh of meer. Wil je ook echt reizen met de elektrische fiets? Dan zal je waarschijnlijk wat extra fietstassen en bagage meenemen op je fiets en is een krachtige motor en een extra grote batterij wel een must. Zo ben je er zeker van dat je actieradius ruim genoeg is en je onderweg niet in de problemen komt. 

Heb je nood aan wat inspiratie voor je volgende fietsreis? Dit zijn enkele topbestemmingen in Europa:

Product toegevoegd aan verlanglijst