Riemaandrijving: ideaal om naar het werk te fietsen!

De fietsketting was decennialang dé uitverkoren aandrijving van de fiets. Maar de laatste jaren wint de riemaandrijving snel terrein.

Logisch ook: zo’n carbon riem is stil, netjes, soepel én gaat een stuk langer mee. Zeker wanneer je dagelijks de tweewieler op moet, bijvoorbeeld om naar het werk te fietsen, bewijst een riemaandrijving zijn nut.

Wij zetten alle voor- én nadelen even voor jou op een rij. 

Trek Allant+ 9 riemaandrijving

Maar: het kan ook anders. De riemaandrijving of ‘belt drive’ kan steeds meer fietsers bekoren. Dat is een getande riem van carbon die over speciale tandwielen loopt. De meeste fietsen met riemaandrijving die wij verkopen, hebben een riem van Gates. Zij maken de beste ‘belt drives’ die momenteel te verkrijgen zijn. Vooral wanneer je door weer en wind met de fiets naar het werk gaat of haast dagelijks je tweewieler van stal haalt, heeft een carbon riem op je fiets enorme voordelen: 

Voordelen riemaandrijving

Schoon en handig

De fietsriem is gemaakt van carbon en hoeft niet gesmeerd te worden. Gedaan met vette vingers of die typische ‘cyclist tattoo’: geen zwarte afdruk meer van tandwielen op je kuit of broekspijp. Zo’n ‘belt drive’ kan ook niet roesten, dus spring na een rit in weer en wind gerust meteen in de douche en laat je fiets gewoon in de garage staan. Je hoeft je niet zoals bij een ketting zorgen te maken dat je tijdens je volgende rit geknars, gepiep en geschuur zal voelen. 

Duurzaam

Op een riemaandrijving kun je gemiddeld 3 keer langer vertrouwen dan op een traditionele ketting. Je hebt niet te maken met metalen die op elkaar inwerken en dus is de slijtage een pak minder groot. Een riem houdt trouwens ook altijd dezelfde spanning, waardoor je het systeem niet te pas en te onpas hoeft bij te stellen. Door carbonvezels aan de riem toe te voegen, maken fabrikanten als Gates die dingen echt heel sterk. 

Efficiënt wegens lage rolweerstand

Het rendement bij een ‘gewone ketting’ kan snel verminderen door vuil en/of slijtage. Wanneer een riem vuil begint te worden, heeft dit echter geen effect op de soepelheid tijdens het rijden. Het tandprofiel en de soepele carbon draden zorgen er namelijk voor dat de vermogensoverdracht net zo sterk is als bij een gewone ketting. De efficiëntie blijft enorm hoog, schoongemaakt of niet.

Cowboy riemaandrijving

Licht en stil

Hoe goed je een ketting ook smeert: metaal dat langs een ander stuk metaal schuurt, maakt lawaai. Zeker wanneer een ketting smerig of een dagje ouder wordt, is wat gepiep, geknars of gekraak haast onvermijdelijk.

Een ‘belt drive’ is daarentegen gemaakt van soepel kunststof, dat over speciaal vormgegeven metalen tandwielen loopt. Dat zorgt ervoor dat je geruisloos kan trappen.

Tot slot weegt een riem ook een stuk minder: zo’n 75 gram tegenover de 250 gram die een metalen fietsketting normaal weegt. 

Ondanks de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen: 

- Een tandriem is niet te repareren. Eens hij scheurt of breekt, dan is hij aan vervanging toe. 

- Het frame van je fiets moet erop afgestemd zijn: een riem is één geheel en kan je – in tegenstelling tot een ketting – niet openmaken om rond je voorblad en tandwielen te leggen. Je riem moet dus door het frame heen. 

- Een carbon riem is duurder in aankoop dan een fietsketting. Al moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat hij langer meegaat én dat je minder slijtage en onderhoud aan je fiets zal hebben. 

- Een ‘belt drive’ werkt enkel in combinatie met een naafversnelling. Een lekke achterband vervangen kan op die manier dus iets moeilijker worden. 

Maakt je riemaandrijving toch een piepend lawaai?

Dat kan omdat de uitlijning van de riem niet perfect (meer) is. Je kan de uitlijning even nakijken en de riem zelf weer naar het midden van de tandwielen schuiven. Ook eventuele slijtage is een mogelijke oorzaak. Een klein beetje siliconespray of een likje vaseline kan wonderen doen.

Helpt dit niet?

Breng je fiets dan binnen in één van onze ateliers en dan lossen wij het probleem voor jou op!

Bel gerust naar de winkel in jouw buurt en plan een afspraak in.

Enkele topfietsen met riemaandrijving:

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst